Birleşik Arap Emirlikleri'ne Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

29.01.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Altesleri Şeyh Halife bin Zaid El Nahyan’ın davetine icabetle resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere biraz sonra Abu Dabi’ye hareket edeceğim.

Beraberimdeki üst düzeyli heyette, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanlığını da yürüten Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek bulunuyor. Heyetimizde ayrıca, değerli milletvekillerimiz ile basın ve akademi dünyamızın seçkin temsilcileri de yer alıyor. Ayrıca çok sayıda işadamı da refakat ediyor.

Bu ziyaretim, Türkiye’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne 15 yıl aradan sonra Devlet Başkanı seviyesinde yapılacak ilk ziyaret olması açısından da önem arzetmektedir. Ziyaretimin geçen ay kutlanan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kuruluşunun 40. yıldönümünün hemen ertesine denk gelmesi ise ayrı bir anlam taşımaktadır.

Bu seyahatimle, stratejik öncelik verdiğimiz Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin tamamına Cumhurbaşkanı sıfatıyla resmi ziyaret gerçekleştirmiş olacağım. Sözkonusu ülkelerin Devlet Başkanlarının çoğunu Türkiye’de keza resmi ziyaret münasebetiyle misafir ettiğimi de vurgulamak istiyorum.

Ziyaretim çerçevesinde, Aziz Kardeşim Şeyh Halife ile yapacağım resmi görüşmelere ilave olarak, Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zaid El Nahyan ile de biraraya geleceğim. Temaslarımda, Birleşik Arap Emirlikleri ile ikili ilişkilerimizin tüm veçheleri ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunacağım.

Birleşik Arap Emirlikleri ile güçlü bir müşterek irade temelinde memnuniyet verici düzeyde seyreden siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ve ticari işbirliğimizin daha da geliştirilmesi için son derece elverişli bir zemin oluşturmaktadır.

Bu itibarla, ziyaretim sırasında ekonomik ve ticari boyuta özel önem atfedeceğim. Bana 100’den fazla işadamımızın refakat edecek olması da, bu kardeş ülkeye duyulan yoğun ilgiyi ve değerlendirilmesi gereken potansiyelin büyüklüğünü şüphesiz en iyi şekilde ortaya koymaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri, halen Türkiye’nin bölgedeki en önemli ticaret ortaklarından birisidir. İkili ticaret hacmimiz geçen yıl yaklaşık 5 milyar Dolar düzeyine erişmiştir. Türk şirketlerinin bugüne kadar Emirlikler’de üstlendikleri projelerin toplam bedeli ise yaklaşık 8 milyar Dolar’dır. Bunların içerisinde çok prestijli projeler vardır. Dubai Metrosu gibi çok güyük gökdelenler ve savunma sanayiinde çok önemli işler. Ayrıca şu anda çok büyük milyarlık projelere de ihale süreci içerisinde Türk şirketleri taliptir. Yine havaalanları gibi, demiryolları gibi, zırhlı araçlar gibi.

Ekonomik ve ticari ilişkilerdeki bu müspet görüntünün pekişmesi amacıyla, ziyaretim kapsamında Dubai’de tertiplenecek İş Forumu’na hitapta bulunacağım. İşadamlarımız da bu Forum vesilesiyle BAE’li muadilleri ile temas etme fırsatını yakalayacaklar. Buna ilaveten, BAE’li büyük yatırımcılarla Abu Dabi’de bir akşam yemeğinde biraraya geleceğim. Ziyaretimi takiben, önümüzdeki Nisan ayında da Abu Dabi’de savunma sanayii şirketlerimiz tarafından “Türk Endüstri Günü” etkinliği düzenlenecektir.

Değerli Basın Mensupları,

Ziyaretim, gerek bölgesel gerek küresel düzeyde önemli gelişmelerin yaşandığı bu dönemde, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına verdiği desteğin vurgulanması bakımından da uygun bir vesile teşkil edecektir.

Türkiye’nin, bölge ülkelerini biraraya getiren en önemli örgüt olan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile kurduğu kurumsal ekonomik ilişkiler, 2005 yılında Dışişleri Bakanı sıfatıyla imzaladığım “Türkiye-KİK Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması”na dayanmaktadır. Ülkemiz, 2008 yılında da Konsey ile Stratejik Diyalog mekanizması tesis etmiştir. Bu mekanizma çerçevesinde, Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları 4. Toplantısı dün İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Dışişleri Bakanımız bu toplantıya evsahipliği yapmıştır.

Ortadoğu’da refahın ve istikrarın sembolü niteliği taşıyan mümtaz ülkelerden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri, aynı zamanda finans ve hava ulaştırması alanlarında dünya çapında bir merkezdir. Bankacılık, emlak, ticaret ve turizm sektörlerinde ülkede gerçekleştirilen atılımlar, şüphesiz büyük bir tecrübe ve geniş bir vizyonun eseridir. Bölgemizdeki iki yükselen gücün arasındaki müstesna bağlar, geleceğe beraberce umutla bakmamızı sağlamaktadır.

Bildiğiniz gibi, ortak işbirliğimizin son örneği Libya’da Türk ve BAE Kızılay teşkilatlarının müştereken düzenlediği insani yardım operasyonu olmuştur.

Dolayısıyla, gerçekleştireceğim bu resmi ziyaretin, dost ve kardeş Birleşik Arap Emirlikleri ile sahip olduğumuz yakın işbirliğinin geliştirilmesine somut katkılarda bulunacağına inanıyorum.

Teşekkür ederim.

Soru: Müsaadenizle 2 sorum olacak. Birincisi Amerika Birleşik Devletleri basınının iddiasına göre Hamas Türkiye’de irtibat bürosu açmak istiyor bu konuda siz ne söyleyeceksiniz? İkincisi de Deniz Feneri’nin görevden alınan savcılarıyla ilgili hapis cezası isteniyor, bununla ilgili yorumunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Birincisiyle ilgili Türkiye, Filistin davasının en güçlü destekçilerinden birisidir biliyorsunuz. Hamas da Filistin’de özellikle Gazze bölgesinde seçimlere girmiş ve halkın oyuyla seçimleri kazanmış oradaki önemli bir siyasi oluşumdur. Türkiye ile temasları da bildiğiniz gibi eskiden beri devam etmektedir. Bu çerçevede çeşitli ziyaretler de olmaktadır ama bu ziyaretlerin neticesinde işbirliği ne boyutlara varır bu ileride görülecek bir şeydir.

Soru: Bir de Deniz Feneri savcılarının, eski savcılarının görevden alınmasıyla ilgili düşünceniz ne?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Yargıyla ilgili fazla şey konuşmak pek doğru değil tabi. Her şey şeffaf bir şekilde olacağı için eğer herhangi bir yanlışlık söz konusu olursa zaten bunlar tartışılır kamuoyunda. Açıkça tartışılır, görülür. O bakımdan yargı konusu herkesin en çok dikkat etmesi gereken konudur.

Soru: Sosyal medyayı çok aktif kullanan bir cumhurbaşkanısınız. Bu sabah da köşkün bahçesinde çektirdiğiniz kar fotoğraflarını paylaştınız bir internet sitesinde ve çok fazla yorum yapıldı. O yorumları okudunuz mu bir de nasıl gelişti birazcık anlatabilir misiniz? Çok keyifliydiniz çünkü, teşekkürler.

Sayın Cumhurbaşkanımız: Şimdi Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü Ankara’nın en yüksek tepesinde. Bu vesileyle bir şey de söyleyeyim size. Orası 1071 metre yükseklikte. Kamuoyunda hep farklı farklı şeyler söyleniyor. Anlamlı bir rakam. Kar da düşünce tabi Ankara’da en çok oraya düşüyor. Önceki gün öğleyin Cuma’ya giderken çok güzel bir manzara vardı. Arkadaşlar şöyle birkaç resim çekelim dediler çektik. Onları da siteye koyacağız dediler ben de koyun dedim evet.

Yazdır Paylaş Yukarı