Hz. Mevlâna'nın 739. Vuslat Yıldönümü

17.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, "Hz. Mevlâna'nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" dolayısıyla Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'a gönderdikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“739. Vuslat Yıldönümü’nde, büyük Türk-İslam mutasavvıf, şair ve düşünürü, mânâ eri Hz. Mevlâna'nın aziz hatırasını saygıyla yadediyoruz.  

 ‘Vuslat’ının üzerinden asırlar geçse de Mevlâna Celâleddin Rûmî, hayatı, düşünceleri, eserleri, sevgi, barış ve hoşgörüyü temel alan evrensel mesajıyla, geniş kitleleleri etkilemeye ve gönülleri birleştirmeye devam etmektedir.

Anadolu’nun en önemli manevi mimarlarından Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin, ‘Gel, gel, ne olursan ol, gel!’ çağrısı, insanları kaynaştırarak, sevgi ve barış içinde, bir arada yaşamalarını mümkün kılmıştır.

Mevlana’nın, ilahi aşk, sevgi ve birlik üzerine kurduğu, farklılıkları dışlamayan, her dilden, her dinden ve her renkten insana kollarını açan felsefesi, onu evrensel bir değer haline getirmiştir. O tüm insanları kucaklarken, insanlık tarafından da kucaklanmıştır.

Onun ölümsüz eseri Mesnevi'nin birçok dile çevrilmesi, dünyanın dört bir yanında okunması ve her yıl çok sayıda insanın, çağrısına uyarak Mevlâna’nın yaşadığı coğrafyayı görmek için ülkemizi ziyaret etmesi bunun en müşahhas göstergelerindendir.

Hz. Mevlâna, herkesi ‘insan-ı kamil’ olmaya çağırmıştır. İnsanlara merhameti, hoşgörüyü, iyiliği, güzel ahlakı, hayrı, sabrı, sakinliği, şiddet ve öfkeden uzak olmayı, ümitli olmayı öğütleyen Mevlâna, sevgisi ve tevasuyla gönülleri fethetmiştir.

Hayatını, ‘Hamdım, piştim, yandım...’ diyerek özetleyen, ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak telakki eden Mevlâna, tüm insanlık için mükemmel bir rehberdir.

Mevlâna’nın yolu barış, sevgi ve kardeşlik yoludur. O, dünyamızda başgösteren ve temelinde hoşgörüsüzlük yatan sorunların çözümünü yüzyıllar öncesinden işaret emiştir. Bu nedenle şiddetten arındırılmış, barış dolu bir dünyanın kapılarını açmak için, Mevlâna’nın 13. asırdan günümüzü aydınlatan fikirlerinin bir şemsiye gibi tüm insanlığı kuşatacağına inanıyorum.

Her yıl Konya’da düzenlenen Uluslararası Anma Törenleri, bu bakımından büyük önem taşımaktadır. Mevlâna sevgisinin ve mesajının yayılmasına vesile olan törenlerin, aynı zamanda herkesin, onun gönül ve düşünce dünyasında kendisine yer bulması açısından da güzel bir ortam oluşturduğu kanaatindeyim.

Yurt dışından gelen konuklarımıza farklı kültürlerin yüzyıllarca kardeşçe birarada yaşadığı, medeniyetlerin buluşma noktası ülkemize hoş geldiniz diyorum. 739. Vuslat Yıldönümünde Hz. Mevlâna'yı rahmetle anıyor, törenlere katılanlara selam ve sevgilerimi iletiyorum.”

Yazdır Paylaş Yukarı