Tunus Dönüşü Atatürk Havalimanı’nda Basına Yaptıkları Açıklama

09.03.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Tunus Cumhurbaşkanı Sayın Merzuki’nin davetine icabetle Tunus’a gerçekleştirdiğim geziden dönmüş bulunuyoruz.

Bildiğiniz gibi, 14 Ocak Devrimi’nden sonra Tunus’a resmi ziyaret yapan ilk cumhurbaşkanı ben oldum ve bu, tüm Tunus halkı ve bütün Tunuslular tarafından da çok büyük bir coşkuyla karşılandı.

Ziyaretim sırasında başta Cumhurbaşkanı Merzuki, Başbakan Jebali ve Meclis Başkanı Jafaar ile ikili görüşmeler yaptım. Ayrıca Tunus’un ilk serbest seçimle, -demokratik yolla yapılan seçimle- kurulan Ulusal Meclisi’nde de bir konuşma yaptım.

Bu ziyaretimiz her bakımdan fevkalade önemli, başarılı ve verimli bir ziyaret olmuştur. Görüşmelerimizde önce iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeyi kararlaştırdık. Daha sonra Tunus’taki gelişmelerle ilgili bize hep bilgiler verdiler.

Doğrusu ziyadesiyle memnun olduğumuz şey şudur ki: Tunus’ta gerçekten büyük bir başarı vardır. Sizlerin de bildiğiniz gibi Arap dünyasındaki demokrasi dalgasının ilk fitili, ilk ateşi Tunus’ta gerçekleşti. Tunus kısa süre içerisinde demokratik rejime geçerek devrimlerini gerçekleştirdiler. Ve bunu gerçekleştirirken, ülkenin birliğini, bütünlüğünü koruyarak yaptılar. Aynı zamanda ülke içerisinde bölünmeye fırsat vermediler. Seçimleri yaptılar ve seçimlerin neticesinde Cumhurbaşkanını seçtiler, koalisyon hükümetini kurdular, hükümetleri güvenoyu aldı. Ve şimdi de Tunus’un anayasasını yapmak için çalışma içindeler ve büyük bir gayret gösteriyorlar.

Şunu ifade etmek isterim ki: Türkiye ile Tunus arasında çok özel bağlar vardır. Dört yüz yıllık ortak tarihimiz vardır. Bunun izleri bugün Tunus’ta gayet canlıdır ve Tunusluların hepsi bununla da gayet övünmektedirler. Aramızda kan bağı, akrabalık bağları vardır. Türklerden kalma çok büyük eserler vardır. Tunus’taki ilk reform hareketlerini başlatan Hayrettin Paşa, bildiğiniz gibi aynı zamanda Osmanlı sadrazamı olmuştur. Daha sonra gelip orada reformları yapmıştır. Bütün bu ortak tarih büyük bir saygıyla anılmakta ve övünç kaynağı olmaktadır.

O bakımdan biz de Türkiye olarak –hükümetimiz, bütün kurumlarımız- devrimden sonra Tunus’a çok büyük bir ilgi gösteriyoruz. Devrimden sonra özellikle ekonomik alanda sıkıntıların gitmesi ve başarılı olması için bütün tecrübelerimizi aktardığımız gibi, Türk özel sektörü de çok büyük bir gayret içerisinde Tunus’ta birçok yatırımlar gerçekleşmektedir. İki önemli havaalanını Türk firması yapmış ve işletmektedir. Bunlarla ilgili bazı sorunlar vardır, bu sorunlar hep bu gezi vesilesiyle halledilmiştir. Dolayısıyla Tunus’taki ziyaretimiz gerçekten gelecekle ilgili çok büyük bir ümit vermiştir bize.

Bu ziyaret vesilesiyle, resmi görüşmelerin yanında, iş adamları, iş adamları dernekleri, onlarla da hep görüşmeler yaptık. Türk iş adamlarıyla yakın işbirliği içerisinde olmaya çok önem veriyorlar. Ayrıca eğitim alanında da işbirliğine önem veriyoruz. Türk üniversiteleri ve Tunus üniversiteleri arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi konularında hep mutabakatlara vardık. Ve Tunus’ta Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin açılmasını da kararlaştırdık.

Ayrıca, Tunus’un çok prestijli, Osmanlılar döneminde kalan ve bizdeki Galatasaray lisesini andıran, Sadıki Koleji diye bir kolej vardı, -ki tamamen Türk yapımı ve bütün Tunus elitlerinin, cumhurbaşkanlarının, bugünkü Cumhurbaşkanı, ilk Cumhurbaşkanı Burgiba da dahil olmak üzere hepsinin mezun olduğu bir okul- o okulu ziyaret ettim ve orada gerek üniversite öğrencileri gerekse okulun lise öğrencileri ile buluştum. Onlarla doğrusu bir sohbet yaptım.

Gayet verimli bir ziyaret oldu. Gerek ben gerek bakanlarımız gerekse üniversitelerden heyetimizde bulunan bazı bilim adamları ve gazeteciler, hepsi verimli görüşmeler içinde oldular. Ve büyük bir memnuniyetle döndük.

Türkiye, bu kritik dönemde Tunus’un yanında olmaya, her bakımdan onların başarısına katkı sağlamaya devam etmekte kararlıdır.

Tabii unutmadan şunu da söylemek isterim: Heyetimizdeki milletvekilleri Ulusal Meclis’te milletvekili karşıtlarıyla toplantılar yaptılar, dostluk grupları arasında çok güzel temaslar oldu. Ve bu temaslar da tabii ki siyasetçiler arasında devam edecek. Bu da ilişkilerimizin ayrı bir boyutu olacak.

Sağolun.

 

Yazdır Paylaş Yukarı