Çalışan Gazeteciler Günü

10.01.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

"Hür ve tarafsız basın, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasinin temel unsurlarından biridir. Demokratik toplum düzeni, diğer unsurların yanı sıra, basının da katkısı ile sağlanabilir.

Basının haber verme ve denetleme başta olmak üzere, görev ve sorumluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması elzemdir. Basının herhangi bir baskıya, sınırlandırmaya ve yönlendirmeye maruz kalmadan görevini yapabilmesi, demokrasimizin kurum ve kurallarıyla, sağlıklı şekilde işlemesi bakımından da önem taşımaktadır.

Çeşitli vesilelerle vurguladığım gibi, şiddet ve hakaret içermediği sürece, düşünceler ve fikirler serbestçe ifade edilebilmelidir. Temel hak ve özgürlüklerin çerçevesinin bugünkünden daha ileriye götürülmesi, bununla birlikte uygulamada karşılaşılan belirli sıkıntıların aşılması hususlarına önem ve öncelik verilmelidir. Bu anlayışla başlatılan reformların kararlılıkla devam edeceği, basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti ile ilgili dile getirilen sorunların da, gecikmeksizin çözüme kavuşacağı kanaatindeyim.

İletişim teknolojilerindeki yenilikler doğrultusunda çağa ayak uyduran Türk basını bugün, yazılı ve görsel boyutunun yanı sıra, sanal ortamda da memnuniyetle takip ettiğimiz bir gelişme içerisindedir. Ülkemizin ilerlemesine, standartlarının yükselmesine değerli katkılar sağlayan Türk basınının geldiği düzeyde, basın çalışanlarının fedakarca gayretlerinin büyük payı bulunmaktadır.

Bu nedenle mesleğin yıpratıcı ve zor şartlarına rağmen, görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan gazetecilerin, haklarının korunması ve daha iyi imkanlara kavuşturulmaları, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Basın çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilerek, ülkemizin ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimine paralel bir seviyeye gelmesi temel arzumuzdur. Bu yöndeki adımlar, sadece basınımızı değil, demokrasimizi de güçlendirecektir.

Diğer taraftan basınımızın da, görevini yaparken hukukun evrensel standartlarından sapmaması, her şart altında toplum yararını gözetmesi, kişi haklarına ve özel hayata saygıyı üstün tutması, bireylerin doğru, sağlıklı haber alma ve bilgi edinmesini sağlama ilkesinden ödün vermemesi, elbette ki, önemli bir sorumluluktur.

Basınımızın bu anlayışla, daima sorumluluklarının bilinciyle hareket edeceğine ve ülkemizin en ileri standartlara ulaşmasına katkılarını sürdüreceğine inanıyorum.

Değerli basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, tüm basın çalışanlarına sevgi ve selamlarımı iletiyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı