10 Aralık İnsan Hakları Günü Vesilesiyle Yayımladıkları Mesaj

09.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

“İnsanlık tarihinin en önemli belgelerinden olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 63. yıldönümünü idrak ediyoruz.

Geride kalan bir yıla Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki geniş halk kitlelerinin demokrasi, özgürlük ve haysiyet talebiyle başlattığı hareketler damgasını vurmuştur. Arap halklarının bu onurlu mücadelesinden ilham alan Batı ülkelerinde bazı kesimler ekonomik ve sosyal adaletsizliklerle mücadele için kitlesel hareketler başlatmışlardır.

Bu gelişmeler, temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınması ve sosyo-ekonomik adaletsizliklerin giderilmesi noktasında dünyanın her yerinde daha katedilmesi gereken mesafe olduğunu göstermiştir.

Vatandaşlarımızın demokratik talep ve beklentilerinin karşılanması ve tüm vatandaşlarımızın yüksek hayat standartlarından eşit şekilde yararlanmasını sağlamak üzere son 10 yıldır kararlılıkla sürdürülen kapsamlı reform sürecinin, ne denli isabetli ve yararlı olduğu, bu gelişmeler karşısında bir kez daha ispatlanmıştır.

Bu alanda katettiği mesafe ve ortaya koyduğu hoşgörülü toplum modeliyle Türkiye, artık yakın coğrafyasındaki halklar için ilham kaynağıdır.

Geçen yıl Eylül ayındaki referandumla kabul edilen Anayasa değişiklikleri, 12 Haziran genel seçimleri, İşkenceye Karşı Sözleşme’nin Ek Protokolü’nün ve Avrupa Konseyi “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Önleme Sözleşmesi”nin onaylanması, geride kalan bir yılda insan hakları ve demokratikleşme doğrultusunda ülkemiz tarafından atılan yeni adımlardır.

Kurucu üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi’nin belirlediği standartlar ve taraf olduğumuz uluslararası insan hakları sözleşmeleri bu süreçteki çalışmalarımıza ışık tutmuştur. Ayrıca, başta Avrupa Konseyi olmak üzere ilgili tüm uluslararası platformlarda ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi tehditlere dikkat çekmeye devam ediyoruz.

Bugün dünyada başta medeni ve siyasi haklar ile ekonomik, sosyal ve kültürel haklar olmak üzere, tüm temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmasını hedefleyen insan hakları sözleşmesi ve düzenlemelerinin kaynağını İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi oluşturmaktadır.

Beyanname’nin lafzına uygun olarak, insan haklarının genişletilmesi ve güçlendirilmesine evrensellik ilkesi temelinde yaklaşan ülkemizde, bireylerin insan hakları savunucuları olarak haklarını aramalarına imkan tanınmasına büyük önem veriyoruz. Bu alandaki çalışmaları önümüzdeki dönemde de en güçlü şekilde sürdürme irademiz tamdır.

Bu anlamlı vesileyle, İnsan Hakları Günü’nü en içten hislerimle kutluyor, halkımıza ve tüm insanlık ailesine insan haklarına saygı temelinde daha demokratik, daha huzurlu ve daha müreffeh bir gelecek temenni ediyorum.”

Yazdır Paylaş Yukarı