Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı

10.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliklerindeki Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci’nin yedinci toplantısı, 11-12 Aralık 2012 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecektir.

2007 yılından bu yana kadar güvenlik, ekonomik işbirliği, eğitim, parlamentolararası işbirliği, diyalog ve karşılıklı güven gibi çok çeşitli konulara odaklı olarak gerçekleştirilen Üçlü Zirve süreci kapsamında bu yıl yapılacak toplantının teması bağlılık (connectivity) olacaktır. Zirve’de, üç ülke arasında ulaştırma alanında işbirliğinin arttırılması için atılabilecek adımlar ayrıntılı şekilde ele alınacaktır.

Zirve kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız, Afganistan Cumhurbaşkanı Sayın Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Sayın Asif Ali Zardari ile başbaşa görüşmeler gerçekleştireceklerdir.

Zirve marjında üç ülkenin Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırmadan sorumlu Bakanları ile En Üst Düzey Askeri Yetkilileri de birer toplantı gerçekleştirecektir. Ticaret ve Sanayi Odaları mahiyetini taşıyan çatı kuruluşları da ayrıca üçlü düzeyde toplanarak işbirliği imkânlarını gözden geçirecektir. Tüm bu görüşmelerin sonuçları Zirve’de Sayın Cumhurbaşkanlarına arzedilecektir.

Zirve vesilesiyle Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki köklü dostluk ve kardeşlikten gücünü alan çok boyutlu işbirliğinin ekonomi, kalkınma, ulaştırma, eğitim, iletişim ve özellikle güvenlik dâhil olmak üzere çok çeşitli alanlarda daha ileri safhalara taşınması, böylelikle üç kardeş ülkenin halklarının refah, huzur ve esenliği kadar bölgesel barış, huzur ve istikrara da katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Yazdır Paylaş Yukarı