Bulgaristan Cumhurbaşkanı ile Gerçekleştirdikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

28.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

   Değerli Dostum Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Rosen Plevneliev ve heyetindeki değerli üyeleri Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türkiye ile Bulgaristan  ilişkilerini iki komşu ülkenin normal ilişkilerinin çok daha ötesinde düşünmekte ve ilişkilerimizi büyük bir samimiyet, büyük bir dayanışma, işbirliği içerisinde ele almaktayız. Aslında dost ve akraba olan iki ülkeyiz. Bu anlayış içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı ile hem başbaşa hem de heyetler arasında gayet güzel görüşmeler gerçekleştirdik. Şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanı ilk kez cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi ziyaret ediyor. Kendisi seçildikten sonra da telefonla konuşmuştuk. Chicago’da NATO toplantısında bir araya gelmiştik. Bugün de bu ziyareti gerçekleştiriyorlar. Son dört sene içerisinde karşılıklı dört kez cumhurbaşkanları birbirini ziyaret etmiş. Bu bile ilişkilerimizin en iyi göstergesi. İlişkilerimizin mükemmeliyetini bir örnekle vermek isterim. Bugün Bulgaristan nüfusu 7,3 milyon biliyorsunuz. 1,2 milyon kişi Bulgaristan’dan Türkiye’yi ziyaret ediyor her sene. Yani her 7 kişiden birisi ziyaret ediyor. Tabi ki bunlar karşılıklı duyulan sevgi ve muhabbetin bir neticesidir.

Bütün böyle güzel bir altyapı üzerinde tabi ki ekonomik işbirliğimize, diğer konulardaki işbirliğimize hep çok önem veriyoruz. Bugün onları detaylı bir şekilde konuştuk. Ticaretimiz şu anda 3 milyar Euro civarında. Kısa-orta dönemde bunu 10 Milyar Euro’ya çıkartma hedefimiz var. Ama yatırımlar konusunda da çok teşvikçiyiz. Şirketlerimizi karşılıklı olarak ülkelerimize yatırım yapmaya hep teşvik ediyoruz. Yarın Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’da Türk iş adamlarıyla bir araya gelecek. Orada da muhakkak ki bu çağrıyı yapacaktır.  

Birçok büyük projelerde; altyapı projelerinde, otobanlar, demiryolları, gaz boru hatları bütün bu konularda çok büyük bir işbirliği alanımız var, özellikle enerji konusunda. Kafkasların, Hazar’ın enerji potansiyelinin Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa’ya nakli gibi bütün bu konuları konuştuk. Zaten hükümetlerimiz arasında kurulan ortak komisyonlar var. Bu ortak komisyonlar çok detaylı bir şekilde her şeye çalışıyor. Biz de bunları çok güçlü bir şekilde destekliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanına bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Bu ziyaretin ilişkilerimize, mükemmel olan ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağından da hiç şüphem yoktur. Evet, birkaç soru varsa alalım isterseniz, buyurun.

Soru: Sayın Cumhurbaşkanı benim sorum size olacak. Efendim bazı BDP’li ve bağımsız milletvekillerinin fezlekeleri Meclis’e gönderildi, süreç de işliyor. Gerilimi tırmandıracağı yönünde bazı yorumlar var. Siz siyasetteki tansiyonun bu adımla yükseleceğini düşünüyor musunuz, görüşünüz nedir? Teşekkür ederim.

Sayın Cumhurbaşkanımız: Aslında bu konuyla ilgili benim TBMM açılışında yaptığım konuşmayı biliyorsunuz, fikirlerimi orada paylaşmıştım. Bildiğim kadarıyla şimdi bunlar Meclis’e geliyor Meclis’te tabi komisyonlarda konuşulacak bütün bunlar. Herhalde tartışılaşacaktır ama ben fikirlerimi Meclis’te gayet açık bir şekilde söylemiştim.

Soru: Adım Vera Alexandrov, Bulgaristan Ulusal Televizyonu’ndan. Müsaade ederseniz iki sorum var her iki cumhurbaşkanına da. Birinci soru Bulgaristan’da eğitim gören Türk öğrencilerin aldıkları diplomalarla ilgili gündeme geldi mi bu konu görüşmelerinizde, herhangi bir gelişme olacak mı bu konuda? İkinci soru da Türkiye’nin, Bulgaristan’ın Karadeniz bölgesinin güneyinde termik veya nükleer santral kurma niyetleri var mı?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Aslında eğitim konusunda bazı problemler var bunları görüyoruz onun için milli eğitim bakanlarımız da Sayın Bulgaristan Milli Eğitim Bakanı da Türk Milli Eğitim Bakanı da heyetimizde. İki milli eğitim bakanı bir araya gelsin bütün bu bunları konuşsunlar ve bütün bunların çözümünü halletsinler dedik. Dolayısıyla bakanlar bir araya gelip, gerek o diplomayla ilgili olsun gerek buna benzer başka konular var bunları hep ele alacaklar.

Sayın Cumhurbaşkanımız: Evet Sayın Cumhurbaşkanının da dediği gibi aslında geçici bir sorun olarak görmemiz gerekir bunları. Bu kadar yakın ilişkiler olunca bazı bu tip problemler oluyor ama milli eğitim bakanlarımız  bakacak ona. Biz enerji konusunda biraz bağımlı bir ülkeyiz o bakımdan nükleer enerjiyle ilgili de çalışmalarımız var Karadeniz’de de. Ama bütün enerji meselelerinde bu termik olur veya başka gazla ilgili olur hepsinde de muhakkak ki çevre şartları muhakkak ki yerine getirilmesi gerekiyor. Çevre raporlarının muhakkak ki yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun da bilinmesini isterim ama şu anda özellikle üstünde çalıştığımız, nükleer enerji.

Soru: Bulgaristan Telgraf Ajansı. Sayın Cumhurbaşkanları, yaptığınız görüşmede iki ülke arasında kurulacak olan sistemler arası doğalgaz bağlantısı konusunu gündeme getirdiniz mi? Bu konuda bu proje konusundaki süreleri tartıştınız mı ve bu projenin de Nabucco Projesi’nin bir kısmı olma ihtimali üzerinde durdunuz mu?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Tabi ki enerji konusu en çok konuştuğumuz konu oldu. Demin de söylediğim gibi Kafkaslar’dan, Hazar’dan, oranın enerji kaynaklarının özellikle doğalgaz kaynaklarının Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Batı’ya nakliyle ilgili doğalgaz projeleri var, bu projelerle ilgili bilgi verdim. Bunları ortak komitelerimiz daha teknik kısmıyla hep çalışacaklar ama şunu da Sayın Cumhurbaşkanı ve heyete ifade ettim, Bulgaristan’ın doğalgaz ihtiyacı özellikle kış sezonlarında ihtiyacı söz konusu olduğunda Türkiye kesinlikle Bulgaristan’ın herhangi bir şekilde sıkıntı çekmesine müsaade etmeyecek, bütün imkânlarını bu yönde kullanacak.

Soru: Ubeydullah Yener, Kanal A televizyonu. Sayın Cumhurbaşkanım sorum size. Okullarda kılık kıyafet yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Bununla ilgili tek tip kıyafette gelir farkı ortaya çıkacağı yönünde kaygılar var ve Kur’an-ı Kerim derslerinde başörtüsünün de laikliğe aykırı olduğu yönünde eleştiriler var. Görüşleriniz nelerdir? Teşekkür ederim efendim.

Sayın Cumhurbaşkanımız: Nihayetinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın herhalde bütün çalışmaları hükümetin bir kararı dolayısıyla lehinde, aleyhinde konuşanlar da muhakkak ki olacaktır ama herhalde esas sorumluluğu taşıyan bakanlık ve hükümet böyle bir karar verdiğine göre söylenecek bir şey yok.

Yazdır Paylaş Yukarı