Lozan Antlaşması'nın İmzalanmasının 88. Yıldönümü

24.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın Lozan Antlaşmasının imzalanmasının 88. yıldönümü vesilesiyle yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

“Bugün, Cumhuriyetimizin adeta müjdecisi olan Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının 88. yıldönümünü kutluyoruz.

Esasen, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Lozan Antlaşması, aziz milletimizin kanıyla, canıyla ve insanüstü fedakarlığıyla yürüttüğü Milli Mücadelemizin diplomasi sahnesinde taçlandırılmasıdır. Milletimizin bağımsızlığı ve ülkemizin bütünlüğüne dair sarsılmaz bir irade beyanı olmasının ötesinde, Türkiye’nin uluslararası barışa ve işbirliğine verdiği önemin de açık bir göstergesidir.

Nitekim, Kurtuluş Savaşı boyunca bağımsızlığı ve onuru için tarihte eşi görülmemiş bir kahramanlık göstererek, kendinden çok daha üstün şartlara sahip işgalci devletlere karşı cansiparane bir mücadele sergileyen Türk halkı, Lozan Antlaşmasıyla birlikte, aynı devletlere bu defa dostluk elini uzatmış, barışı uluslararası ilişkilerin temel gayesi gören özgür ve medeni fıtratını en çarpıcı şekilde bir kere daha ortaya koymuştur.  

Neticede, Lozan’ın imzalanması ve Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte Türkiye, bir yandan topyekûn bir kalkınma seferberliğini, diğer yandan da Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” düsturu doğrultusunda barış odaklı bir dış politikayı hayata geçirmiştir.  

Lozan Antlaşmasının imzalanmasından bu yana geçen 88 yılda ülkemiz muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma ülküsü doğrultusunda çok büyük mesafe katetmiştir. Bugün, dünyanın 16., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olan Türkiye, tüm dünyanın dikkatini cezbetmektedir.

Keza, son yıllarda gerçekleştirilen reformlarla güçlenen demokrasimiz, ülkemizi, bölgesinde ve ötesinde benzer arzuları taşıyan halklar için bir ilham kaynağı haline getirmiştir.  

Dolayısıyla Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümüne gelindiğinde, Türkiye’nin, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel kıstaslara göre dünyanın rekabet kapasitesi en yüksek ilk on gücü arasındaki hak ettiği yeri alacağından şüphe duymuyorum.  

Bu düşüncelerle, Lozan Antlaşmasının imzalanmasının 88. yıldönümünü yürekten kutluyor, Aziz Atatürk’ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten İkinci Cumhurbaşkanımız, kıymetli devlet adamı İsmet İnönü’yü ve başkanlığındaki heyetin değerli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum. “

Yazdır Paylaş Yukarı