Bulgaristan Ziyareti

08.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Georgi Parvanov’un davetine icabetle, 10–12 Temmuz 2011 günlerinde Bulgaristan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecekler ve Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov’un 16–17 Aralık 2008 tarihlerinde Türkiye’ye yaptığı resmi ziyareti iade edeceklerdir. Türkiye’den Bulgaristan’a Devlet Başkanı düzeyindeki son ziyaret 22–23 Şubat 2006 tarihlerinde yapılmıştı.

Sofya’da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov arasında yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerimizin durumu ele alınacak, yeni işbirliği imkanları değerlendirilecek, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Bulgaristan Ulusal Meclisi Başkanı Tsetska Tsaçeva ve Başbakan Boyko Borisov’u kabul edecekler, ayrıca 11 Temmuz günü Sofya’da yapılacak “Türkiye-Bulgaristan İş Forumu”nun açılışına Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov ile birlikte katılarak hitapta bulunacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda yer alan Deliorman bölgesinin en büyük kentlerinden Şumnu’da da temas ve incelemelerde bulunacaklar ve bu şehirde yaşayan soydaşlarımızla biraraya geleceklerdir.

Aynı coğrafyayı ve değerleri paylaşan Türkiye ve Bulgaristan, benzer vizyona ve hedeflere sahip iki komşu, müttefik ve dost ülkedir. İki ülke arasındaki ilişkiler, son 20 yıllık zaman zarfında dostluk ve iyi komşuluk temelinde her alanda büyük gelişme göstermiştir.

Türkiye ile Bulgaristan, ikili ilişkilerinin ötesinde, Balkanlar’da ve Karadeniz Havzası’nda barış ve istikrara da katkı sağlamakta; ayrıca, NATO ve Avrupa Birliği bağlamında yakın işbirliği ve verimli bir diyalog yürütmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Bulgaristan’ı ziyaretlerinin, iki dost ülke arasında mevcut iyi ilişkilerin daha da güçlendirilmesine ve Türk ve Bulgar halkları arasındaki tarihi bağların pekiştirilmesine katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.

Yazdır Paylaş Yukarı