Polonya Ziyareti

03.06.2011

Sayın Cumhurbaşkanımız, Polonya Cumhurbaşkanı Sayın Bronislav Komorowski’nin davetine icabetle 5-7 Haziran 2011 tarihlerinde Polonya’ya resmi bir ziyarette bulunacaklardır. Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyareti sırasında Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf ile üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet refakat edecektir.

Bu ziyaretleri sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız Ulusal Meclis Başkanı Sayın Grzegorz Schetyna, Başbakan Sayın Donald Tusk, Senato Başkanı Bogdan Borusewics’i de kabul edeceklerdir. Yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkiler ve işbirliğinin yanısıra, AB’ye üyelik sürecimiz ve bölgemizde yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere, ülkemizi ve Polonya’yı ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular ele alınacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca, Polonya’daki temasları kapsamında, bu ülkenin en saygın eğitim kurumlarından biri olan Natolin Avrupa Koleji’nde “Avrupa’nın Geleceğine İlişkin Türkiye’nin Vizyonu” konulu bir konferans vereceklerdir.

Polonya’nın 1 Temmuz 2011 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olması nedeniyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti, AB üyelik sürecimizi destekleyen Polonya ile gelişmeleri kapsamlı bir şekilde ele almak için bir fırsat teşkil edecektir.

2013 yılında Dostluk Anlaşması’nın 90. yıldönümünü, 2014 yılında ise, Lehistan Krallığı ile Osmanlı Devleti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 600. yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkiye ile Polonya’nın tarihten gelen yakın ilişkileri bulunmaktadır. Bu ilişkilerin ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da ilerletilmesi yönünde her iki tarafta da karşılıklı arzu ve irade mevcuttur.

Türkiye’den Polonya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yedi yıl aradan sonra gerçekleşecek bu ziyaretin, iki müttefik arasındaki mevcut iyi ilişkilerin daha da güçlendirilmesine ve kadim Türk-Polonya dostluğunun pekiştirilmesine vesile olacağı değerlendirilmektedir.