Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı’nda Yaptıkları Açıklama

10.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Tarihi dostumuz ve önemli bir bölgesel ortağımız olan Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın Bamir Topi’yi, bir kez daha Türkiye'de ağırlamaktan bir memnuniyet duyuyorum.

Türkiye ve Arnavutluk, gücünü ortak tarih, kültür, beşeri bağlar ve değerlerden alan, çok yakın ilişkilere sahip bulunan ve bölgenin geleceğine yönelik olarak müşterek vizyon ve hedefleri paylaşan iki ülkedir.

Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yelpazesi siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve insani alanların tüm boyutlarını kapsamaktadır. Arnavutluk ile NATO çerçevesinde örnek müttefiklik ilişkileri sergiliyoruz. Bunun en somut örneği, Afganistan'daki ISAF’ta Arnavut askerlerinin Türk askerleriyle beraber olmasıdır.

Ayrıca, Arnavutluk’ta faaliyet gösteren iki Türk üniversitesi ve çok sayıda da Türk okulu, iki ülke ve halkları arasında dostluk ve kardeşliğin güçlü temellerini geleceğe taşımaktadırlar. Aramızdaki ilişkiler zaten çok köklüdür; sadece hükümetlerden hükümetlere değil, halktan halkadır. Türkiye’de çok sayıda Arnavut kökenli vatandaşımız vardır. Arnavutluk’ta da Türkler vardır. Dolayısıyla bu bağlar çok sağlamdır.

Bu çok yönlü işbirliğinin devamına yönelik güçlü siyasi iradeyi değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Topi’yle baş başa ve heyetler arasında geniş bir şekilde görüşme fırsatını bulduk.

Arnavutluk’a her zaman olduğu gibi bundan sonra da ihtiyaç duyacağı her türlü desteği vermeye hazırız. Her alanda sorunsuz bir seyir takip eden ilişkilerimiz vardır ve ilişkilerimiz her alanda mükemmel bir şekilde devam etmektedir.

Arnavutluk Balkanlarda stratejik ortağımızdır ve Balkanların huzuru, istikrarı konusunda da yine işbirliğimiz devam etmektedir ve bu bağlamda bütün Balkanların Avrupa, Avrupa-Atlantik çatıları altında yerini alması, Türkiye’nin vizyonudur. Bu çerçeve içerisinde biz Arnavutluk’un da Avrupa Birliği yönelimini güçlü bir şekilde desteklemekteyiz.

Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, uluslararası bütün kuruluşlarda ve konularda Türkiye ile Arnavutluk’un görüşleri aynıdır.

Ekonomik alandaki ilişkilerimizi de gözden geçirdik, buna çok önem veriyoruz. Ticaret hacmimiz 350 milyon dolar civarındadır. Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüktedir ama, ekonomik ilişkilerin diğer ayağı da yatırımlardır. Arnavutluk’ta 1,5 milyar dolara yakın Türk yatırımı vardır ve bunlar bankacılık, telekomünikasyon, demir-çelik, madencilik, sağlık ve eğitim alanındadır, 100’e yakın firma orada yatırım yapmış vaziyettedir.

Sayın Cumhurbaşkanı yarın İstanbul’da iş dünyasıyla da bir araya gelecektir. Eminim ki, onları kendi ülkesine daha çok yatırım yapmaya da teşvik edecektir. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin kültürel boyutu, turizm boyutu vardır; bütün bunların da gelişmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Ben bir kez daha değerli dostuma Türkiye’ye hoşgeldiniz diyorum. Bugünkü görüşmelerimiz ne kadar mükemmel geçtiyse, yarınki görüşmelerinin de aynı şekilde çok verimli geçeceğine olan güvenim tamdır.

Yazdır Paylaş Yukarı