Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama.

18.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, değerli basın mensupları,

Tacikistan Cumhurbaşkanı Aziz Biraderim Sayın İmamali Rahman’ı resmi bir ziyaret münasebetiyle ve yanında  çok sayıda değerli bakanla birlikte Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Rahman’ın ziyareti, Tacikistan’ın bağımsızlığını tanımamızın 21. yani 16 Aralık 1991’de tanımışız  ve diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 20. yıl dönümüne rastlanmaktadır. Ayrıca bildiğiniz gibi Türkiye, Duşanbe’de  büyükelçiliği açan ilk ülkelerden de birisidir.

Değerli kardeşim Rahman’ın daveti üzerine 2009 yılında Duşanbe’ye büyük  bir heyetle ziyaret yapmıştım ve heyetimde çok sayıda Türk  işadamı da vardı, olağanüstü bir misafirperverlik göstermişlerdi bize.  O günden bugüne ticari ilişkilerimiz, karşılıklı yatırımlar daha da gelişti ve bugün 500 milyon dolara ulaşan  ticaret hacmine ulaştık. Yine bilindiği gibi Türkiye ile Tacikistan aynı kültür coğrafyasında yer alan, ortak bir geçmişi ve değerleri paylaşan iki dost ülkedir. Ortaklığın başında Mevlana Celaleddin Rumi gelmektedir ve Sayın Cumhurbaşkanı değerli kardeşim dün Konya’da Şeb-i Arus törenlerine katılmıştır. Sayın Başbakanımız ile de bir araya gelmişlerdir. Toplantılar yapılmıştır, iş dünyası ile toplantılar yapmıştır. Bütün bunlar Türkiye ile Tacikistan’ın çok yakınlığını, dostluğunu ve ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Bugün değerli kardeşim Cumhurbaşkanı ile hem baş başa hem de heyetler arasında yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi ve bütün Orta Asya’nın güvenliğiyle ilgili konuları konuştuk.

Biraz önce çok sayıda anlaşmayı değerli bakanlarımız imzaladılar. Bu da bu ziyaret vesilesiyle ilişkilerimizin daha da ileri düzeye taşındığının bir işaretidir.

Biz, Tacikistan’ın güvenliğine, istikrarına ve ekonomik kalkınmasına çok önem veriyoruz. Siyasi ilişkilerimiz gayet muntazamdır, mükemmel bir şekildedir. Özellikle ekonomi konusunda, enerji alanında işbirliğini konuştuk. Bildiğiniz gibi Tacikistan, Asya’nın en zengin su kaynaklarına sahip olan çok önemli bir ülkedir.

Özellikle hidroelektrik santrallerin kurulması ve bu suların enerjiye dönük şekilde Tacikistan’a hizmet etmesi yönünde yapacağımız işbirliklerini geniş bir şekilde konuştuk. Madencilik alanında da Tacikistan çok zengin madenlere sahip olan bir ülkedir. Bu alanda da yine işbirliği üzerinde durduk. Eğitim, kültür konularındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmek üzerine konuştuk ve ulaşım imkânlarının özellikle THY’nin sefer sayılarının arttırılması, karşılıklı tabi ki uçak şirketlerimizin sefer sayılarının arttırılması üzerine konuştuk.

Değerli basın mensupları, Tacikistan ve Türkiye uluslar arası platformlarda da hep birbirlerini desteklemektedirler, bundan dolayı da değerli Cumhurbaşkanı kardeşime Türkiye’ye verdikleri destekten dolayı teşekkür ettim.

Ayrıca sınır aşan sular konusu çok önemli. Su Forumu toplantısı 2013 yılında Tacikistan’da yapılacaktır. Bütün bu konularda verdiğimiz desteği anlattım ve gayet faydalı görüşmeler yaptık. İnanıyorum ki bu görüşmeler ilişkilerimizi çok daha güçlü bir hale getirmiştir. Bir kez daha hem Sayın Cumhurbaşkanına hem de değerli bakanlara hepsine hoş geldiniz diyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı