Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Ülkemizi Ziyareti

03.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Şeyh Mahmud, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, 4-7 Aralık 2012 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirecektir.

Heyetinde Somali Federal Hükümeti’nin dört Bakanı ile Somali Genelkurmay Başkanı’nın da yer alması öngörülen Konuk Cumhurbaşkanı, 5 Aralık Çarşamba günü Ankara’da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 6 ve 7 Aralık günlerinde İstanbul’da devam edecektir. Cumhurbaşkanı Sayın Mahmud’un, İstanbul’da Türk iş çevreleri ile biraraya gelmesi de öngörülmektedir.

Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Mahmud’un 10 Eylül 2012 tarihinde göreve gelmesinden sonra yurtdışına yapacağı bu ilk resmi ziyaret, 16. yüzyıla uzanan tarihi bağlarımızın bulunduğu Somali’ye yönelik çok boyutlu desteğimizin pekiştirilmesi ve bu ülkeyle her alanda geliştirilmekte olan işbirliğinin kapsayıcı bir yaklaşımla güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda yeni ve somut bir adım oluşturacaktır. Ziyaret çerçevesindeki görüşmelerde, Afrika Boynuzu başta olmak üzere Kıta’da öne çıkan bölgesel meseleler ile güncel uluslararası gelişmelerin de ele alınması planlanmaktadır.

Somali, yıllardır süregelen iç çatışma ortamını, uluslararası camianın değerli katkıları ile sağlanan uzlaşı temelinde geride bırakmış, son 21 yılın en meşru ve temsil yeteneği en yüksek yönetimine kavuşmuştur. Somali halkı, bu sayede geleceğe umutla bakmaktadır.

2008’den bu yana Afrika Birliği’nin stratejik ortağı olan Türkiye, Somali’nin istikrar ve refahının bölgesel barışın temel taşlarından birini oluşturduğu inancıyla, ülkenin tecrit edilmişliğinin ve yalnızlığının kırılması yönünde yoğun çaba sarfetmiş, iç siyasi uzlaşıyı her aşamasında yakından desteklemiştir. Türkiye, bugün de, Somali’deki insani yardım faaliyetlerinde gerek resmi gerek sivil toplum kuruluşları aracılığıyla öncü rol oynamakta, yeniden imar ve kalkınma çalışmalarına aktif katkıda bulunmaktadır. Mogadişu Büyükelçiliğini 1 Kasım 2011 tarihinde yeniden açan Türkiye, halen Yemen ile birlikte Afrika dışından Somali’de bu seviyede diplomatik temsilciliği bulunan iki, toplamda ise altı ülkeden biridir. Türk Hava Yolları da, geçtiğimiz Mart ayında başlattığı İstanbul-Mogadişu seferleriyle Somali’nin dünyayla bağlantısını sağlayan ilk ve tek uluslararası havayolu olmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Somali ile ilişkilere verdikleri önem ve öncelik çerçevesinde, Somali’nin önceki Cumhurbaşkanı Sayın Şeyh Şerif Ahmed de 17-21 Nisan 2009 tarihlerinde ülkemize resmi ziyarette bulunmuş, ayrıca 21-23 Mayıs 2010 ve 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen iki Somali Konferansı ve 17-20 Ekim 2011 tarihlerinde evsahipliği yaptığımız 27. İSEDAK Toplantısı münasebetiyle üç kez daha Sayın Cumhurbaşkanımızın misafiri olmuştur.

Türkiye, Somali’nin geleceğinin şekillendirileceği bu dönemde de, ülkenin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalarına, daima yanında yer alacağı kardeş Somali halkıyla birlikte kararlılıkla devam edecektir. Cumhurbaşkanı Sayın Mahmud’un tarihi nitelik taşıyan ziyareti, Türkiye’nin bu konudaki kuvvetli iradesinin yinelenmesi için yeni bir fırsat teşkil edecektir.

Yazdır Paylaş Yukarı