Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı

18.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Kolombiya Cumhurbaşkanı Sayın Santos'u ve değerli heyetini Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu ziyareti tarihi nitelikte bir ziyarettir. Çünkü Kolombiya'dan Türkiye'ye yapılan ilk Cumhurbaşkanı ziyaretidir. Bu anlamda bu ziyarete gerçekten büyük önem veriyoruz ve bu ziyaretin iki ülke arasında yeni bir sayfanın açılmasına önderlik ettiğini bir kez daha burada tekrarlamak istiyorum.

Değerli Dostum Sayın Cumhurbaşkanı Santos ile biz evelki sene New York'ta bir araya gelmiştik ve orada iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusunu da kararlaştırmıştık. Bugün de kendileriyle burada yaptığımız görüşmelerle bu niyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz kanaatindeyim.

Kolombiya'ya Türkiye olarak çok önem veriyoruz. Latin Amerika'nın en önemli, büyük ülkelerinden birisidir. Her bakımdan tarihi, nüfusu, coğrafyası çok önemli bir ülkedir.

Türkiye bildiğiniz gibi 2006 yılında Latin Amerika ve Karayip açılımını gerçekleştirmişti ve Türkiye'de “Latin Amerika Yılı” ilan etmişti ve bu çerçevede birçok faaliyetler yapılmıştı. Hatta Kolombiya'nın o zamanki değerli hanım bakanı Türkiye'yi Dışişleri Bakanı olarak ziyaret etmişti.

Bugün geldiğimiz noktada üst seviyede birçok ziyaretlerin yapıldığını görüyoruz. Bu ziyaret de ilişkilerimizi taçlandırmıştır. Yine Türkiye'nin Latin Amerika'ya açılımı çerçevesinde birçok yeni büyükelçilikler açtık. Geçen sene Bogota'da Kolombiya'nın baş şehrinde Türkiye daimi büyükelçiliği açıldı. Bugün de Ankara'da Kolombiya'nın daimi büyükelçiliği açılacak ve Değerli Dostum Sayın Cumhurbaşkanı ile beraber bu açılışı yapacağız, buradan biraz sonra gidip yapacağız.

Bugün yaptığımız görüşmelerde hem ikili hem de çok taraflı birçok konuyu ele aldık. Kolombiya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliğine seçilmiştir. Bundan dolayı bölgesel birçok konuyla ilgilenmektedir. Türkiye de daha önce bu görevi büyük bir şerefle yapmıştı. İlişkilerimizi her alanda geliştirmeye karar verdik. Bunun en güzel işaretlerinden birisi de, iki ülke arasındaki vizeleri kaldırmaya karar verdik ve bunu bugün burada da duyurmayı yine toplantıda kararlaştırdık. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Yine ortak bir bildiri yayınlayarak ilişkilerimizin hangi alanlarda nasıl geliştirileceğini daha ayrıntılı bir şekilde de bütün kamuoyuna duyurduk. Ekonomik işbirliğimizin güçlenerek geliştiğini gördük. Dış ticaret hacmimiz yarım milyar doları geçmiştir, potansiyelin daha çok olduğunu biliyoruz. Serbest ticaret anlaşması, vergi muafiyeti anlaşmaları, yatırımların teşviki anlaşmalarını da en kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Yine askeri ve savunma alanlarındaki işbirliği anlaşmalarını da kısa sürede imzalamayı ve bitirmeyi bugün kararlaştırdık.

Ekonomik faaliyetlerimizde büyük bir potansiyelin olduğunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı bugün iş adamlarıyla da bir araya geldi. Türk iş adamlarının Kolombiya'ya ne kadar büyük alaka gösterdiklerini bizzat gördüler. Enerji alanında zaten işbirliğimize önem veriyoruz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın 2008 yılından beri Bogota'da bir şirketi vardır, faaliyet göstermektedir. Tüm bu konuları hep destekleyeceğiz. Kültürel işbirliğimize; bütün bunlara da çok önem veriyoruz.

Bölgesel konular söz konusu olduğunda özellikle Türkiye'nin çevresindeki birçok konu Kolombiya'nın da ilgisini çekmektedir. Başta İsrail ve Filistin meseleleri olmak üzere bu konuyla yakın ilgileniyorlar, bu konuyla ilgili hep görüşlerimizi kendisine anlattım. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi, büyük bir ivme kazanması için tarihi bir fırsat olmuştur. Tekrar Sayın Cumhurbaşkanı'na hoşgeldiniz diyorum ve kendilerine hep başarılar diliyorum.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanı benim size bir sorum olacaktı. Bilindiği gibi bedelli askerlik çalışmalarıyla ilgili artık sona gelinmiş durumda. Detaylar da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Otuz yaşından itibaren olacağı ve 25 ile 30 bin TL arasında bir ücreti olacağı konuşuluyor. Sizin Cumhurbaşkanı olarak yasa teklifi ile ilgili kaygılarınız var mı veya bu konu ile ilgili olarak gözetilmesini düşündüğünüz hususlar var mı? Genel bir değerlendirme alabilir miyiz efendim? Teşekkürler.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Şimdi bu tabii hükümetin şu anda çalışması. Bununla ilgili çeşitli bilgiler bana da verildi. Bende bazı düşüncelerimi aktardım. Nihayette siyasi irade bunu oluşturuyor ve tam son şeklini aldıktan sonra tabii ki duyurulacak. Toplumda gördüğüm kadarıyla çeşitli düşünceler hep var. Büyük bir de beklenti var. Önemli olan şey, bunun bütün toplum vicdanının da kabul edeceği bir şekilde düzenlenmesi. Bu çok önemli bir şey. O bakımdan bana verilen bilgiler, hükümetin bazı yine çalışmaları var. Buradan gelecek gelirler, bu vicdanı en iyi şekilde karşılayacak şekilde herhalde düzenleme yapılıyor. Son şeklini henüz almadığı için tabii nihai bir şey söyleyemem ama bununla ilgili çalışmalar siyasi çerçevede devam etmekte.

SORU: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vicdani ret konusunda ihlal yönünde kararları var. Buna yönelik Aralık sonuna kadar hükümetin bir düzenleme yapması gündemde ki düzenleme için start verildi, çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalar yürütülürken tartışmalar da başladı. Sizin vicdani ret noktasındaki çalışmalara yaklaşımınız nasıl efendim?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Şu anda bildiğim kadarıyla böyle bir gündem yok. Ama teknik bir konu olduğu için herhalde bakanlık bununla ilgili çalışmaları yapıyordur.

 

Yazdır Paylaş Yukarı