Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

29.02.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Kadirli Doğanım Devlet Başkanı Sayın  Berdimuhamedov Türkmenistan’da 12 Şubat’ta gerçekleştirilen  Devlet Başkanlığı seçimlerinden sonra ilk resmi zeyaretini Türkiye’ye yapmaktadır. Bu ziyarette Sayın Devlet Başkanı’na, çok sayıda değerli bakanın katılıyor olması da, Sayın Devlet Başkanı, değerli dostum Berdimuhammedov’un ve Türkmenistan’ın Türkiye’ye verdiği değere ayrı bir işarettir. Kendisine bir kez daha hoşgeldiniz diyorum, teşekkür ediyorum ve tekrar Türkmenistan Devlet Başkanlığına seçildikleri için tebrik ediyorum.

Tam 20 sene önce bugün, Türkmenistan bağımsızlığına tekrar kavuşmuştur. Ve aynı gün Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan’ı tanıyan ve diplomatik ilişkileri kuran ilk ülke olmuştur. Ve bugün ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20. yıldönümünde, 29 Şubatta tekrar bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 20 sene içerisinde Türkmenistan’ın ne kadar geliştiğini, ne kadar güçlendiğini ve itibarının ne kadar arttığını görmekten de kardeşleri olarak yine gurur duyuyoruz.

Bizler iki millet, iki devlet ama tek millet şuuru ve bilinci içerisinde; bizim tabirimizle “öz kardeşler” olarak, değerli dostumun tabiriyle, “kemik kardeşler” olarak, birbirine çok bağlı iki devletiz. Ortak tarihimiz, ortak kültürümüz, ortak dinimiz, inançlarımız, bizi bir milletin farklı farklı devletleri haline getirmiştir. İşte bu anlayışla iki ülke arasındaki dayanışmayı en ileri noktaya taşıyoruz.

İlişkilerimiz, stratejik bir noktaya taşınmış vaziyettedir. Bugün yayımladığımız bildiriyi okuyanlar da bunu açıkça göreceklerdir. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkiler her alanda gelişmektedir.

Bugün gerek başbaşa yaptığımız toplantıda gerek heyetlerarasında bakanlarımızın da iştirakiyle yaptığımız toplantıda bütün bunları gözden geçirdik, yeni kararlar aldık.  Ve bütün bunları da uygulayacağız.

Türkmenistan’ın özellikle son yıllarda gösterdiği üstün kalkınma hamlesinde, Türk iş adamlarına, müteahhitlerine verilen değer için de değerli dostum, kardeşim Berdimuhamedov’a teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin 700’e yakın şirketi, 24 milyar dolar civarında proje gerçekleştirmiştir. Ve son iki yıl üst üste dörder milyar dolarlık ihaleler Türk firmalarına verilmiştir. Ve firmalarımız da büyük bir gayretle görevlerini yerine getirmektedirler. Ama şüphesiz ki bu güven gösterilmeseydi, firmalarımız da kendilerini gösteremezdi. Bundan dolayı Türkmen Devletine ve Türkmenistan Devlet Başkanı değerli kardeşime tekrar teşekkür ediyorum.

Değerli Kadirli Doğanımla bugün ve yarın hep programlarımız olacak, İstanbul’da hep beraber olacağız. Kendisine tekrar hoşgeldiniz diyorum. Türk-Türkmen ilişkilerinin, tek millet bilinci ve ruhuna yakışır şekilde gelişeceğinden herkesin emin olmasını burada bir kez daha duyurmak istiyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı