“Afrika Günü” Etkinliği

25.05.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, İzmir’de düzenlenen “Afrika Günü” Etkinliğinin açılışında okunan mesajları aşağıda sunulmaktadır: 

 “Ülkemizde her yıl düzenli olarak kutlanan ve geçen sene Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde benim de katılarak bir konuşma yaptığım “Afrika Günü” etkinliğinin bu sene İzmir Ticaret Odası’nın ve EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi’nin evsahipliğinde, Dışişleri Bakanlığımızın katkıları ve Afrika ülkeleri Büyükelçiliklerinin desteğiyle İzmir’de düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyuyorum.

Siz değerli katılımcıları antik çağlardan bu yana birçok medeniyetin merkezi olmuş İzmir’de biraraya getiren bu anlamlı toplantının hazırlığında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

25 Mayıs 1963 tarihinde kurulan ve bugün Afrika Günü’nü kutlamamıza vesile oluşturan, o zamanki adıyla Afrika Birliği Örgütü, bugünkü adıyla Afrika Birliği’nin, uluslararası ilişkilerde giderek daha önemli bir konuma gelmesi bizi sevindirmektedir.

2013’te 50. yıldönümünü kutlayacağımız Afrika Birliği, Kıta’daki diğer bütünleşme hareketleri ile birlikte barış ve istikrarın pekiştirilmesine mümtaz katkılarda bulunmakta, Afrikalı kardeşlerimizin daha müreffeh yarınlara kavuşmasında şüphesiz büyük bir vazife üstlenmektedir.

25 Mayıs Afrika Günü’nü idrak ederken, aslında “Afrika Yüzyılı”nı kutladığımızı söylemek mümkündür. Siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarında karşılaştığı güçlüklerin yanısıra, doğal afetlerle de mücadele etmek durumunda kalmasına rağmen, 1,1 milyarı aşan genç nüfusu, birkaç istisna dışında iyi yönetişim konusunda attığı ileri adımlar ve artan doğrudan yabancı yatırımlarıyla ön plana çıkan Kıta’nın 21. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuracağına eminim. Yüzyılın ikinci yarısı güçlü, onurlu ve demokratik Afrika Kıtası’nın dönemi olacaktır.

Afrika ile asırlar öncesine dayanan köklü tarihi, kültürel ve insani bağları bulunan Türkiye, çok boyutlu dış politika anlayışı çerçevesinde, Afrika ülkeleri ile ilişkilerine azami önem atfetmektedir.

Bugün 75 milyonluk genç nüfusu, kalifiye insan gücü, geniş iç pazarı, rekabetçi endüstrisi ve stratejik coğrafi konumuyla, gerek bölgesinde gerek küresel düzeyde dostluğu aranır bir ülke olan Türkiye’nin, 2005’te ilan ettiğimiz “Afrika Yılı”nın ardından her alanda hız kazanan Afrika’ya açılım siyasetini, Kıta’ya yönelik dayanışma, kardeşlik ve hakiki muhabbet hisleri şekillendirmektedir.

Afrika Birliği’nin 2008 yılında stratejik ortak ilan ettiği ülkemiz ile yürüttüğü kurumsal işbirliği ve Kıta’nın kaydetmekte olduğu hızlı gelişim, Türkiye-Afrika dayanışmasının parlak geleceği konusunda bizlere güven vermektedir. Türkiye, kardeş Afrika ülkelerinin ve halklarının kalkınmasına önümüzdeki dönemde de katkıda bulunmaya devam edecektir.

Bu bağlamda, 2008 Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’nde kabul edilen mekanizma uyarınca, son olarak 16 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da Bakan düzeyinde bir Gözden Geçirme Konferansına evsahipliği yaptık. 2013 yılında bir Afrika ülkesinde tertiplenecek İkinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi ile Kıta’ya yönelik taahhütlerimizi geleceğe taşıma yolunda bir adım daha atacağız.

Ülkemizin Afrika yönelimi, bu kadim toprakların bir barış, istikrar ve refah havzası olarak temayüzünü hedefleyen entegre bir politikanın ürünüdür. Türkiye, kazan-kazan anlayışıyla, Afrika’da kapasite inşasına katkıda bulunan yatırımlara öncelik vermektedir. Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’nın yönlendirmesiyle, kamu kuruluşlarımız ve sivil toplum örgütlerimiz tarafından bilhassa tarım, sağlık, içme suyu ihtiyacının karşılanması ve eğitim alanlarında bir dizi faaliyet yürütülmektedir.

Kıta’nın süregelen sorunları karşısında gösterdiğimiz hassasiyet ve dayanışmanın son örneğini, Somali ile ilişkilerimizde somut şekilde ortaya koyduk. Bu ülkenin tekrar ayağa kalkması için her alanda uyguladığımız, ekonomik, siyasi, güvenlik ve insani boyutları bulunan politikayı istikrarlı ve aktif şekilde sürdürmeye kararlıyız. Bu kapsamda, 31 Mayıs–1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da Birleşmiş Milletler II. Somali Konferansı’nı düzenleyeceğiz.

Afrika’da sayıları hızla artan diplomatik temsilciliklerimiz, Kıta ülkeleri ile ilişkilerimizin geliştirilmesi yönündeki irademizin en açık tezahürünü teşkil etmektedir. 2009 yılında beşi Kuzey Afrika’da ve yedisi Sahra’nın Güneyindeki Afrika’da olmak üzere toplam 12 olan Büyükelçilik sayımız, üç yılda 2,5 kat artarak bugün itibarıyla 31’e ulaşmıştır. Bu temsilciliklerimizin yedisi son bir yıllık dönemde faaliyete geçmiştir. 2012 yılının sonuna kadar ise, Sahra’nın Güneyindeki Afrika’da üç Büyükelçiliğimizin daha açılması ve Kıta’daki Büyükelçiliklerimizin sayısının böylelikle 34’e çıkması hedeflenmektedir.

Bu vesileyle, Afrika’da yerleşik temsilciliklerimizi arttırma çalışmalarımızın karşılıksız kalmadığını da belirtmek isterim. Halen Ankara’da, Kuzey Afrika ülkelerine ilaveten, Sahra’nın Güneyindeki Afrika ülkelerinden 12’sinin, dördü son bir yılda açılmış Büyükelçilikleri mevcuttur. Sözkonusu temsilcilikler, Kıta’da ülkemize gösterilen ilginin müşahhas göstergesini oluşturmaktadır.

Afrika ile kurduğumuz sıkı bağlar, ulaştırma alanında da kendini göstermektedir. Türk Hava Yolları’nın son yıllarda yoğunlaştırdığı Afrika seferleri, halklarımızın yakınlaşmasına hizmet etmekte ve Afrika ile bağlantımızı pekiştirmektedir. Bugün itibarıyla Afrika’da 20’den fazla noktaya uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları, Afrika ile Türkiye arasında müstesna bir köprü vazifesi görmektedir. Gelecek hafta yine İzmir’de gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansı sayesinde, bu sayının önümüzdeki dönemde daha da artması beklenmektedir.

Türkiye, Afrika ülkeleriyle ortak yarar ve eşitlik temelinde geliştirdiği ortaklık ve işbirliğini her alanda daha ileriye taşımak için sebatla elinden gelen gayreti gösterecektir. En samimi temennimiz, Afrika’nın her şeyden evvel Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için bir fırsatlar kıtasına dönüşmesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Afrika halklarının Afrika Günü’nü gönülden tebrik ediyor, dost Türk halkı adına Afrika Birliği’ne nice başarılı yıllar diliyor, hepinizi muhabbetle selamlıyorum.”

Yazdır Paylaş Yukarı