Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

10.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Brunei Darussalam Sultanı Majesteleri Sayın Hassanal Bolkiah ve değerli heyetini Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Tekrar Majestelerine Türkiye’ye hoş geldiniz diyorum.

Bu ziyaret Brunei Darussalam’dan Türkiye’ye yapılan ilk ziyaret olduğu için tarihi derecede anlam ifade etmektedir. Ve inanıyorum ki, iki ülke arasında gayet güçlü bir sayfa açılmıştır.

Değerli Basın Mensupları,

Bildiğiniz gibi, Brunei dünyanın en müreffeh ve en zengin ülkelerinden birisidir. Ve Türkiye ile belki mesafe olarak bir uzaklık vardır ama, iki ülkenin halkları birbirine daima hep ilgi göstermişlerdir ve büyük bir sempati duymuşlardır. Şimdi, uzaktan duyduğumuz bu sempatiyi artık işbirliğine çevirmenin zamanını yaşıyoruz. O bakımdan bu ziyaret çok güzel gelişmelere vesile olacaktır.

Ticaretimizi geliştirme, ekonomik işbirliğimizi geliştirme, savunma sanayindeki işbirliğimizi geliştirme anlamlarında, değerli bakanlar da kendi aralarında çok güzel görüşmeler  yapmışlardır. Biz de yine kendi aramızda gerek İstanbul’da olsun gerek burada olsun gerekse heyetler arasında yaptığımız görüşmelerde, ilişkilerimizi daha da geliştirmek için ne gerekirse her türlü adımı atma kararını almış vaziyetteyiz. Burada size duyurmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz ki, her iki ülke de başkentlerinde artık daimi temsilcilikler açacaktır, bu kararı aldık.

Ayrıca, biraz önce sizin de şahit olduğunuz gibi, vize muafiyeti anlaşmaları imzalandı. Ekonomik işbirliği konusunda geniş bir anlaşma  imzalandı. Savunma sanayindeki işbirliğimizle ilgili bir deklarasyon da yayımlanacak. Bütün bunlar şunu gösteriyor ki: Aramızda mevcut olan potansiyeli artık harekete geçirmeye başlamış vaziyetteyiz.

Brunei zengin bir ülke olduğu için, kendi ülkesinde zenginliğini tamamen değerlendirme imkanı tabii az. Bunu yurtdışında yatırım yaparak hep değerlendirmektedir. Brunei Yatırım Ajansı’nın birçok ülkede çok güçlü yatırımları vardır. İnanıyoruz ki, Türkiye’yi de yatırım yapacakları ülkeler listesine alacaklardır. Zaten Türk özel sektörüyle Brunei Yatırım Ajansı’nın çok güzel de bir işbirliği vardır. Yani burada bazı yatırımları vardır, gerek turizm gerekse imalat sektöründe.

Ayrıca enerji konusunda da Türkiye ile Brunei arasındaki işbirliğini geliştireceğiz, özellikle gaz konusunda. LNG konusunda Brunei  dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Türkiye’nin gaz ithal eden bir ülkedir. LNG konusunda da enerji bakanlıklarımız arasında görüşmeler hep başlamıştır.

Tabii eğitim, kültürel alandaki işbirliğimize de önem veriyoruz. Bu ziyaret vesilesiyle gerek Türkiye’nin çevresi olan Ortadoğu’daki gelişmeler olsun gerek Brunei’nin bulunduğu Uzak Asya bölgesindeki gelişmelerle ilgili olsun, yine görüş alışverişinde bulunduk.

ASEAN bildiğiniz gibi, Türkiye’nin çok önem verdiği, çok büyük bir organizasyondur. ASEAN’ın 2013 yılındaki toplantıları Brunei’de yapılacaktır ve ev sahipliği yapacaktır. Bizim de ASEAN ile ilişkilerimizi geliştirme konusunda çok büyük bir arzumuz vardır. Bu konularda Brunei bize hep destek verecektir. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi adaylığımızla ilgili verdikleri destek için de kendilerine teşekkür ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı