Kırgızistan Ziyareti

17.08.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türk Konseyi II. Zirvesi’ne katılmak ve ardından Bişkek’te resmi temaslarda bulunmak üzere, 22-24 Ağustos 2012 tarihlerinde Kırgızistan’ı ziyaret edeceklerdir.

Kardeş Türk devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarını müteakiben 1992 yılında başlatılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveler Süreci, 2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla ileri bir boyuta taşınmıştır. Böylelikle, bu süreç “Türk Konseyi” adı altında kurumsal bir hüviyet kazanmıştır. Sekretaryası İstanbul’da bulunan Konsey, dost ve kardeş Türk devletleri arasındaki çok taraflı işbirliğinin bu yeni bölgesel işbirliği örgütü bünyesinde daha da geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Bişkek’teki Zirve, “Eğitim, Bilim ve Kültürel İşbirliği” temasıyla gerçekleştirilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın davetine icabetle gerçekleştirecekleri ikili resmi ziyaret ise, Cumhurbaşkanı Sayın Almazbek Atambayev’in 11-15 Ocak 2012 tarihlerinde ülkemize yaptığı resmi ziyaretin iadesi mahiyetini taşımaktadır.

2010 yılında anayasa reformuyla başlayan demokratik dönüşüm sürecini başarıyla yürüten Kırgızistan, parlamenter demokrasiye geçiş yolunda önemli mesafe katetmiştir. Stratejik işbirliği ilişkisi tesis ettiğimiz kardeş Kırgızistan’a önümüzdeki dönemde de her türlü destek verilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri, gerek Türk Konseyi’nin kurumsal yapısının daha da pekiştirilmesine, gerek dost ve kardeş Kırgızistan ile ikili ilişkilerimizin her alanda daha ileriye taşınmasına katkıda bulunacaktır. 

Yazdır Paylaş Yukarı