Brezilya Cumhurbaşkanı Sayın Rousseff'in Ülkemizi Ziyareti

06.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Brezilya Cumhurbaşkanı Sayın Dilma Rousseff, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle, 6-8 Ekim 2011 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Konuk Cumhurbaşkanı’na ülkemizi ziyareti sırasında aralarında Brezilya Dışişleri, Savunma, Maliye, Endüstriyel Kalkınma, Dış Ticaret, Bilim ve Sosyal İletişim Bakanlarının da yer aldığı üst düzeyli seçkin bir heyet refakat edecektir.

Cumhurbaşkanı Rousseff’in görev süresinin ilk yılında gerçekleştirdiği bu ziyaret, son iki yıl içinde Brezilya’dan Devlet Başkanı seviyesinde yapılan ikinci ziyaret olması bakımından da büyük ehemmiyet taşımaktadır. Hatırlanacağı üzere, Cumhurbaşkanı Rousseff’in selefi Sayın Lula da Silva, 2009 Mayıs ayında ülkemizi ziyaret etmişti.

Türkiye-Brezilya ilişkilerinin stratejik niteliğinin ve ulaştığı yüksek düzeyin bir tezahürü olan ziyaret sırasında, her iki Cumhurbaşkanı, Türkiye-Brezilya ikili ilişkilerinin yanısıra, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuları ele alacaklar ve “Türkiye-Brezilya: Dinamik bir Ortaklık için Stratejik Perspektif” başlıklı bir ortak bildiriyi yayınlayacaklardır. Sayın Cumhurbaşkanları ayrıca, iki ülke arasında Yüksek Öğretim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ile Cezai Konularda Adli Yardım ve Hükümlülerin Nakli Anlaşmalarının imzalanmasına nezaret edeceklerdir.

7 Ekim Cuma günü Ankara’da Türk ve Brezilyalı işadamlarının katılımıyla düzenlenecek İş Forumu’na da iştirak edecek Konuk Cumhurbaşkanı, ertesi gün İstanbul’un tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret edecektir.

Latin Amerika kıtasındaki ilk stratejik ortağımız ve en büyük ticaret partnerimiz olan Brezilya’nın Cumhurbaşkanı Sayın Rousseff’in Türkiye’yi ziyaretinin, uluslararası alanda her geçen gün profili yükselen G-20 üyesi ülkelerimiz arasındaki ikili ve küresel işbirliğine ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir.

Yazdır Paylaş Yukarı