Almanya'ya Hareketlerinden Önce Atatürk Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

18.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum Sayın Christian Wulff’un davetine icabetle, bir Devlet Ziyaretinde bulunmak üzere biraz sonra Berlin’e hareket edeceğim. Beraberimdeki üst düzeyli heyette, Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, bize Berlin’de katılacak olan Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, ziyarete Stuttgart’ta dahil olacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün bulunuyor. Heyetimizde ayrıca, değerli milletvekillerimiz ile basın ve akademi dünyamızın seçkin temsilcileri de yer alıyor.

Sözkonusu ziyaretim, Cumhurbaşkanı Wulff’un geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği başarılı Devlet Ziyaretinin iadesi niteliğini taşımaktadır. Böylece, yaklaşık dokuz yıllık bir aradan sonra Almanya’ya ülkemizden bir kez daha Devlet Başkanı seviyesinde ziyaret gerçekleştirilmiş olacaktır. Ziyaretimin, “Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması”nın imzalanmasının 50. yıldönümüne denk gelmesi ise ayrı bir önem arzetmektedir.

Türkiye ile Almanya arasında gücünü tarihten alan çok yakın dostluk ve ittifak bağları mevcuttur. Almanya ile büyük önem atfettiğimiz çok boyutlu işbirliğimiz her alanda çeşitlenerek hızla gelişmektedir. Ancak ben bu ziyaretimde, geleneksel işbirliği alanlarımıza ilaveten, özellikle bilim, teknoloji, AR-GE, enerji, çevre, eğitim ve kültür konularına da ağırlık vereceğim.

Kıymetli Dostum Cumhurbaşkanı Wulff’un ziyaretinden hemen bir yıl sonra Almanya’ya yapacağım bu ziyaret, ikili ilişkilerimize kazandırmaya çalıştığımız dinamizmin ve çeşitliliğin müşahhas göstergesi olacaktır.

Ziyaretim sırasında Sayın Wulff’la yapacağım resmi görüşmelere ilave olarak, Almanya Federal Şansölyesi, Dışişleri Bakanı ve Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı’nı da kabul edeceğim. Bu temaslarımda Almanya ile ikili ilişkilerimizin tüm veçheleri ile Kıbrıs ve Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere, ülkemizi ve Almanya’yı ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağım.

Bildiğiniz gibi, Almanya Türkiye’nin en büyük ticari ortağıdır. 4500 kadar Alman firması, Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 29 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın ilk altı ayında ticaret hacmimiz 19 milyar Dolar düzeyine ulaşmıştır. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre ticaretimizde %38 artışı ifade etmektedir. 

Ziyaretim sırasında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik temaslarda da bulunacağım. Bu bağlamda, Berlin’de düzenlenecek Türk – Alman İş Forumu’nun açılışını Değerli Dostum Sayın Wulff ile birlikte gerçekleştireceğiz. Böylelikle, iki ülke müteşebbis çevrelerinin biraraya gelmesine, geçtiğimiz yıl Sayın Wulff’un ziyaretinde Kayseri’de olduğu gibi, bu kez Berlin’de öncülük etmiş olacağız.

Ziyaretim vesilesiyle iki ülke Maliye Bakanları tarafından imzalanacak güncellenmiş Türkiye – Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın da ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilere ayrıca ivme kazandıracağı kanaatindeyim.

Temaslarım sırasında elbette Türkiye’nin AB üyeliği süreci hakkındaki görüşlerimizi de muhataplarıma aktaracağım. Ayrıca, Avrupa tarihi içinde akademik planda önemli bir yeri olan Humboldt Üniversitesi’nde yapacağım konuşmada Türk-Alman ilişkileri ve ülkemizin AB üyeliği hakkındaki görüşlerimi etraflı biçimde ortaya koyacağım.

Değerli Basın Mensupları,

Ziyaretim sırasında Değerli Dostum Sayın Wulff ile birlikte kendisinin nazik evsahipliğinde hem Berlin’de, hem de doğum yeri olan Osnabrück şehrinde diğer resmi ve sosyal programlara katılacağız. Almanya’nın ekonomik açıdan itici gücünü teşkil eden eyaletlerinden Baden-Württemberg’e geçerek, Stuttgart şehrinde Almanya’daki Türk toplumu mensupları, yerel yöneticiler ve ekonomik çevrelerle temaslar gerçekleştireceğim.

İlişkilerimizin en önemli veçhelerinden birisini şüphesiz insani bağlarımız oluşturmaktadır. Sayıları 2,8 milyonu bulan Almanya’daki Türk toplumu, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ve dostluğumuzun pekişmesinde müstesna bir köprü rolü oynamaktadır. Türk toplumunun Almanya’da hayatın her alanına sağlamakta olduğu önemli katkılardan dolayı memnuniyet duyuyorum. Bu katkıların çeşitlenerek her geçen sene daha da artacağına samimiyetle inanıyorum.

Ziyaretim sırasında, Almanya’daki Türklerin toplumsal hayatın her veçhesine kattıkları zenginliği tescil eden bazı yayınların tanıtımını yapma fırsatını da bulacağız.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, tarihten aldığı güçle günümüzde emsalsiz bir nitelik kazanmıştır. Gerçekleştireceğim bu Devlet Ziyaretinin, dost ve müttefik Almanya ile yakın işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesine somut katkılarda bulunacağı şüphesizdir.

Teşekkür ederim.

Soru: PKK ile MİT’in görüştüğüne dair iddialar ve bu iddialarla ilgili ses kayıtları Türkiye’nin gündeminde efendim. Bu konuyla ilgili bir görüş almak mümkün mü sizden, tartışmalar devam ediyor, Sayın Başbakan’ın da açıklamaları oldu ama?

 Sayın Cumhurbaşkanımız: Şimdi bakın, her devletin bu tip süreçler, bu tip görüşmelerle ilgili kurumu vardır, bu da istihbarat teşkilatlarıdır. Dolayısıyla, istihbarat teşkilatımızın Türkiye’nin en önemli meselesi olan böyle bir konuyla uğraşıyor olması ve bunun içinde olmasından gayet tabii bir şey olamaz. Amaç terörü bitirmektir, terörü bitirmenin de bütün yöntemleri bir strateji çerçevesi içerisinde yürütülür, istihbarat teşkilatı da bu çerçevede üstüne düşeni yapar.

 

 

Yazdır Paylaş Yukarı