Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasının 40. Yıl Dönümü

04.08.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıl dönümü münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımız ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hu Jintao mesaj teatisinde bulunmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hu Jintao'ya gönderdikleri mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Sayın Cumhurbaşkanı,

Ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıldönümüne iftiharla şahitlik etmekteyiz.

Köklü medeniyetlerin mirasçısı olan Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerde, 2009 yılında güzel ülkenize gerçekleştirdiğim resmi ziyaret ile yeni bir sayfa açılmıştır. Çok başarılı geçen bu ziyaretim sırasında, fevkalade önemli konumu ve ekonomik gücü ile Türkiye'nin büyük önem verdiği bir ortağı olan Çin Halk Cumhuriyeti ile işbirliğimizin çeşitlendirilerek derinleştirilmesi hususunda mevcut ortak iradenin teyit edilmesinden ziyadesiyle memnuniyet duydum.

Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerini, uzun vadeli stratejik bir temel üzerine bina etmek amacındadır. Bu anlayış doğrultusunda, 2010 yılında "stratejik işbirliği" mertebesine yükselttiğimiz ilişkilerin, halklarımızın menfaatleri doğrultusunda gelecekte daha da ileriye taşınacağına olan inancım tamdır.

Ayrıca, 2012'nin "Türkiye'de Çin Yılı", 2013'ün ise "Çin'de Türkiye Yılı" ilan edilmiş olması, ikili ilişkilerimizde son dönemde yakaladığımız ivmenin sürdürülmesine şüphesiz katkıda bulunacaktır.

İşbirliğimizi çeşitlendirmek bakımından büyük bir potansiyel mevcuttur. Bu potansiyeli kurduğumuz stratejik ortaklık çerçevesinde değerlendirmek öncelikli hedefimizdir.

Bu vesileyle, dost Türk ve Çin halklarının refah ve esenliği temelinde, ikili ilişkilerimizin parlak geleceği ile Zat-ı Devletleri'nin sağlık ve mutluluğu için en samimi temennilerimi yineliyorum."

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hu Jintao'nun Sayın Cumhurbaşkanımıza gönderdikleri mesaj ise şöyledir:

"Ekselansları,

Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin kuruluşunun 40. yıldönümü münasebetiyle, Çin halkı ve şahsım adına, size ve sizin aracılığınızla dost Türk halkına en sıcak tebrik ve iyi dileklerimi sunmak arzusundayım.

40 yıldan beri, Çin-Türk ilişkileri istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir. İki ülkenin üst düzeydeki temasları sıklaştırılmış, karşılıklı siyasi güven arttırılmış, pratik işbirliği derinleştirilmiş, sivil iletişimin verimli sonuçları olmuş, uluslararası ve bölgesel konular üzerinde sıkı diyalog ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 2009 yılında Çin'e gerçekleştirdiğiniz ziyaret ikili ilişkileri motive etmiştir. Çin-Türk ilişkilerinin gelişimi için sunduğunuz katkılar takdirle karşılanmaktadır.

Çin tarafı, Türk tarafı ile tarihi dostluğunu ve ikili ilişkilerin gelişimini önemsemektedir. Ekselansları ile beraber, 40. yıldönümünü fırsat olarak değerlendirerek, tüm düzeydeki temasları sürdürmeye, karşılıklı kazançlı işbirliğini derinleştirmeye, kültürel iletişimi güçlendirmeye, gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını koruyarak geliştirmeye ve Çin-Türk dostluğunun yeni tarihini yazmaya hazırım.

Türkiye Cumhuriyeti'ne güç, refah ve mutluluklar, Ekselanslarına sağlık ve başarılar dilerim."

Yazdır Paylaş Yukarı