Ahilik Haftası

17.09.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ahilik Haftası dolayısıyla yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Ahilik geleneği, aziz milletimizin uygarlık tarihine kazandırdığı en önemli değerlerden biridir. Ahilik, milletimizin örf ve adetlerinin, engin sağduyusunun, tarihten gelen deneyiminin ve birikiminin bir ürünüdür ve tüm insanlık için de güzel bir örnektir.

13. yüzyılda Anadolu’da kurumsallaşmaya başlayan ve yüzyıllar boyunca varlığını koruyan Ahilik teşkilatı, gücünü ve etkinliğini geniş bir coğrafyada  göstermiştir. Özünde insanı esas alan Ahilik, toplumumuzun sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki hayatının düzenlenmesinde, sosyal adaletin gerçekleşmesinde ve ahlaki değerlerin yerleşmesinde önemli rol oynamış, medeniyetimizin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.

Bir devletin varlığını devam ettirmesi ve ilerlemesi için toplumsal dokunun sağlamlığı büyük önem taşımaktadır. Milletimizin yüzyıllar boyunca barış, kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşamasında, Ahilik kurumunun temellerini attığı, birlik ve dayanışmaya dayanan sağlıklı toplum yapısının etkisi büyüktür. 

Toplumun bütün fert ve kurumları arasında iyi iliskiler ve denge kurarak, barış ve huzura erişilmesini hedefleyen; doğruluğu, dürüstlüğü, sorumluluğu, güvenirliliği, iş ve meslek ahlâkına saygıyı, hakkına riayet etmeyi, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmayı esas alan; eğitime, alın terine, üretimde verimliliğe ve kaliteye büyük önem veren; haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe karşı çıkan Ahiliğin, ortaya koyduğu ilkeler, günümüzün ihtiyacı olan vazgeçilmez doğrulardır. Bu yönüyle Ahiliğin yeni toplumsal yapılanmalar için de, başarılı bir model, güçlü bir temel oluşturacağı kanaatindeyim.

Yüzyıllar öncesinden yolumuzu aydınlatan Ahilik geleneğinin yaşatılmasını, toplumsal bilincimizin güçlenmesini amaçlayan faaliyetleri takdirle karşılıyor ve büyük önem veriyorum.

Ahi Evran'ın ektiği iyilik ve cömertlik tohumlarının yeşererek toplumumuzu nasıl kuşattığını en güzel şekilde gösteren bu faaliyetlerin aynı zamanda, huzurun ve barışın, dürüstlükten, yardımlaşmadan, birlik ve beraberlikten geçtiğinin bir kez daha vurgulanmasına vesile olacağına inanıyorum.

Ahilik Haftası'nda Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle anıyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarıma sevgilerimi ve en iyi dileklerimi iletiyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı