Hz. Mevlana'nın 738. Vuslat Yıldönümü

17.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, "Hz. Mevlana'nın 738. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" dolayısıyla Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'a gönderdikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

"Yüzyıllar öncesinden hayatı, düşünceleri ve hoşgörüyü temel alan felsefesiyle insanlığa sevgiyi aşılayan büyük Türk-İslam mutasavvıf, şair ve düşünürü Hz. Mevlana'nın 738. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne katılamamanın üzüntüsü içindeyim.

Farklı inançları, kültürleri, düşünceleri dışlamayan, insanın özündeki iyiyi ve sevgiyi ortaya çıkarmaya çalışan, çokluk içinde birliği arayan Mevlana, insanların zengin gönül dünyaları arasında köprüler kurmuş, sevgiye ve barışa giden bir yolun temelini atmıştır.

Mevlana'nın çağrıları öylesine güçlü, öylesine samimidir ve insanlığın özlem duyduğu bir dünyanın kapılarını açmaktadır ki, dünyanın her yanında yankı bulmuş, onu milyonların sevgilisi yapmıştır.

Bugün Mevlana'nın ölümsüz eseri Mesnevi'nin birçok dile çevrilmesi, okunması, tüm dünyadan insanların onun yaşadığı, düşüncelerinin olgunlaştığı ve eserlerini kaleme aldığı yerleri ziyaret etmesi de bunun en güzel göstergelerindendir.

Mevlana inancını en samimi şekilde yaşarken, başka inançtan, düşünceden insanlara da kollarını açmış, ‘yaradılanı yaradandan ötürü seven’ bakışıyla gönüllere akmıştır. Mevlana'nın mesajlarını alan her insan karşısındakini dışlamaz, anlamaya çalışır. Bugün sevgi dolu barış içinde bir dünyanın anahtarı da, Mevlana ve onun gibi düşünürlerin düşüncelerinde saklıdır.

Şiddetten arındırılmış, insanların insanca yaşadıkları, kimsenin kimseyi düşüncesinden ve inancından dolayı kınamadığı, herkesin birbirine saygıyla ve hoşgörüyle yaklaştığı bir dünyaya ulaşmak için dünyanın bugün Mevlana'nın sesine her zamankinden çok kulak vermesi gerekmektedir.

Yüzyıllardır ilham aldığımız Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin insanlara ‘sevgide güneş, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi’ olmayı öğütleyen dizeleri tüm insanlara ve devletlere rehber olmalıdır. Bu yaklaşım insanlar, kültürler ve ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlenmesini ve barış içinde sürdürülmesini sağlayacaktır.

Mevlana insanlık için büyük bir değerdir. Böyle bir değere sahip olan Türkiye'nin onun sesini tüm dünyaya duyurması için çabalarını sürdürmesi de tarihin kendisine yüklediği bir sorumluluktur. Bu nedenle her yıl farklı ülke ve kültürden çok sayıda insanı buluşturan ve kaynaştıran anma törenlerinin önemli bir misyonu bulunduğuna inanıyorum.

Yurt dışından gelen konuklarımıza farklı kültürlerin yüzyıllarca kardeşçe birarada yaşadığı, kültürlerin buluşma noktası ülkemize hoş geldiniz diyorum. Herkesi Mevlana'nın tüm insanlığı kucaklayan sesine kulak vermeye ve onun mesajlarını ve düşüncelerini anlamaya çağırıyorum.

738. Vuslat Yıldönümünde Mevlana'yı sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, törenlere katılanlara selam ve sevgilerimi iletiyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı