Şili Cumhurbaşkanı Pinera'nın Ziyareti

16.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Şili Cumhurbaşkanı Sayın Sebastián Piñera, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, 18-20 Kasım 2012 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirecektir.

Bu ziyaret, 1926 yılında imzaladığı Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olan Şili’den ülkemize Devlet Başkanı seviyesinde sekiz yıl aradan sonra yapılan ikinci ziyaret olacaktır.

Konuk Cumhurbaşkanı, 18 Kasım Pazar günü İstanbul’da başlayacağı temas ve incelemelerinin ardından 19 Kasım Pazartesi günü Ankara’ya geçerek resmi görüşmelerde bulunacaktır. Cumhurbaşkanı Sayın Piñera, ülkemizden ayrılmadan önce bir kez daha İstanbul’a seyahatle, İstanbul Üniversitesi’nde kendisine verilecek olan Fahri Doktora törenine katılacak, ayrıca iş çevreleriyle biraraya gelecektir.

Latin Amerika’daki önemli ticaret ortaklarımız arasında yer alan Şili, Türkiye ile bu bölgede Serbest Ticaret Anlaşmasına sahip yegâne ülkedir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) kabul edilen iki Latin Amerika ülkesinden biri olma özelliğini de taşıyan Şili, 2011 yılında Kolombiya ile birlikte İstanbul’da ortak bir Ticaret Ofisi açmıştır.

Bilhassa son yıllarda istikrarlı bir gelişme gösteren Türkiye-Şili ekonomik ve ticari ilişkilerinin hukuki altyapısının, sözkonusu ziyaret münasebetiyle imzalanması öngörülen anlaşmalarla daha da güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Cumhurbaşkanı Sayın Piñera’nın ülkemizi ziyareti, uluslararası alanda yükselen profilleri, benzer küresel vizyonları ve sorunlara barışçıl yaklaşımlarıyla uluslararası meselelere yapıcı katkılar getirebilecek birikime sahip iki dost ülke arasındaki ilave işbirliği imkanlarının en üst düzeyde ve tüm yönleriyle gözden geçirilmesine vesile teşkil edecektir.

Yazdır Paylaş Yukarı