Afganistan ve Pakistan Devlet Başkanları ile Gerçekleştirdikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

12.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Aziz kardeşlerim Afganistan Cumhurbaşkanı Sayın Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Sayın Zardari ile üst düzey heyetlerin kıymetli üyelerini bir kez daha Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Sizlerin de hatırlayacağı gibi 2007 yılından bu yana sürdürmekte olduğumuz Üçlü Zirve toplantıları üç ülke arasındaki dayanışmayı güçlendirmektedir. Altı sene içerisinde yedi kez üçlü olarak bir araya geldik. Bu yedinci zirve toplantısıdır. Bu toplantıların çok önemli tarafı, sadece üç Cumhurbaşkanının bir araya gelmesi değil çok daha önemli olan, kurumlarımızın da bu süreç içerisinde  bu vesileyle bir araya gelmesidir. Bu çerçevede dün akşam bizler bir araya geldik ve gayet serbest bir ortamda görüşlerimizi  paylaştığımız gibi  yine dün akşam kurumlarımızın temsilcileri de bir araya gelmişlerdir. Bu çerçevede Dışişleri bakanları toplanmıştır, Genelkurmay Başkanımızın ev sahipliğinde üç ülkenin en üst düzey askeri yetkilileri bir araya gelmiştir. İstihbarat  teşkilatları başkanları bir araya gelmişlerdir. İçişleri bakanları bir araya gelmiştir. Bunlar güvenlikle ilgili boyutlardır ve bu toplantılarda üç ülkenin, özellikle, şüphesiz ki Pakistan ve Afganistan’ın çok iyi bir dayanışma içerisinde olmaları, sorunları sahiplenerek bunların çözümü yönünde, ortak çalışma ortamını geliştirme yönünde, çok önemli görüşmeler yapılmıştır ve mesafeler alınmıştır.

Bu toplantıların başka bir yönü de kalkınmayla ilgili, ekonomik gelişmeyle ilgilidir. Bu çerçevede de bugün ulaştırma bakanlarımız bir araya gelmişlerdir ve üç ülke arasındaki ulaşım imkânları, özellikle Pakistan ve Türkiye arasındaki tren yollarının geliştirilmesi konuları  ele alınmıştır. Yine Odalar Birliği’nin ev sahipliğinde de İstanbul Forumu çerçevesinde ayrı toplantılar yapılmıştır.

Değerli Basın Mensupları, bugünkü toplantının önemi çok büyüktür. Şundan dolayı çok büyüktür, bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Burada üç ülke arasındaki güven çok önemlidir ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir. Bunu kararlılıkla devam ettirme kararını aldık biz. Hatırlayacaksınız geçen seneki toplantıdan önce maalesef büyük bir terör olayı olmuş ve eski Afganistan Cumhurbaşkanı  Burhaneddin Rabbani hayatını kaybetmişti. Bu toplantıdan  birkaç gün önce Afganistan İstihbarat Teşkilatı Başkanı Sayın Halid’e karşı bir suikast teşebbüsü olmuş ama çok şükür ki kendisi yaralı olarak kurtulmuş ve Sayın Cumhurbaşkanından da aldığımız bilgiler çerçevesinde  durumu gayet iyiye gitmektedir. Bütün bu ortam içerisinde bu toplantılar yapılmıştır.

Değerli Kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli heyeti yine Değerli Devlet Başkanı Kardeşim ve değerli heyeti bu toplantıların devam etmesi konusunda kararlılıklarını göstermişlerdir. Hepiniz fark ettiniz ki bu süreci engellemek isteyenler vardır ama buna rağmen bu süreç devam edecektir. Çünkü bu süreç sonunda bölgenin problemlerini nihayetinde çözecek olanlar bölgenin ülkeleridir. Şüphesiz ki bölge dışındaki yardımlar her türlü takdirin üzerindedir ama nihayetinde  bölge problemlerini bölge ülkeleri çözecektir. İşte bu çerçevede tekrar güven tazelenmiştir. Varolan güven ve tekrar beraber çalışma kararlılığı ifade edilmiştir. Dün ve bugünkü toplantılarda bütün bu konular ele alınmıştır.

Gelecekten çok ümitliyiz ve inanıyoruz ki Afganistan ve Pakistan arasındaki bütün güvenlik sorunları bu diyalog çerçevesinde  en iyi şekilde yoluna girecektir ve bunun yanında da güven, istikrar ve ekonomik işbirliği ve refah bölgeye hâkim olacaktır.

Ben Türkiye’ye gösterdikleri güvenden dolayı Değerli Cumhurbaşkanı Zardari’ye ve  Değerli Kardeşim Karzai’ye bir kez daha teşekkür ediyorum ve sözü kendilerine bırakıyorum. Buyurun.

Soru: Terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmek için yıllardır adımlar atılıyor. Biliyoruz ki üç cumhurbaşkanının aynı anda görüşmesini sağlayacak bir sistem de kuruldu, görüntülü bir mesajlaşma sistemi. Karşılıklı polis eğitimi, askerlerin eğitimi, istihbarat paylaşımı da var. Somut adımlar atılıyor.  Böylesi bilgiler bize ulaştı. Bu zirvede terörle mücadelede işbirliğinin sağlamlaşması için ne gibi ekstra somut adımlar atıldı, biraz bilgi verir misiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Herkes adına ben söyleyeyim  isterseniz. Çünkü bu birazcık bilgi verme şeklinde. Eğer genelkurmay başkanları, istihbarat teşkilatı başkanları, içişleri bakanları bir araya gelip de bu konuları uzun uzun konuştuysa, tahmin etmeniz gerekir ama onların konuştukları ve aldıkları tedbirin hepsini de herhalde bildirilerde yahut da kamuoyunun önünde açıklamayı da işin tabiatı gereği uygun düşmeyeceğini, siz de tahmin edersiniz. Aslında cumhurbaşkanları arasında bir özel telefon bağlantıları hazırlandı ama henüz faaliyete geçmedi. Bu yakında faaliyete geçecek.

Şunu söylemek isterim ki sınır güvenliğiyle ilgili konulardan tutun da istihbarat paylaşımı ve istihbarat kurumları arasındaki yakın işbirliği ve askeri eğitimler var biliyorsunuz. Bununla ilgili tatbikatları yapılıyor, ortak tatbikatlar yapılıyor. Genelkurmay Başkanımız bununla ilgili geçen sene aldığımız kararlar üzerine yapılan ortak tatbikatları, şehir içi, şehir dışı, meskûn mahaller, terörle mücadele konusunda bütün bunlarla ilgili bilgiler verdi. Ayrıca yeni aldıkları kararlar var. Önümüzdeki sene içerisinde yapılacak  ortak eğitim çalışmaları, faaliyetler var. Bunlarla ilgili bilgiler verdiler. İsterseniz bu konuyla ilgili söyleyeceklerimiz bununla kısıtlı olsun.

Siz eklemek ister misiniz?  Polis eğitimiyle ilgili de kararlar alındı. Zaten İçişleri Bakanımız kısa bir süre önce her iki ülkeyi de ziyaret etmişti.

Soru: Afgan basını adına burada bulunuyorum. Sayın Abdullah Gül’e sorumu yönlendirmek istiyorum. Bugünkü toplantıda Afganistan’daki barış süreci de görüşmelerimiz arasında yer aldı dediniz acaba tam olarak Türkiye’nin bu Afganistan’daki barış sürecinde oynadığı rol nedir ve Türkiye’nin bu anlamda atacağı gelecekteki adımlar ne olacaktır?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Şöyle söylemek isterim. Bu konularla ilgili tabi ki geniş görüşmeler yaptık. Dün ve bugün sadece üçlü değil aynı zamanda ikili  görüşmeler de yaptık. Bu çerçevede biliyorsunuz Sayın Karzai,  çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Türkiye’nin katkıları kolaylaştırıcı katkılardır. Bunun ötesinde  bu konularla ilgili detaya girmenin doğru olmayacağını yine burada bir kez daha söylemek isterim. Ama Türkiye kolaylaştırıcı rolünü oynamaya devam etmektedir.

Yazdır Paylaş Yukarı