Polonya'ya Hareketlerinden Önce Atatürk Havaalanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

05.06.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Polonya Cumhurbaşkanı Sayın Komorowski’nin davetine icabetle, resmi bir ziyarette bulunmak üzere biraz sonra Varşova’ya hareket edeceğim.

Polonya ile tarihten gelen son derece güçlü bağlarımız bulunmaktadır. Malumunuz olduğu üzere, 2013 yılında Türkiye ile Polonya arasında imzalanan Dostluk Anlaşması’nın 90’ıncı yıldönümünü, 2014 yılında ise Lehistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 600’üncü yıldönümünü kutlayacağız. Sözkonusu tarihi dostluk ve müttefiklik ilişkisi,  Polonya ile münasebetlerimizin günümüzde de her alanda gelişmesi için sağlam bir temel oluşturmaktadır.

Bu ziyaretimde bana Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf ile üst düzey yetkililer, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan bir heyet refakat etmektedir.

Türkiye’den Polonya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde en son ziyaret 7 yıl önce yapılmıştı. Buna mukabil, çok değerli devlet adamı ve Türk dostu müteveffa Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin 2007 yılı başında Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ilişkilerimize gayet olumlu yansımaları olmuştu.

Ziyaretim sırasında, Ulusal Meclis Başkanı, Senato Başkanı ve Polonya Başbakanını da kabul edeceğim. Yapacağım görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin bugün geldiği noktayı ve gerçekleştirebileceğimiz ortak projeleri etraflıca ele alma fırsatını bulacağız.

Bilindiği üzere AB üyeliği Türkiye’nin stratejik hedefidir. Bu bağlamda, Varşova’da yapacağım görüşmelerde, üyeliğimize destek veren Polonya’nın önümüzdeki ay, yani 1 Temmuz 2011 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı devralacağını da dikkate alarak, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde çıkartılan engellerin aşılmasında dost ve müttefik Polonya’nın desteğini beklediğimizi vurgulayacağım.

Bu çerçevede, Polonya’nın Avrupa çapındaki en saygın eğitim kurumlarından biri olan Natolin Avrupa Koleji’nde “Avrupa’nın Geleceğine İlişkin Türkiye’nin Vizyonu” konulu bir konuşma da yapacağım.

Ziyaretim sırasında, son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkındaki görüş ve değerlendirmelerimizi Polonya tarafına etraflıca anlatacağım.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen iki güçlü ekonomisi olan Türkiye ve Polonya, küresel ekonomik krizi fazla zarar görmeden atlatmışlardır. Bu sağlam iktisadi yapı ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliği potansiyelinin yüksekliğinin de bir göstergesidir.

Sadece ekonomide değil, birçok başka alanlarda da Polonya ile işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz. Bu kapsamda, ziyaretim sırasında, “Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması” imzalanacaktır. Cumhurbaşkanı Komorovski ile Anlaşma’nın imza  törenine birlikte katılacağız.

Ziyaretim kapsamında ayrıca, Polonya’da yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle de biraraya gelme imkânı bulacağım. Bu çerçevede, Türk Müteşebbisler Grubu’nun maliki olduğu Vistula Üniversitesi’ne de bir ziyaret gerçekleştireceğim. 

Dost ve müttefik Polonya’ya yapacağım bu son derece zamanlı resmi ziyaretin, ilişkilerimizi her alanda daha üst seviyeye taşıyacağına samimiyetle inanıyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı