Lozan Antlaşmasının 89. Yıl Dönümü

24.07.2012

Sayın Cumhurbaşkanımızın Lozan Antlaşmasının imzalanmasının 89. yıldönümü vesilesiyle yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

Bugün, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan en önemli belgelerden biri olan Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının 89. yıldönümünü kutluyoruz.

Aziz Atatürk'ün etrafında kenetlenen büyük Türk Milleti'nin, canıyla, kanıyla ve insanüstü bir fedakârlıkla yürüttüğü Milli Mücadele'yi zaferle sonuçlandırmasının ardından akdedilen Lozan Barış Antlaşması, bu zaferin siyasi ve hukuki alanda tescilini sağlamıştır.

Dönemin tüm olumsuz şartlarına rağmen kazandığımız bu diplomatik başarı, Cumhuriyet dönemi dış politikamıza kılavuzluk etmiştir. Nitekim, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye, bir yandan tarihi hamlelerle kalkınma yolunda kısa sürede büyük mesafe katetmiş, diğer taraftan Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesini rehber edinerek, barış odaklı bir dış politika uygulamaya başlamıştır.

Türkiye, Lozan Antlaşması'nın imzasından bu yana geçen 89 yıllık süre zarfında sergilediği çarpıcı performans ile, bugün uluslararası camianın muteber ve öndegelen mensuplarından biri konumuna yükselmiştir. Bu çerçevede; ilkeli politikalarıyla güven telkin eden; ayrıca evrensel değerlerin küresel boyutta daha yaygın zemin bulmasını gözeten öncü bir ülke haline gelmiştir.

Lozan Antlaşması ile atılan temel üzerinde demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak yükselen Türkiye Cumhuriyeti, her alanda gelişme yönündeki gayretlerini, ortaya koyduğu idealler çerçevesinde önümüzdeki dönemde de şüphesiz sürdürecektir. Akil bir ülke olarak, dünya barışına ayrıcalıklı katkılar yapan konumunu pekiştirecektir.

Türk tarihinin müstesna kilometretaşlarından birini oluşturan Lozan Barış Antlaşmasının 89. yıldönümünü bu duygu ve düşüncelerle kutluyor, bu vesileyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini ve Lozan görüşmelerini yürüten İkinci Cumhurbaşkanımız, değerli devlet adamı İsmet İnönü ile başkanlığındaki heyetin seçkin üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum.