Kırgızistan Dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

01.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Dost ve kardeş Kırgız Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı, Değerli Kardeşim Sayın Almazbek Atambayev’in bugün gerçekleşen yemin törenine katıldığım Bişkek’ten biraz önce geldim.

Bildiğiniz gibi heyetimizde Sayın Başbakan Yardımcısı ve değerli milletvekillerimiz de vardı.

Kırgızistan’da geçen yıl parlamenter demokratik sisteme geçmek için başlayan dönüşüm sürecinin Sayın Roza Otunbayeva’in liderliğinde başarılı bir şekilde sonuçlanmasından sonra bugün devir teslim töreni yapılmıştır. Öncelikle bu geçiş döneminde Cumhurbaşkanlığı yapan Roza Otunbayeva’nın liderliğini gerçekten tebrik ettim ve herkes kendisini çok takdir etti.

Kırgız kardeşlerimizin bu dönüşüm sürecini gayet düzenli bir şekilde yapmış olması, yeni kanunların çıkması, çok partili sistem içerisinde genel seçimlerin yapılması, bu seçimlerin yurt dışından gelen binlerce gözlemci tarafından takip edilmesi, sonunda anayasanın yapılması, anayasaya göre yeni cumhurbaşkanının seçilmesi ve yeni cumhurbaşkanının da yine binlerce gözlemcinin takip ettiği seçimler neticesinde % 62 oy alarak seçilmiş olması, gerçekten olağanüstü bir başarıdır. Bundan duyduğumuz memnuniyeti doğrusu önce ifade etmek isterim.

Bugün yapılan törenler, tarihi anlamda gerçekten önemli törenler olmuştur ve eski cumhurbaşkanı ile yeni cumhurbaşkanı yan yana devir teslim merasimine katılmışlardır ve birçok ülkeden, özellikle çevreden katılan herkesin de çok büyük takdirini kazanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı Atambayev, dün akşam özel, bugün de Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk görüşmesini benimle yaptı. Burada kendisine tebriklerimizi ilettikten sonra, Türkiye ve Kırgızistan arasındaki dostluk ve dayanışmanın en güçlü şekilde devam edeceğini söyledim ve Kırgızistan’ın bu reform sürecini, bu dönüşüm sürecini büyük bir başarıyla ve iç huzur içerisinde gerçekleştirmiş olmasından duyduğumuz memnuniyeti doğrusu ifade ettim. Türk halkı olarak da, Türk devleti olarak da bundan ne kadar çok gurur duyduğumuzu söyledim.

Bugün bu merasime katılan Sayın Milletvekilleri, Sayın Bakanımız ve benimle beraber olan diğer heyet üyeleri gerçekten büyük bir heyecan duydu ama, aynı şekilde diğer katılımcılar da bu tarihi merasimi takip etmekten çok büyük bir onur duydular.

Yazdır Paylaş Yukarı