Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Yaptıkları Ortak Basın Toplantısı

07.02.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Değerli Kardeşim Cumhurbaşkanı Mursi,

Köklü dostluk ve kardeşlik bağlarıyla bağlı olduğumuz, Türk halkının gönlünde her zaman özel bir yeri bulunan Mısır’ı ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Hatırlayacaksınız Mısır’a 25 Ocak devriminden sonra hemen gelmiş ve o gün sizlere konuşmuştuk. Bugün devrimden sonra ikinci ziyaretimi yapıyorum. O günden bu yana birkaç vesileyle bir araya geldik. Mekke İslam Zirvesi’nde bir araya geldik. Ankara’yı ziyaret ettiniz, Ankara’da bir araya geldik ve bütün bu buluşmalarımızda Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri ve bölgeyle ilgili meseleleri istişare etme imkânı bulduk.

Bugün Mısır, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesini toplayarak çok büyük bir organizasyonu gerçekleştirdi. Bundan dolayı da sizleri tebrik ediyorum, bu başarıdan dolayı. Ve 2016 yılına kadar sürecek olan dönem başkanlığınızda da başarılar diliyorum. Bugün sizin başkanlığınızda toplanan İslam Zirvesi’nde bundan sonraki zirvenin ve dönem başkanlığının Türkiye’de yapılmasını kararlaştırdık. Bu konudaki desteğinize de tekrar teşekkür ediyorum.

Mısır ve Türk halkları birbirlerine çok yakındır ve birbirlerinin kardeşidir. Daima Mısır ve Türkiye dayanışma içerisinde olmuştur. 25 Ocak Tahrir Devrimi’nden sonra da Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkiler en üst düzeyde gelişmiştir. Bunda şüphesiz ki Türk halkının duyduğu coşku ve sizin gerçekleştirdiğiniz bu büyük devrime olan ilgisinin katkısı vardır. Arap dünyasının amiral gemisi olarak gördüğümüz Mısır’ın, demokrasiyi tüm gelenek ve kurumlarıyla gerçekleştirmesi sadece Mısır için değil bütün Arap dünyası ve İslam dünyası için çok büyük anlamlar ifade edecektir. İnanıyorum ki bu yolda çok başarılı olacaktır Mısır.

Gerek baş başa gerek heyetler arasında yaptığımız görüşmelerde değerli kardeşimle Türk-Mısır ekonomik işbirliğini çok daha ileri bir düzeye götürmeyi geniş bir şekilde konuştuk. Ticaret hacmimiz bugün 5 milyar dolar civarında. Bunu kısa süre içerisinde 10 milyar dolara çıkartmanın mümkün olduğunu konuştuk. Şu anda Türk yatırımcıları Mısır’a çok büyük ilgi duymaktadır. Değerli kardeşim, bugünkü konuşmasında da kendilerini davet etmiştir, destek vermiştir bundan dolayı teşekkür ediyorum. Şu anda iş adamlarımızın Mısır’daki yatırımları 2 milyar doları geçmiştir ve istihdam ettikleri Mısırlı sayısı da 60 bine yaklaşmıştır. Kısa sürede bunun daha da artacağına inanıyorum. Yine değerli kardeşimle bölgemizi ilgilendiren önemli konuları tabi konuştuk, Suriye başta olmak üzere, ki dün de üçlü bir toplantı yapmıştık bildiğiniz gibi. Burada bazı kararlarımız var, Dışişleri Bakanlarımız çalışıyorlar. Ümit ederiz ki Suriye’deki akan kanın durmasına katkımız olacak. Tabi Filistin konusunu da konuştuk. Bu konuda Mısır’ın yaptıklarını çok takdir ettiğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Bunun yanında diğer bölgesel meseleleri de konuştuk. Bu ziyaretimizde bize gösterilen misafirperverlik için tekrar değerli kardeşime teşekkür ediyorum ve bütün Mısır halkına da Türk halkının selamlarını sunuyorum.

Soru: Ben Sorum Sayın İki Cumhurbaşkanına. Dün çok önemli iki buluşma gerçekleştirdiniz. Bu buluşmada Sayın Ahmedinejad da vardı. Bu toplantıdan ne sonuç çıktı? Sayın Ahmedinejad’ın Suriye rejiminin yanında koşulsuz durmasını biraz geriye çekebildiniz mi? Suriye rejimiyle ilgili olarak ne mesaj verdiniz Sayın Ahmedinejad’a?

- Suriye konusunun birinci öncelikli konu olduğunu söylemek isterim hepimiz için. Suriye’de olup bitenleri seyrederken sanki kendi evimizin içi yanıyor, yıkılıyor ve kendi insanlarımız ölüyor gibi görüyoruz. Suriye meselesi içimizi bu kadar çok yakıyor. Dünkü konferans marjında bunun için Mısır, İran ve Türkiye olarak bir araya geldik. Bu üç ülkede ve Suudi Arabistan da çok yakında tabi ki bu konuyla ilgileniyor ama biz üçümüz bir araya geldik. Burada çok açık her şeyi konuştuk kendi aramızda. Suriye’nin bu şekilde kendisini tüketmesine fırsat vermemek için bazı çalışmaları da başlattık. Dışişleri Bakanlarımız bunların detaylarını şu anda konuşuyorlar. Ümit ederim ki bu kötü gidişatın durmasına katkımız olur.

 

Yazdır Paylaş Yukarı