Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu’nun Açılışı Dolayısıyla Gönderdikleri Mesaj

05.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Bakanlar,

Kıymetli Türkmen Doğanlarımız,

Değerli Misafirler,

Türkmenistan'ın en prestijli uluslararası etkinliklerinden "Uluslararası Yatırım Forumu" bu yıl ilk defa yurtdışında düzenlenmektedir.

Her sene Aşkabat'ta yapılan bu seçkin organizasyon vesilesiyle bu yıl sizleri bölgemizin yeni finans merkezi İstanbul’da misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.

Kardeş Türkmenistan ile aynı milletin mensupları olarak ortak geçmiş, dil, inanç, kültür ve değerlere dayalı sarsılmaz bağlara sahibiz.

Türkmenistan, bizim “ata yurdumuz”; Türkiye ise hepimizin “ortak vatanı”dır.

Dolayısıyla, Türkmenistan’ın sevincini ve başarısını,  kendi sevincimiz ve başarımız olarak bilmemiz; işte bu “ortak aidiyet” duygusundan ve “bir millet” şuurundan kaynaklanmaktadır.

Memnuniyetle görüyorum ki, bu şuur üzerine inşa ettiğimiz ilişkiler, her geçen gün, her alanda güçlenmekte ve bizlere heyecan vermektedir.

Yirmi yıl gibi kısa bir sürede kardeş Türkmenistan ile ilişkilerimizi, dostluk ve kardeşliğimize yaraşır şekilde mükemmel bir seviyeye ulaştırdık.

Burada Kadirli Doğanım, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov’un payı şüphesiz çok büyüktür. Zira, göreve geldiğim 2007 yılından bu yana çeşitli vesilelerle altı defa Türkiye’de misafirim oldu. Ben de Türkmenistan’ı dört defa ziyaret ettim.

Sayın Devlet Başkanıyla birlikte himaye ettiğimiz Yatırım Forumu’nun çok başarılı geçeceğine eminim. Zira en büyük iş ve ticaret ortağı konumunda olduğumuz Türkmenistan’ın sunduğu fırsatlar hakkında bugün burada ilk elden bilgi alacaksınız.

Böylece Türkmenistan’ın yatırımcılar için nasıl bir cennet olduğunu kendiniz göreceksiniz. Hangi alanların sizin için en uygun olduğunu yine kendiniz belirleyeceksiniz.

Eminim, teferruatını Türkmen doğanlarımızdan dinleyeceksiniz. Şüphesiz ki, kalkınma ve gelişme potansiyeli çok güçlü ve son derece dinamik bir ülkeden bahsediyoruz.

Türkmenistan, son beş yılda ortalama %11 büyüyen ve 2016 yılına kadar yeni yatırımlar için 70 milyar Dolar bütçe ayıran bir ülkedir. Doğal gaz kaynakları bakımından dünyanın en zengin dördüncü ülkesidir. Her alanda değişim, dönüşüm ve gelişme halindedir.

Adeta, “şahlanan bir Türkmen atı” gibi, şahlanan bir ekonomi ve toplumdan bahsediyoruz.

Enerji ve madenciliğe ilaveten, bilhassa turizm, altyapı, ulaştırma, sanayi, iletişim, tarım, sağlık ve eğitim sektörlerinde çok önemli iş ve yatırım imkânları bulunmaktadır.

Türkmenistan, Kadirli Doğanım, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov’un vizyoner önderliğinde büyük kalkınma hamlelerini kararlılıkla sürdürmektedir.

Bu doğrultuda Türkmenistan’da devasa projelere imza atılmaktadır. “Hazar’ın İncisi” Avaza’da sıfırdan bir turizm kompleksi inşa edilmiştir.

Aşkabat Havaalanı bir Türk firması tarafından yeniden yapılmaktadır. Enerji altyapısı ve nakil hatları her geçen gün gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Limanlar, tersaneler, kara ve demiryollarına büyük yatırım yapılmaktadır.

-Özetle, her alanda ekonomisi canlanan, yabancı yatırımcılar için çok elverişli koşullar sunan;

-Türkmen-Türk okullarından mezun, yetişmiş insan gücü ve aktif tarafsızlık politikası sayesinde uluslararası piyasalarla entegrasyonu her geçen gün pekişen;

-Dost ve Kardeş bir ülkeden söz ediyoruz.

 

Türkmenistan bugün sadece Orta Asya’da değil, küresel çapta da bir istikrar ve refah merkezi haline gelmektedir. Kardeşlerimizin başarılarıyla bizler de iftihar ediyoruz.

Türkmen doğanlarımızın bu büyük kalkınma hamlesinde Türkiye ve Türk firmalarına duydukları güveni ise takdir ve şükranla karşılıyorum.

Nitekim, ticaret hacmimiz 2 milyar Dolar’a yaklaşmıştır. Türk şirketlerinin Türkmenistan’da üstlendiği projelerin toplam değeri 32 milyar Dolar’a ulaşmıştır.

Bu ülkede kayıtlı 600’ü aşkın firmamız, 1400’den fazla projeyi başarıyla hayata geçirmiştir.

Değerli Katılımcılar,

Geçen sene 4,9 milyar Dolar’la Türk firmalarının dünyada en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan’dır.

Birlikte geleceğe ümitle bakmak için sebebimiz çoktur. Zira, hala daha fazla iş, ticaret ve yatırım imkanları mevcuttur.

Bu kapsamda Hazar Denizi kıyısında inşa edilecek liman tesislerine, karayolu ağının yenilenmesine, yeni demiryolları yapımına, sanayi tesisleri inşasına ve yeni konut projelerine bilhassa dikkatlerinizi çekmek isterim.

Tüm bu projelerde yeralmaktan maksadımız, Türkmen doğanlarımıza en iyi ve kaliteli hizmeti götürerek, refah ve kalkınmışlık seviyesinin daha da artmasına katkı sağlamak olmalıdır.

 

Küresel kriz ortamında makroekonomik istikrarını koruyan Türkiye de, genç ve nitelikli işgücü ve stratejik coğrafi konumuyla, Türkmen girişimciler için bir fırsatlar ülkesidir.

Türkiye petrol ve doğal gaz gibi kaynaklar bakımından çok zengin değildir. Ancak, üretken ve küresel ekonomiyle entegre olmuş bir ekonomidir. Türkiye’yi dünyanın en büyük 17.  ekonomisi yapan temel dinamik budur.

Gelişme ve kalkınmanın motoru hiç şüphesiz özel sektörümüzdür. Türk devleti olarak, işadamlarımıza güveniyor ve yeni ortaklıklar, yeni projeler ve yeni yatırımlar yapmaları için onları teşvik ediyoruz. Sizler çabaladıkça, bizler sizi desteklemeyi sürdüreceğiz.

Sahip olduğu kaynaklar, birikim ve tecrübeleriyle birbirini tamamlayan Türk ve Türkmen iş dünyasının gerçekleştirecekleri yeni ortaklıklar, muazzam bir sinerji oluşturacaktır.

Sizleri bir kez daha bu imkanlardan en iyi şekilde yararlanmaya davet ediyorum.

Halklarımızın parlak geleceğine olan ortak inancımız doğrultusunda, tüm Türkmen doğanlarımızı ve siz kıymetli işadamlarımızı muhabbetle selamlıyor; en iyi dileklerimle başarılar temenni ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı