Erzurum Kongresi'nin Yıl Dönümü

23.07.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Erzurum Kongresi'nin yıl dönümü dolayısıyla yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Türk Milleti Büyük Atatürk önderliğinde yürüttüğü İstiklal Savaşı'nı zaferle sonuçlandırarak tarihteki unutulmaz bağımsızlık mücadelelerinden birine imza atmıştır.

Samsun'da başlayan; Amasya, Erzurum ve Sivas'ta alınan tarihi kararlarla sürdürülen Milli Mücadele dönemi, milletimizin kenetlenerek bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya güçlü biçimde ilan ettiği bir onur ve gurur abidesi olmuştur.

Erzurum Kongresi'nin bu süreçte ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bölgesel bir kongre olarak planlanmasına karşın Erzurum'da tüm ülkenin kaderini etkileyen kararlar alınmış ve milli mücadelenin esas programı oluşturulmuştur.  

Milli egemenlik ve kayıtsız şartsız bağımsızlığın bu mücadelenin ana hedefi olduğu, vatanın bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği, her şart altında sonuna kadar mücadele edileceği Erzurum'da tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir.

Kongre'de manda ve himaye altına girmenin kabul edilmeyeceği kesin bir kararlılıkla vurgulanırken, ilk kez bir hükümet kurma fikrinden söz edilerek, milli egemenliğin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.

Erzurum’da  kabul edilen ilkeler, tüm vatandaşlarımızın üzerinde birleştiği milli bir mutabakatı ortaya koymaktadır. 

Kurtuluş Savaşı'nı başarıya ulaştıran, millet iradesine dayanan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını ve bugünlere gelmesini sağlayan bu büyük güçtür, bu büyük iradedir.

Milletimiz birlik ve beraberliğinden aldığı güçle geleceğe de sağlam adımlarla yürüyecek, ülkemizi hem demokratik standartlar, hem ekonomik gelişmişlik bakımından dünyanın sayılı devletleri arasına sokacaktır.

Erzurum Kongresi'nin yıl dönümünde, başta Büyük Atatürk olmak üzere, Kongre üyelerini, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle  anıyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum."

 

Yazdır Paylaş Yukarı