Dünya Sanat Günü

15.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın Dünya Sanat Günü mesajları aşağıda sunulmaktadır:

 "Tanımı, çağlara, toplumlara ve hatta kendi dallarına göre farklılıklar gösteriyor olsa da sanat, on binlerce yıllık uygarlık serüveninde, insanın düşüncesini, hayallerini, dünya algısını ve geleceğini dönüştürüp şekillendirmiş, insani bir faaliyettir.

Varoluşunun altında insan zihni ve insan eli bulunduğu içindir ki, insanı etkileyen her şey, sanatı da etkilemiş, dönüştürmüştür. Aralarındaki bu karşılıklı dönüştürücü etki, bugün artık insan ve sanatı bir bütün haline getirmiştir.

Sanat, bin yıllar öncesinden bugüne, önemini hiçbir dönem yitirmeden, aziz milletimizin de toplumsal ve günlük yaşamı içerisinde var olagelmiştir. Milletimizin estetik anlayışının tezahürünü, plastik ve görsel sanatlardan mimariye, Türk süsleme sanatlarından edebiyata, sahne sanatlarına ve müziğe kadar sanatın tüm dallarında izlemek ziyadesiyle mümkündür. Geçmişte ve günümüzde evrensel düşünceye ve sanata, milletimizin katkıları yadsınamaz boyutlardadır.

15 Nisan tarihinin Dünya Sanat Günü olarak kutlanacak olması, insanoğlunun, sanata ve insanlığa bu hazineyi armağan eden sanatçılara karşı bir teşekkür vesilesi olması adına önemli bir adımdır. Bu özel günde dili, dini, milliyeti ne olursa olsun tüm insanların bir araya gelecek ve sanatın estetik, dönüştürücü havasını soluyacak olmaları bizler için mutluluk verici bir hadisedir.

Böyle bir günde insanlığın tüm husumetlerden, çıkar çatışmalarından uzak, sanatın bütünleştirici gücü ile birlikte, dostane ilişkiler inşa ettiğini, geliştirdiği uygarlığın değerlerine ve yüksek ideallerine sahip çıktığını görmek en büyük arzumuzdur. Bu değerler sahiplenildikçe var olacak ve umuyoruz ki bir gün tüm dünya milletlerince benimsenmiş ortak düsturumuz olacaktır.

Dünya sanat, bilim ve düşünce tarihinde tartışmasız bir yere sahip olan Leonardo da Vinci'nin doğum gününün Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasına yönelik girişim ve katkılarından dolayı emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederim."

Yazdır Paylaş Yukarı