Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı’nda Yaptıkları Açıklama

07.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Değerli Basın Mensupları,

Brezilya Dışişleri, Savunma, Maliye, Endüstriyel Kalkınma, Dış Ticaret, Bilim ve Sosyal İletişim Bakanlarının da yer aldığı geniş bir heyetle burada bulunan Brezilya Cumhurbaşkanı Sayın Rousseff’e Türkiye’ye hoşgeldiniz diyorum.

Cumhurbaşkanlıklarının daha ilk dönemlerinde Türkiye’yi ziyaret etmeleri, gerçekten bizi onurlandırmıştır. Bundan duyduğumuz büyük memnuniyeti ifade ediyorum. Türkiye ile Brezilya arasında ta 150 yıl geriye giden, Osmanlı döneminde başlayan ilişkilerin bugün çok güçlü bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bu ilişkiler özellikle son yıllarda çok daha güçlü hale gelmiştir. Evvelki yıl Sayın Cumhurbaşkanı Luna’nın ziyareti, Sayın Başbakanımız Erdoğan’ın Brezilya ziyareti, Sayın Dışişleri Bakanlarımızın, diğer bakanlarımızın karşılıklı ziyaretleri, Ekonomi Bakanımızın çok yakında yapacağı ziyaret; bütün bunlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar yoğun olduğunu, ne kadar samimi olduğunu göstermektedir.

Mesafe çok uzak olsa da, siyasi kararlılık söz konusu olduğunda, mesafelerin de nasıl anlamsızlaştırıldığının en güzel işaretidir; Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkiler. Bugün yayımlanan Ortak Deklarasyon, stratejik ortaklığımızı çok daha fazla derinleştirmektedir. Yapılan anlaşmalara burada atılan imzalar, ilişkilerimizi biraz daha ileri taşımaktadır. Bu ilişkileri her alanda, -siyasi alanda zaten yoğun bir işbirliği ve istişare içerisindeyiz- ekonomi, savunma sanayi, turizm, enerji; bütün bu alanlarda ileri taşıma konusunda çok kararlıyız.

Sayın Cumhurbaşkanı’yla gerek baş başa, gerekse yemekte heyetlerle yaptığımız konuşmalarda bütün bunları gözden geçirdik. Önümüze koyduğumuz 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini çok kısa süre içerisinde yakalayacağımızdan çok eminiz. Bugün sabah Türk iş adamlarıyla yaptıkları toplantıdan ziyadesiyle mutlu olduklarını gördüm. Ben de ilişkilerin bu noktaya gelmesinden, gerçekten büyük bir mutluluk duyuyorum.

2006 yılında, o zaman Dışişleri Bakanı olarak Brezilya’ya ilk gittiğimde, yeni dönem ilişkilerin temellerini atmıştık. O günden bugüne Türk Hava Yolları Sao Paulo-İstanbul arasında direkt uçuş seferleri yapıyor. Brezilya Hava Yolları’nın da yakında seferlere başlayacağını biliyorum. Uçakların hep dolu gidip geldiğini hep görüyoruz. Bu uçuşlar sadece Brezilya ile Türkiye’yi değil, bütün Latin Amerika ile aslında bu bölgeyi, Avrasya’yı, Ortadoğu’yu birbirine bağlamaktadır. Bütün bunlardan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Tabii Türkiye’de Brezilya’nın en büyük lobisi ülkemizdeki futbolculardır. Kendilerine de söyledim, bütün Türk halkının kalbinde Brezilya sevgisini futbolcular ayrı bir şekilde yerleştiriyor. Bu da ilişkilerimizin ayrı bir boyutudur.

Ben tekrar Sayın Cumhurbaşkanı’na, Türkiye’ye yaptıkları bu ziyaretten dolayı hoşgeldiniz diyorum ve kendilerine hep başarılar diliyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı