Ürdün Kralı Abdullah İbn El Hüseyin ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

05.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları;

Ürdün Haşimi Krallığı Kralı Majesteleri 2. Abdullah ve muhterem eşi Majesteleri Kraliçe Rania’yı seçkin heyet üyeleriyle birlikte Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve majestelerine tekrar hoş geldiniz diyorum.

Türkiye ile Ürdün arasında sağlam dostluk ve kardeşlik bağları vardır ve bugün de bu bağlar gayet güçlü bir şekilde devam etmektedir. Her seviyede istişarelerimiz mevcuttur. Bugün majestelerinin bu ziyareti de bu çerçevede ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmıştır.

Majesteleriyle ikili ilişkilerimizi ve bölgeyle ilgili konuları kapsamlı bir şekilde, hem baş başa görüşmelerimizde hem de heyetler arası görüşmelerde geniş bir şekilde ele aldık. Kral 2. Abdullah beraberinde önemli sektörlerin çok mümtaz şahsiyetlerini, iş adamlarını da beraberlerinde getirmişlerdir. Dolayısıyla ilişkilerimizin ekonomik ilişkisi de görüşmelerimizin bir ayağı olmuştur ve bu çerçevede 2009 yılında Amman’a yaptığım ziyarette Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Anlaşması ve Vize Muafiyeti Anlaşmaları imzalamıştık. Onların neticelerini karşılıklı aldığımızı da büyük bir memnuniyetle gördük.

Majesteleri 2. Abdullah’ın ülkemizi ziyareti, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu çerçeve içerisinde tabi ki Suriye konusu çok önemlidir hem Türkiye için hem de Ürdün’de çok sayıda Suriyeli vardır. Ürdün’de 300 binin üzerinde Suriyeliyi misafir etmektedirler bildiğiniz gibi. Bizim 180 binin üzerinde. Dolayısıyla bunları geniş bir şekilde konuştuk. Ortadoğu barış sürecini geniş bir şekilde konuştuk ve bölgemizi ilgilendiren diğer konuları konuştuk.

Yine bu çerçevede 23 Ocak 2013 tarihinde Ürdün’de yapılan temsilciler meclisi seçiminin gayet açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasından duyduğumuz memnuniyeti ve tebriklerimizi kendisine ilettik.

Bu ziyaret muhakkak ki ilişkilerimizi çok daha güçlü hale getirmiştir. Majesteleri yarın savunma sanayimizi ilgilendiren çeşitli tesisleri ziyaret edecektir.  TAİ’ye de kendisiyle beraber gideceğiz. Ayrıca yarın kendisi Türk iş adamlarıyla ve Ürdünlü iş adamlarıyla da bir araya gelecektir.

Tekrar kendilerine hoş geldiniz diyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı