Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba'nın Ülkemizi Ziyaretleri

17.07.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Gabon Cumhurbaşkanı Sayın Ali Bongo Ondimba, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, 18-20 Temmuz 2012 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 24-26 Mart 2011 tarihlerinde Gabon’a vaki ziyaretlerini iade maksadıyla ülkemize gelecek olan Konuk Cumhurbaşkanı, 18 Temmuz Çarşamba günü Ankara’da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 19 ve 20 Temmuz günlerinde İstanbul’da devam edecektir.

Gabon’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil edecek olması bakımından ilave bir vasfı bulunan ziyaret, stratejik ortağımız olan Afrika’ya açılım politikamız bağlamında, Kıta ülkeleriyle istişare ve temasların pekiştirilmesi açısından da önemli bir adım daha oluşturmaktadır. Bu çerçevede, Gabon ile ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesi, yeni işbirliği alanlarının değerlendirilmesi ve Afrika kıtasında öne çıkan bölgesel meseleler ile uluslararası gelişmelerin ele alınması imkanı elde edilecektir.

Sözkonusu ziyaret, ayrıca, imzalanması öngörülen anlaşmalar vasıtasıyla iki ülke arasındaki dostane işbirliğinin ahdi zemininin güçlendirilmesine de katkıda bulunacaktır.

Siyasi istikrarı ile Afrika’nın öndegelen ülkeleri arasında yer alan Gabon’un, Kıta’daki bölgesel entegrasyon çalışmalarına yönelik gayretleri de dikkat çekmektedir. Gabon, bu kapsamda on üyesi bulunan Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na (CEEAC/ECCAS) evsahipliği yapmaktadır.

 Cumhurbaşkanı Bongo Ondimba’nın tarihi nitelik taşıyan ziyareti, Sayın Cumhurbaşkanımızın Gabon ziyaretlerinin ve bu yıl Ocak ayında başkent Libreville’de Büyükelçiliğimizin faaliyete geçmesinin ardından, Gabon ile ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi doğrultusundaki müşterek siyasi iradenin en üst düzeyde teyidi için vesile teşkil edecektir.

Yazdır Paylaş Yukarı