Dünya Kadınlar Günü

07.03.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“Hayatın her alanında, sevgiyi, fedakarlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır. Onların hak ettikleri konuma yükselmeleri, geleceğe güvenle bakmaları, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerin mutluluğunun ve başarılarının ilk şartıdır.

Dünyada demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde ciddi mesafeler katedilmiş, ülkemiz de kadın hakları alanında gerçekleştirdiği reformlarla dünyada kendine önemli bir yer edinmiştir.

Bugün, bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran, başarılarıyla adından söz ettiren kadınlarımız, geleceğe ilişkin en büyük güvencemizdir.

Bu gurur tablosunun yanı sıra, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan sıkıntılar göz ardı edilmemelidir. Kadınlarımız hayatın her alanında etkin rol üstlenmekte, ancak başarıya uzanan yolda önlerine çıkan birçok engelle mücadele etmek zorunda kalmaktadır.

Eşitlik, hak ve özgürlükler, yasal düzenlemeler ve uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmış olsa da, eğitim ve sağlık alanlarında memnuniyet verici seviyeye ulaşan kadınların, özellikle siyasal katılım ve işgücü alanlarında yeterince yer alamamaları, hâlâ büyük bir eksiklik olarak önümüzde durmaktadır.

Kadın hak ve özgürlüklerinin işlevsellik kazanması için bir zihniyet değişikliği  gerekmektedir. Söz konusu zihniyet değişikliği de, sadece kadınlarımızın mücadelesiyle değil, topyekün bir eğitim hamlesi ve tüm bireylerin katkılarıyla mümkündür.

Kadınlarımız hak ve özgürlüklerine sahip çıkarken, erkeklerin de bu mücadelede önyargılarından arınarak, gücü, çalışma azmi, iradesi ve özgüveni olan kadınlarımıza destek vermesi, sorunların çözümü açısından büyük önem taşımaktadır.

Kadınlarımızın işgücüne katılım oranlarının düşüklüğü dikkat çekicidir. Onların eğitimlerinin önündeki engellerin kaldırılması, mesleki bilgi ve beceriye sahip olmaları ve ekonomik özgürlüğe kavuşmaları, ekonomideki yerlerinin güçlendirilmesi, kadın girişimcilerimizin teşvik edilmesi, ülkemizin öncelikleri arasındadır. 

Kadınlarımızın, yaratıcılıkları, üretkenlikleri ve çalışkanlarıyla iş hayatında da etkin rol oynamaları, ülkemizin ilerleme ve gelişme sürecinde önemli farklılık yaratacaktır.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir hususa daha dikkat çekmek istiyorum. Kız çocuklarımızdan başlayarak, her yaştaki kadınlarımızın maruz kaldığı ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet yoluyla ortaya çıkan hak ihlalleriyle mücadele konusunda, yasal düzenlemelerle birlikte, toplumun her kesiminin katkısı büyük önem taşımaktadır.

Sivil toplum örgütleri, basın-yayın organları, ilgili kuruluşlar ve duyarlı vatandaşlarımız konuyu sürekli gündemde tutmakta, başta kadınlarımız olmak üzere tüm toplumu bilinçlendirmek  ve konuya dikkat çekmek için sürekli etkinlikler düzenlenmektedir. Bunu memnuniyetle karşılıyorum.

Kadınlarımızın karşılaştığı hak ihlalleri yerini, başarılı, özgüveni yüksek, mutlu ve cesur kadınların örnek hikayelerine bırakmalıdır. Artık kadınlarımız hayatın her alanında haksızlıklar karşısında yalnız olmadıklarını bilmelidirler. Devletimizin bütün kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, basın-yayın organlarının bu amaçla duyarlı yaklaşımlarını sürdüreceğine inanıyorum.

Daha adil ve cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği bir dünya için vesile olması dileğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, kız çocuklarımızdan her yaştaki kadınlarımıza sevgilerimi ve en iyi dileklerimi sunuyorum.”

Yazdır Paylaş Yukarı