Ekvator Cumhurbaşkanı Correa ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

15.03.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Ekvator Cumhurbaşkanı Sayın Correa ve heyetindeki değerli bakanları, Türkiye’de misafir etmekten ve ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Şunu hemen söylemek isterim ki: İlk defa tarihimizde Ekvator’dan Türkiye’ye  bir devlet  ziyareti olmaktadır ve ilk defa böyle bir toplantı gerçekleşmektedir. Böyle bir toplantıya Sayın Cumhurbaşkanı, çok sayıda bakan, çok sayıda üst düzey kamu görevlisi ve çok sayıda iş adamıyla birlikte gelmiştir. Kendilerine hoş geldiniz diyorum.

Türkiye olarak biz 2006 yılından bu yana Latin Amerika ve Karayiplere Açılım Politikası içerisinde bölgeye çok büyük ilgi göstermekteyiz  ve bu çerçevede bölgede, Latin Amerika’da 9 daimi büyükelçiliğimiz vardır. Aynı şekilde Türkiye’de de birçok Latin Amerika ülkesi büyükelçilikler açmaktadır.

Ekvator’un yanı sıra Peru ve Colombiya da bunlara örnektir. 2009 yılında Ekvator, Ankara’da büyükelçilik açmıştır. Biz de Ekvator’un Başşehri Kito’da 2011 yılında büyükelçiliğimizi açtık.

Ekvator bizim için bölgenin parlayan bir yıldızıdır ve olağanüstü potansiyelleri vardır. Bölgedeki istikrar, büyük kalkınma hamlesini başlatmıştır. Bu bakımdan Sayın Cumhurbaşkanı’nı tebrik ediyoruz. Ve ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve sevgi üzerine her alanda geliştirmeye karar vermiş durumdayız.

İki ülke arasında vize muafiyeti vardır. Mesafeler uzak da olsa bu, iki ülkeyi birbirine yakınlaştırmaktadır. Bugün başbaşa ve heyetler arasında yaptığımız görüşmelerde, gerek siyasi alanda gerek ekonomik ve ticari alanda işbirliğimizi geliştirme kararı aldık. Özellikle 150 milyon dolarlık bir ticaretimiz var ama, bunun yeterli olmadığını, bunu geliştirmek için doğrusu gayretlerin sarf edilmesini, kalkınma için Serbest Ticaret Anlaşmasını imzalama arzumuzu karşılıklı olarak tekrar teyit ettik.

Şunu da herkesin bilmesini isterim: Türkiye muz ithalatının yüzde 90’ını Ekvator’dan yapmaktadır. Ekvator ile böyle bir işbirliğimiz de vardır. Bunun da bilinmesini isterim.

Tabii ticaret potansiyeli daha büyüktür. Yatırımların daha büyük potansiyeli vardır. Bütün bunları detaylı bir şekilde konuştuk. Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’a gidecek, İstanbul’da İş Forumu toplantısı yapılacak. Türkiye-Ekvator İş Forumu kurulacak. Ve burada da iş adamlarını kendisi daha çok teşvik edecek. İnanıyorum ki, ekonomik ilişkilerimiz çok daha ileri boyuta taşınacaktır. Türkiye, bu konuda çok arzuludur gerçekten, kendileri de çok arzuludur. Bu ilişkiler karşılıklı iki ülke halkının çıkarına olacaktır.

Bu çok önem verdiğimiz ziyaret, sadece Ekvator ile Türkiye’yi değil, bütün Latin Amerika ile Türkiye’yi birbirine çok daha yaklaştırmıştır. Kendisine ve arkadaşlarına bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Ve bu ziyaretin gayet faydalı ve verimli geçmesini temenni ediyorum.

Sayın cumhurbaşkanı aslında Türkiye’yi daha önceden biliyor, onu da söyleyeyim. Şimdi karşılaştırma yapıyor. Vaktiyle talebeyken gelip, İstanbul ve bazı bölgeleri de gezmiş. Onu da hatırlatmak isterim size. Yani Türkiye’ye çok dostça fikirleri olan bir kişi. Biz de aynı şekilde Ekvator’a gerçekten çok büyük bir ilgi duyuyoruz. İnanıyorum ki bunların hep karşılığı gelecektir.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanı, bildiğim kadarıyla Türkiye ile Ekvator arasında bir anlaşma üzerinde şu anda çalışılmakta. Ve bu anlaşmanın sorunlarından biri Türkiye’ye yapılan muz ithalatı. Ekvator’dan gelen muzlar, belki de dünyanın en yüksek vergilendirme sistemine tabi tutuluyor. Yüzde 45’lere varıyor bu vergilendirme. Acaba bu anlaşma çerçevesinde bunun imzalanabilmesi için, bu vergilendirmede bir indirim ile ilgili görüştünüz mü Cumhurbaşkanı’yla?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Tabii görüştük, bunları da görüştük. Dediğim gibi ticareti daha çok arttırmak istiyoruz. Söylediğiniz konuyla ilgili  bakanlarımız konuşuyor. Türkiye’nin bu konuda elastikiyet göstermesi için ilgili bakan zaten talimat vermiş vaziyette. Ama size şunu hatırlatmak isterim: “Türkiye’nin muz ithalatının yüzde 90’ı Ekvator’dan” dedim. Yani o gümrük vergisi aslında Ekvator ile ilgili bir gümrük vergisi değil. Biraz devlete gelir temin etmekle ilgili bir şey.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde Sivas davası görüşüldü ve kapatıldı, zaman aşımına uğrayarak. Bunu siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Çok büyük tepkiler oluştu, buna bağlı olarak. Bir diğer konu da tutuklu gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık serbest bırakıldı. Ve sonrasında yaptığı açıklamalar var, tepki topladı, bu açıklamalar da. Yine bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz, tutuklu gazeteciler için? Teşekkürler.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Şimdi tabii dava ile ilgili açıklamayı dün Yargıtay Başkanı yaptı ve Yargıtay Başkanı davanın bitmediğini, daha doğrusu yargılama sürecinin bitmediğini söyledi. Önce bunu söylemek isterim, devam ediyor demektir dava. İkincisi şu: Bu olay tabii ki yakın siyasi tarihimizin en acı ve en utanılacak olaylarından birisidir. Aslında bunun bütün veçheleriyle ortaya çıkarılması lazım. Yani bu olay tam aydınlatılmamıştır. Bu olayın tam aydınlatılması, nasıl oldu, kimler, nedir, tam aydınlatılması da gerektiği kanaatindeyim.

Gazetecilerle ilgili de biliyorsunuz ben başından beri görüşlerimi hep paylaşmıştım. Mahkeme nihayet verdiği kararla aslında Türkiye’nin de imajına çok büyük katkı sağlamıştır. Tabii ki tahliye olmaları ve gazeteciler için yargılamanın dışarıdan devam ediyor olması, bizi de memnun etmiştir.

SORU: Şu anda görmekteyiz ki Ekvator Türk pazarıyla yakından ilgileniyor. Bu tabii karşılıklı bir şekilde. Çünkü Türk pazarı sadece bizim için geleneksel tek bir pazar değil. Aynı zamanda bizim diğer pazarlara ulaşmamızı sağlayacak bir yol. Tabii Türkiye için de bu geçerli. Ekvator pazarına girmesiyle Türkiye de bölgedeki birçok pazara ulaşmış oluyor. Onun için Türkiye’nin asıl Ekvator ve bölgedeki pazarlarda neyin ilgisini çektiğini bilmek istiyorum. Ve özellikle bir Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması düşünülmekte mi, Şili ile olduğu gibi?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Evet bir ticaret anlaşması üzerinde çalışılıyor zaten. Herhalde bu kısa süre içerisinde tamamlanır. Bu ticaretimizi daha çok arttıracaktır. Türkiye’ye satılan bir mal, aynı zamanda  bütün Avrupa gümrük birliğine de satılmış demektir. Çünkü aramızda gümrük yok bizim, bunun bilinmesini isterim önce. Türkler de Ekvator’un çok zengin madenleriyle ilgilenmekte, yatırım yapmakta, buna dönük ticaret, enerji konusuna çok ilgi göstermektedirler.

SORU: Bugün gördüğüm kadarıyla birçok anlaşma imzalandı. Ve bunlardan bir tanesi de turizm, diğeri de çevreyle ilgiliydi. Bildiğiniz gibi turizm ve çevre alanında Ekvator şu anda uluslararası bir girişimde bulunmakta. Bu konuyla ilgili ne tür bir destek vermeyi düşünüyorsunuz?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Bu konularda biz geniş bir şekilde konuştuk. Zaten biz UNDP çerçevesi içerisinde Ekvator’un bu doğal kaynaklarının korunması, -ki sadece Ekvator’un değil, dünyanın nihayette değeridir onlar- dünyada çok ender bulunan doğal kaynakların korunması konusunda biz kendi üzerimize düşen katkıları da sağladık. Tabii ki buna ilgimiz devam edecektir.

Yazdır Paylaş Yukarı