Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanovla Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

11.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Değerli Basın Mensupları,

Her şeyden önce, Bulgaristan’a yaptığım bu ziyaret sırasında değerli dostum Sayın Cumhurbaşkanına, bakanlar ve değerli milletvekillerine, şahsıma, eşime, heyetimize gösterdikleri büyük misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.

Türkiye olarak Bulgaristan’ı daima komşumuz, dostumuz ve NATO içerisinde müteffikimiz bir ülke olarak görüyoruz. Bu çerçeve içerisinde özellike son 20 yıldır ilişkilerimizin çok güçlü bir şekilde devam ettiğini ve bu son 20 yılın 10 yılında da Sayın Cumhurbaşkanı Parvanov’un döneminin geçerli olduğunu burada ifade etmek istiyorum ve bu ziyaretimle ilişkilerimizin yeni bir ivme kazanmasını, mevcut olan ilişkilerin daha güçlü bir hale gelmesini çok arzu ediyorum.

Bu çerçevedeki ülkeler arasında üst seviyedeki ziyaretlerin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı 2008 yılında bizi resmen ziyaret etmişti, resmi ziyaret yapmıştı. Daha sonra geçen sene Balkan Zirvesi’ne katılmışlardı. Ben de buradaki enerji toplantısına katılmıştım. Sayın başbakanlar, birbirlerini hep ziyaret ettiler. Bu seyrin güçlü bir şekilde devam etmesi, komşuluk ilişkilerimize çok yakışacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı Parvanov’la gerek baş başa gerek heyetler arası yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi çok kapsamlı bir şekilde gözden geçirme fırsatı bulduk ve ilişkileri daha da ileriye götürme konusunda güçlü irademizi teyit ettik. 2008 yılında kurduğumuz ortak komisyonun daha sık toplanması ve birçok konuları ele alıp bunları hem çözmesi hem de yeni güçlü fikirlerde ortaya çıkmasını benimsedik.

Ekonomik ilişkilerin geldiği güçlü seviyeden memnuniyetimizi ifade ettik ve bunu daha ileriye götürmek için ne gerekiyorsa bunu yapmamız gerektiğini de konuştuk.

Dolayısıyla komşu iki ülke olarak gerek siyasi alanda gerek ekonomik gerekse kültürel bütün alanlarda ilişkilerimizi daha da geliştirmek inancındayız.

Bu ziyaretin bu bakımdan çok faydalı ve çok değerli olduğuna inanıyorum. Tekrar gösterilen konukseverliğe teşekkür ediyorum ve bütün Türk halkının komşusu Bulgar halkına olan sevgi ve muhabbetlerini de burada sunmaktan memnuniyet duyuyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı