Bulgaristan’a Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

10.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov’un davetine icabetle, resmi bir ziyarette bulunmak üzere biraz sonra Sofya’ya hareket edeceğim. Beraberimdeki üst düzeyli heyette milletvekillerimizin yanısıra, akademi dünyamızın seçkin temsilcileri ve basın mensuplarımız yer alıyor.

Sözkonusu ziyaretim, Cumhurbaşkanı sıfatıyla bu ülkeye ilk ikili ziyaretimi teşkil etmesi nedeniyle benim için özel bir önem taşımaktadır. Böylece, yaklaşık beş buçuk yıllık bir aradan sonra komşumuz Bulgaristan’a ülkemizden bir kez daha Devlet Başkanı seviyesinde resmi ziyaret gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov’un 2008 yılı Aralık ayında ülkemizi ziyaret etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine şüphesiz önemli katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Parvanov’u 23 Haziran 2010 günü İstanbul’da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet Başkanları Zirvesi vesilesiyle ülkemizde ağırlamıştım.

Türkiye ve Bulgaristan, Balkanlar gibi önemli bir coğrafyada birbirine dostluk, iyi komşuluk ve ittifak bağlarıyla bağlı, ticari ve ekonomik ilişkileri hızla gelişen, dış politikada benzer yaklaşımlara sahip iki ülkedir.

Türkiye ve Bulgaristan, ayrıca, Balkanlar’da ve Karadeniz Havzası’nda bölgesel istikrar ve dayanışmanın geliştirilmesinde anahtar rol oynamaktadır. NATO ve Avrupa Birliği bağlamında da Bulgaristan ile yakın işbirliği ve verimli bir diyalog yürütmekteyiz.

Bulgaristan, Balkanlar’da Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından biridir. 2010 yılında 2,4 milyar Avro olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin, bu ziyaretimizle iki ülke arasındaki potansiyelin harekete geçirilmesi sayesinde daha da büyüyeceğine inanıyorum.  

Ekonomik ilişkilerimizde doğru yolda ilerlediğimizin bir diğer göstergesi, Bulgaristan’daki Türk yatırımlarıdır. Halihazırda bu ülkedeki Türk yatırımları, müteahhitlik hizmetleri de eklendiğinde 2 milyar ABD Doları’nı aşmıştır. Enerji projeleri de ülkelerimiz arasında en önemli işbirliği alanlarından birini oluşturmaktadır.

Öte yandan, Türk asıllı Bulgaristan vatandaşları, iki ülke ilişkilerini güçlendiren müstesna bir dostluk köprüsü vazifesi görmektedir. Soydaşlarımızın, Bulgaristan’ın eşit haklara sahip vatandaşları olarak bu ülkenin refahına ve gelişimine katkı sağlamalarından memnuniyet duymaktayız.

Sofya’da değerli meslektaşım Sayın Parvanov’un yanısıra, Bulgaristan Başbakanı Borisov, Ulusal Meclis Başkanı Tsaçeva Ulusal Meclis Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ramadan Bayram Atalay ve Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı gibi üst düzey yetkililerle de görüşeceğim.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov ile birlikte yarın Sofya’da düzenlenecek olan “Türkiye-Bulgaristan İş Forumu”nun açılış törenine katılarak işadamlarımıza hitap edeceğiz.

Sözkonusu ziyaretim vesilesiyle, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda yer alan Deliorman bölgesindeki Şumnu kentinde de Salı günü temas ve incelemelerde bulunacak; bu şehirde yaşayan soydaşlarımızla biraraya geleceğim. Şumnu’da efsanevi Türk güreşçisi Koca Yusuf’un heykelinin açılış törenine de iştirak edeceğim.

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkiler, son dönemde her alanda büyük gelişme göstermiştir. Bu anlayışla, komşu ve müttefik Bulgaristan’a yapacağım ziyaretin, ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesine somut katkıda bulunacağı kanaatindeyim.

Teşekkür ederim.

SORU: Bulgaristan seyahatine davet edilen milletvekilleri arasında yine Ahmet Türk ile Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun olduğunu görüyoruz. Bu yemin krizinin aşıldığı yolunda bir yorum yapabileceğimiz anlamına gelir mi?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Seçilmiş milletvekilleridir. Her seyahatime bütün siyasi parti gruplarından milletvekillerini davet ederiz. Dolayısıyla onlar da seçilmiş milletvekilleri, diğer gruplar da, hep beraber. Türkiye Büyük Millet Meclisi içerisindeki faaliyetler, tabii ki onun iç tüzüğü ve Anayasa kuralları çerçevesinde olur. Ümit ediyorum ki, o sorun da kısa süre içerisinde aşılır.

 

Yazdır Paylaş Yukarı