Gana Cumhurbaşkanı Mahama ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

22.01.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Gana Cumhurbaşkanı Değerli Dostum Sayın John Dramani Mahama ve beraberindeki seçkin heyeti Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Sayın Cumhurbaşkanının geniş ve üst düzey heyetinde Dışişleri, Ticaret ve Savunma bakanları da beraberindedir. Ayrıca çok sayıda çok değerli Ganalı iş adamlarıyla birlikte Türkiye’ye gelmiştir.

Kendilerine bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Ayrıca bu ziyaret bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bir sebebi de şudur; Sayın Cumhurbaşkanı yemin törenini yapmıştır ve iki hafta içerisinde ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmaktadır. Bundan dolayı da kendisine ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi 2011 yılı Mart ayında müteveffa Cumhurbaşkanı John Atta Mills’in ev sahipliğinde gerçekleştirdiğim Gana ziyaretim tarihi bir değere sahip olmuştu ve ilk Türk Cumhurbaşkanı bu şekilde Gana’ya gitmişti. Sayın Cumhurbaşkanı da ilk Gana Cumhurbaşkanı olarak bugün Türkiye’deler.

Değerli Basın Mensupları,

Gana, Afrika için çok anlamlı, önemli bir ülkedir çünkü 1957 yılında Sahraaltı Afrika’da ilk bağımsızlığını kazanan ve ilk özgür devletini kuran ülkedir ve ondan sonra da demokrasi iyi, hukukun üstünlüğünü ve serbest piyasa ekonomisi şartlarını gerçekleştiren ve o günden bugüne de istikrarlı bir ülkedir. Bu anlamda da bütün Afrika ülkelerinin örnek aldığı bir ülkedir. Türkiye’nin Gana’ya ilgisi de eskidir. 1957 yılından 1981 yılına kadar Gana’da daimi büyükelçimiz olmuştur ama ondan sonra maalesef bir ara vermek durumunda kaldık ve 2010 yılında tekrar daimi büyükelçiliğimizi Gana’da açtık. Memnuniyetle yine ifade etmek isterim ki Gana da 2012 yılında Türkiye’de daimi büyükelçiliğini açan bir Afrika ülkesi olmuştur. 2011 Mart ayında Gana’ya yaptığım ziyarette 100’ün üzerinde değerli Türk iş adamı da benimle beraber gelmişti. Orada yaptığımız iş forumu toplantılarında Türk ve Ganalı iş adamlarını ortak iş yapmak için teşvik etmiştik. Bunun neticesini bugün görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. 2 seneden daha az bir zaman içerisinde ticaretimiz yüzde 85 artmış ve 550 milyon dolara ulaşmıştır. Ayrıca birçok Türk iş adamı da Gana’da yatırım yapmaya başlamıştır. Bunda Gana hükümetinin, Sayın Cumhurbaşkanının hepsinin destekleri çok büyüktür şüphesiz ki. Ayrıca bu ziyaret sırasında Gana Parlamentosunda bir konuşma yapmıştım. O konuşma da hala hatıramdadır. Bir kez daha orada gösterilen ilgiye teşekkür ediyorum.

Bugün yaptığımız görüşmelerde, gerek baş başa gerek heyetler arasında ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için karar almış vaziyetteyiz. Biraz önce imzalanan anlaşmalar bunun örneğidir. Ben de Akra’da iken birçok anlaşmaları imzalamıştık. Onların hepsi Türkiye’de onaylanmış, devreye girmiştir. Dolaylısıyla ilişkilerimizin alt yapısı neredeyse tamamlanmak üzeredir. İnanıyorum ki yakında yatırımların teşviki, yatırımların korunması gibi önemli anlaşmalar da imzalanacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı bugün Ankara’da yapacağı bazı ziyaretlerden sonra Aselsan’a uğrayacak, yarın İstanbul’da da iş toplantısı yapacaktır. Bu ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu bir kez daha burada herkese hatırlatmak isterim ve inanıyorum ki bu ziyaretten çok kısa süre sonra Türkiye ile Gana arasındaki ilişkiler her alanda çok ileri düzeye ulaşacaktır.

Tekrar kendilerine hoş geldiniz diyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı