KEİ 20. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’nin Ardından Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

26.06.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 20. Yıldönümü Zirvesi vesilesiyle, üye ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanları ile gözlemci ve sektörel diyalog ortağı ülke ve kuruluş temsilcilerini İstanbul’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Zirve’ye, 1 Temmuz tarihinde KEİ Dönem Başkanlığını ülkemize devredecek olan Sırbistan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Sayın Nikolic ile birlikte eşbaşkanlık yapmaktan da büyük memnuniyet duydum.

Bugünkü tarihi Zirve’de 12 üye ülkenin 8’i Devlet ve Hükümet Başkanı düzeyinde temsil edilmiştir.

Zirve sırasında parlamenterler, işadamları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ulusal ve uluslararası medya mensupları ile diğer ortakların katılımına açık faaliyetler de düzenlenmiştir.

Malumunuz olduğu üzere, KEİ’nin kuruluşunda öncü rol oynadık ve Sekretaryası’na İstanbul’da evsahipliği yapıyoruz. Geride kalan yirmi yılda KEİ, Karadeniz Havzası ülkeleri arasında dayanışma, işbirliği ve uzlaşma kültürünün geliştirilmesi bakımından çok önemli işlevler üstlenmiştir. Bu sayede ortaya çıkartılan sinerji, Doğu ile Batı’nın kesişme noktasında yeralan bu bölgede barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine katkı sağlamıştır.  

Küresel ve bölgesel gelişmeler ışığında KEİ’ye yeni bir vizyon kazandırılarak etkinlik ve görünürlüğünün arttırılması, bugünkü Zirve’nin ana gündem maddesini teşkil etmiştir. Bu kapsamda Teşkilat’ın önümüzdeki on yıllık sürece dair hedeflerini belirleyen Ekonomik Gündem, “Vizyon 2020” ismiyle kabul edilmiştir. Bu belge, ticaret, ulaştırma, enerji, haberleşme, bilim ve teknoloji, turizm ve eğitim başta olmak üzere, birçok alanda Teşkilat’ın 2020 yılına yönelik vizyonunu ortaya koymuştur.

Yeni Ekonomik Gündem Belgesi, KEİ’nin daha işlevsel hale getirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma temelinde bölgemizin zengin insan ve doğal kaynaklarının daha etkin şekilde kullanılmasına yardımcı olunması açısından büyük önem taşımaktadır. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Vizyon 2020’nin hayata geçirilmesi için bugün Zirve’ye katılan tüm üye ülkeler ellerinden gelen her türlü çabayı göstermişlerdir.

Bugün ayrıca bir de “Zirve Sonuç Bildirisi” kabul edilmiştir. Bu bildiri, Karadeniz Havzasının ve KEİ’nin geleceğini şekillendiren bir siyasi talimat niteliğindedir.

Vizyon 2020 ve bu bildirinin, kurumsallaşmasını tamamlayan KEİ’nin yeni onyıla daha etkin ve güçlü şekilde girmesi bakımından sağlam bir temel oluşturduğu kanaatindeyim.

Değerli Basın Mensupları,

Kısaca Zirve’de ele aldığımız diğer konular hakkında da bilgi vermek isterim.

Bu kapsamda ilk olarak Karadeniz Havzası ülkeleri arasında ticaretin serbestleştirilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına katkı sağlayacak adımlar üzerinde durduk. Uluslararası enerji güvenliği konusunda işbirliğimizi derinleştireceğiz.

Terörizm, insan kaçakçılığı, iklim değişikliği ve örgütlü suçlarla mücadele konularına çok önem vereceğiz. Dolayısıyla Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 20. Yıldönümünde, teşkilat yeniden değerlendirildi ve önümüze yenilenerek çıkması yönünde talimatlar verildi. Ümit ediyorum ki, bütün üyeler bu çerçevede dayanışmalarını, işbirliğini  daha da genişletmek için bir platform olarak KEİ’yi daha çok kullanacaklardır.

Ben bir kez daha bu toplantıya katılan bütün heyet başkanlarına, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanlara  çok teşekkür ediyorum.

Soru: Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik Zirvede ele alındı mı? Ele alındıysa hangi hususlar ön plandaydı?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Hayır bu konu, Zirvede hiç ele alınmadı. Bu Zirvenin konusu değil. Bu ekonomik işbirliği ile ilgili bir zirve.

Soru: Suriye’den konu açılmışken, bugün Suriye’ye ilişkin NATO’nun da bir toplantısı oldu ve böyle bir ihlalin tekrar olması halinde yeniden toplanılacağı sonucu ortaya çıktı. NATO Genel Sekreteri Rasmussen 5. maddenin görüşülmediğini açıkladı. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? NATO toplantısının sonucundan Türkiye tatmin oldu mu?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Bu olayla ilgili yeteri kadar açıklamalar yapıldı, bütün detaylar açıklandı biliyorsunuz. Şu anda artık net olarak her şey ortadadır ki, bizim bu keşif uçağımızın Suriye’ye karşı hasmane bir tutumu söz konusu değildi. Ayrıca bugün Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili özel bir misyonu da yoktu. Bu uçağımız rutin bir uçuş yapıyordu. Zaten tersi olmuş olsaydı, ona göre koruma verilirdi, ona göre donatılmış olurdu. Ama uluslararası sularda bu uçağın başına gelenler, Suriye silahlı kuvvetlerinin nasıl bir paranoya ve telaş içerisinde olduğunu gösteriyor. Uluslararası camianın dayanışmasını takdirle karşılıyoruz. Kesinlikle bu olay tabii ki sineye çekilmeyecektir. Söyleyeceğim bu kadar.

Soru: Ermenistan ve Türkiye KEİ’nin üyesidir. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırlar kapalıyken ekonomik işbirliği ve gelişme nasıl olabilecek?

Sayın Cumhurbaşkanımız: KEİ, ekonomik işbirliği teşkilatı olarak kuruldu bildiğiniz gibi. Ve çok geniş bir alana da yayıldı. Sadece Karadeniz’e sahili olan ülkeler değil, Karadeniz’e sahili olmayan ülkeler de, Ermenistan da, bu çerçeve içerisinde davet edildi ve üye oldu. Bildiğiniz gibi bu teşkilatın kuruluşunda inisiyatifi kullanan hep Türkiye oldu ve Türkiye’nin iyi niyeti çerçevesi içerisinde  Ermenistan da hep davet edildi ve bu teşkilatın üyesi.

Bugün de görüştük, maalesef bölgemizde bazı sorunlar var tabii ki. Bazı anlaşmazlıklar var. Bütün bu anlaşmazlıkların hep giderilmesi için uğraşıyoruz. Bölgedeki anlaşmazlıklar ne kadar çok azalır ve güven ortamı tam sağlanırsa, o kadar çok ekonomik iş birliği ve ticaret de olur. Ortadaki problemleri yok farzedemeyiz. Ama bu problemleri çözmek ve bu problemlerden kurtulmak için de hepimizin iyi niyetli olarak çalışması elzemdir ki, bölgede sonuna kadar ekonomik potansiyeli değerlendiren, iş birliği yapan ve  karşılıklı yatırımlar, ticaretler, ulaştırma yolları, demiryolları, karayolları, bütün bunların bütün bölgeyi ağ gibi sardığı bir yapı ortaya çıkartalım. Niyet budur. Problemler var, dediğiniz gibi. Bu problemleri aşmak ile ilgili de hepimizin iyi niyeti var. Ümit ederim ki bu toplantılar hep bunlara vesile olur. Dolayısıyla KEİ, bugün 12 üyesi olan bir teşkilat. Bütün üyeler de buradaydı. Ermenistan’ın da toplantıya tam üye olarak katılmış olması tabii ki bizi memnun etti. Görüşlerini her üye gibi Ermenistan da burada ifade etti. Dediğim gibi, hepimiz iyi niyetimizi muhafaza edip de problemlerden kurtulma yönünde ne kadar çok olumlu ve yapıcı çalışırsak, o kadar çok ekonomik iş birliği ve halkların refahına da hizmet ederiz.

Yazdır Paylaş Yukarı