Dil Bayramı

26.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Dil Bayramı dolayısıyla yayımladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“Milli kültürümüzün temel taşı olan Türkçemiz, geçmişle geleceğimiz arasında en güçlü bağdır.

Bugün geniş bir coğrafyada yaygın bir şekilde kullanılan; söz varlığıyla, yapısıyla, diğer dillere olan etkisiyle dünyada konuşulan dillerin en zenginlerinden biri olan Türkçe, kardeş  ülke ve topluluklar arasında da birlikteliğin ana unsurudur.

Atatürk başkanlığında gerçekleştirilen ve her yıl  başlangıç gününü Dil Bayramı olarak kutladığımız I. Türk Dil Kurultayı, Türkçe'nin  dil varlığının zenginleştirilmesi ve diğer dünya dilleri arasında hakettiği konuma çıkarılması için başlatılan çalışmaların ilk adımı olmuştur. O günden bu yana, Türkçe’nin çağdaş bir eğitim, bilim ve kültür dili olması yolunda katettiği mesafe gurur vericidir.

Türkçemize sahip çıkılması, zengin kelime yapısının doğru şekilde kullanılması, her alanda Türkçe eserlerin ve yayınların artırılması, eğitim, bilim ve kültür dili olarak yaygınlaşması konusunda herkese büyük görev düşmektedir.

Türk Dil Kurumu başta olmak üzere, tüm devlet teşkilatının; eğitim kurumları, eğitimciler, edebiyatçılar, bilim adamları, sanatçılar, aydınlar ve basın-yayın organlarının sorumluluklarının bilinciyle hareket ederek bu konudaki katkılarını sürdüreceğine inanıyorum.

Şunu vurgulamak isterim ki: Tüm vatandaşlarımız da, bu büyük mirasın koruyucusu olmalı, dilimize hakettiği değeri vererek, gelecek nesillere aktarılması konusunda hassasiyet göstermelidir.

Çocuk ve gençlerimize dilimize sahip çıkmanın, geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkmak olduğu şuurunu küçük yaşlardan itibaren kazandirabilmeliyiz. Yeni nesillerin Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi, günlük hayatta kullandıkları kelime birikiminin artırılması ve dünyada da ses getiren seçkin edebiyat eserlerimizi okumaları yönünde desteklenmeleri büyük önem taşımaktadır.

Dil Bayramı'nda, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e, dilimizin gelişmesini, zenginleşerek bugünkü seviyeye ulaşmasını sağlayan herkese şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımızın Dil Bayramı'nı kutluyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı