Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

06.02.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Bugün Türkiye’nin dostu Kore Cumhurbaşkanı Sayın Lee’yi ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendisine, değerli bakanlara ve heyetindeki değerli üyelere hoş geldiniz diyorum. Kendisi bizim çok değerli bir dostumuzdur. Türkiye’de görmekten çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

2010 yılında, Kore’ye Kore Savaşı’nın 60. yıl dönümüne rast gelen bir ziyaret yapmıştım. Ve Sayın Cumhurbaşkanı bizi çok iyi şekilde ağırlamıştı. Şimdi de ilişkilerimizin kuruluşunun 55. yıl dönümünde Sayın Cumhurbaşkanı Lee Türkiye’yi ziyaret ediyor. Böylelikle, iki ülke arasındaki işbirliğinin çok daha ileri götürülmesinde yeni bir sayfa açılıyor. Dost ve müttefik Kore Cumhuriyeti’yle aramızdaki mesafe uzak olsa da, Kore Savaşı bu mesafeyi yakınlaştırmıştır. Ve Kore Savaşı, ortak tarihimizin sayfası haline gelmiştir. Bu vesileyle Kore’de şehit olan bütün askerlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Gazilerimize, -ki hayatta olan vardır- onlara da hep sağlıklı ömür diliyorum.

Sayın Basın Mensupları,

Cumhurbaşkanı Sayın Lee ile bugün gayet dostane, hem başbaşa hem de heyetler arasında görüşmeler yaptık. Ve ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine gelen anlaşmayı da sizin huzurunuzda imzaladık. Bu stratejik ortaklık için imzaladığımız bildirgenin içini en iyi şekilde doldurmak için de önemli görüşmelerde bulunduk. Gerek ticari alanda gerek savunma sanayinde gerekse karşılıklı yatırımlarda, turizm, kültür faaliyetlerinde yapacaklarımızı konuştuk. Ticaret hacmimiz, 7 milyar dolar civarındadır. Önümüzdeki yıllarda bunu daha dengeli şekilde, 10 milyar dolara çıkartmayı konuştuk. Kore firmalarının Türkiye’de yatırım yapmalarını arzu ettik ve bu çerçeve içerisinde Hyundai gibi bazı firmaların yatırımlarını büyütecek olmasından duyduğumuz memnuniyeti de ifade ettim.

Savunma sanayisindeki işbirliğimizi konuştuk. Özellikle ATAK helikopterleri konusunda Kore ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi yakında Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girecek bu helikopterler. Ve yine başka alanlarda, uçak yapımı gibi diğer alanlarda Kore ile işbirliği yapmak istediğimizi ifade ettim. Ve bunları detaylı konuştuk.

Serbest Ticaret Anlaşması üzerinde yapılan görüşmelerin bir an önce neticelenmesini ve bunun iki ülke arasındaki işbirliğine çok büyük bir güç katacağı konusunu da konuştuk. Eminim ki, kısa süre içerisinde tamamlayacağız bütün bunları.

Bölgesel olaylarla ilgili, başbaşa görüşmemizde kendi bölgemizle ilgili biraz konuştuk. Yine Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasıyla ilgili konuyu da konuştuk. Ve Türkiye’nin tamamen bu fikirde olduğunu paylaşmış olduk.

Nükleer enerji konusunda da geniş bir konuşma yaptık. Bu konuyu stratejik ortaklığımızın önemli bir parçası olarak da görmek istiyoruz doğrusu. Bu konuda bakanlarımız temel prensipleri konuşmaya devam edecekler, bunu da belirtmek isterim.

Değerli Dostum, Sayın Cumhurbaşkanı Lee’ye bir kez daha hoş geldiniz, diyorum. Ve bu ziyaretin iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileri götüreceğine olan inancımı bildiriyorum.

SORU: Ben Sayın Gül’e sormak isterim, Suriye konusunda bir sorum olacaktı. Geçtiğimiz hafta sonu BM Güvenlik Konseyi’nde oylanan karar tasarısının veto edilmesinin ardından, bazı batı ülkelerinin gündeme getirdiği, Suriye’nin Dostları isimli bir girişim mevcut. Türkiye’nin bu girişimde yer alıp almayacağına ilişkin değerlendirmenizi sormak isterim, teşekkürler.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Öncelikle, Birleşmiş Milletler’deki oylamadan üzüntü duyduğumuzu söylemek isterim. Artık Soğuk Savaş döneminin bittiğini herkesin hatırlaması gerekir. Ülkelerin içerisindeki insan hakları ihlallerinin, insanlara karşı askeri güçlerin kullanılmasının, artık bu dünyada bunun yeri yok. O bakımdan bu çok dikkate alınmadı. Bunu önce belirtmek istiyorum. İkincisi son günlerde ve geçen hafta içerisinde çok büyük kayıplar söz konusu oldu Suriye’de. Çok büyük acılar çekilmeye başlandı. Doğrusu çok kötü senaryo olarak gidiyor her şey. Bu da bizi çok kaygılandırıyor. Aslında geri dönüşü olmayan bir yol içerisinde Suriye. Onun için de Cumhurbaşkanı Esad’ın hem kendi ülkesine hem de kendi halkına yapabileceği en iyi iyilik, bu politikalarda ısrar etmemesi ve değişimi kabullenmesi. Türkiye bu konuda bildiğiniz gibi Arap Ligi’yle beraber çalışıyor ve yakından destekliyor. Ümit ederiz ki Suriye’de artık her şeyin çok geç olduğunu, yapılacak her şeyin de çok geride kaldığını ve çok az olduğunu, Cumhurbaşkanı görür. Ve ona göre aslında bu işlerden vazgeçer.

SORU: Savunma sanayindeki işbirliğine ilişkin bilgi verebilir misiniz?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Sayın Cumhurbaşkanı’nın söylediği gibi, bu konuları çok geniş konuştuk ama, siz de taktir edersiniz ki bunların detayını konuşmak pek mümkün olmuyor. Birçok ortak projeler var, ümit ederim çok somut, müşahhas gelişmeler olur.

SORU: Türkiye son günlerde çok büyük ekonomik gelişme yapmaktadır. Ve bu gelişimi yaparken, çok büyük projeleri vardır, alt yapı dâhil. Acaba Kore firmalarının, Türkiye’nin açıklayacağı büyük projeye katılması için destekleri var mı, sizden dinlemek istiyorum. Ve bugünkü toplantısında Kore ile Türkiye’nin, üçüncü ülke girişimi yapma kararına vardığını ben biliyorum. Bu konuda detaylı bilgi verebilir misiniz, yani ne zaman girebilir, hangi konuda girebilir diye, bilgi verebilir misiniz, teşekkür ediyorum.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Sizin de söylediğiniz gibi, Türkiye son yıllarda ekonomik performansı çok dikkati çeken bir ülke. Ve içeride de çok büyük alt yapı yatırımları yapıyoruz. Çok büyük projeler yapıyoruz. Bu projeler uluslararası nitelikte büyük projeler. Ve uluslararası kriterlere uygun ihalelerle bütün dünyaya açık. Gayet liberal bir politikamız var. Dolayısıyla bütün dünya firmaları, bu projelere katılabiliyorlar. Kore firmaları da aynı şekilde katılabiliyor. Bildiğim kadarıyla, İstanbul Boğazı’nın altından taşıtlar için yapılacak olan büyük tüneli, Türkiye ve Kore firması beraber yapacak diye biliyorum. Dolayısıyla Kore firmalarına Türkiye açık. Tabii üçüncü ülkelerde de beraber iş yapma imkânı çok. Türkiye,  Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesinde, Çin’den sonra en çok müteahhitlik firması bulunduran bir ülke. Kore müteahhitlerinin de ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ortaklıklar yapabilirler tabii.

 

 

 

Yazdır Paylaş Yukarı