Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

30.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Kadirli Doğanım, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov,

Değerli Basın Mensupları,

Değerli Bakanlar,

Bugün, ata vatanımız Türkmenistan’da bulunmaktan ve Türkmenistan’ın bu güzide bölgesi Avaza’da sizlerle beraber olmaktan ve burada geniş kapsamlı görüşmeler yapmaktan duyduğum çok büyük memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu süre içerisinde gerek şahsıma gerekse heyetime gösterdiğiniz büyük misafirperverlik, konukseverlik için de ayrıca teşekkür ediyorum.

Değerli Doğanım,

Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanı olarak Türkmenistan’a bu 4. Ziyaretimdir. Her geldiğinde Türkmenistan’ın ne kadar terakki ettiğini, ne kadar geliştiğini görmekten çok büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyuyorum.

Bu ziyaretim de, Avaza’ya ilk ziyaretim değildir. Bugün de Avaza’da gördüklerimle eskiyi mukayese ettiğimde çok büyük mühim işlerin yapıldığını hep gördüm. Bundan gerçekten kıvanç duyuyorum. Sizleri tebrik ediyorum.

Bu yıl, Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılıdır. Yirmi yıl içerisinde çok büyük gelişmeler söz konusu olmuştur. Ve bu süre içerisinde Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşlik ve dostluk, karşılıklı saygıya dayanan ilkeler çerçevesi içinde gayet güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bundan sonra da aynı şekilde güçlü bir şekilde gelişecektir.

Değerli Doğanım Berdimuhamedov’un liderliğinde de Türkmenistan çok büyük reformlar yapmakta, çok büyük kalkınma programları ortaya koymakta. Bunlardan birisini de bugün burada görüyoruz. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda buralar tanınamayacak kadar büyük ilgi çekici merkezler olacaktır.

Türkmenistan, takip ettiği bitaraf dış politikasıyla da, uluslararası toplum tarafından hep dikkat çekmekte. Türkiye ile Türkmenistan arasında da yine uluslararası konulara bakışımızdaki benzerlikleri görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum. Stratejik konumu ve enerji kaynaklarıyla Türkmenistan, küresel enerji güvenliğiyle bölgesel refah ve istikrarının gelişmesi bakımından da önemli rol oynamaya başlamıştır ki, Türkmenistan’ın kardeşi ve dostu bir ülke olarak Türkiye bundan büyük bir gurur duymaktadır. Türkmenistan’ın özellikle doğalgaz kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaşması ve çeşitli bölgelere ulaşması konusundaki işbirliğimize de çok önem veriyorum. Bu konuları da geniş bir şekilde konuştuk.

Değerli Doğanım’ın da ifade ettiği gibi, görüşmelerimizde önce ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik. Ticaretimizin 1,5 milyar dolara ulaştığını görmekten büyük bir memnuniyet duyduk. Türkmenistan’da 600 civarında Türk şirketi faaliyet göstermekte ve Türkmenistan’ın büyük projelerini gerçekleştirmekte. Kendilerine şirketlerimize duyduğu güvenden dolayı teşekkür ediyorum.

Yine kültürel alandaki işbirliğimize çok önem verdiğimizi gözden geçirdik. Eğitim alanındaki işbirliğinin, çalışmaların geliştirilmesi ve bütün alanlarda Türkiye ile Türkmenistan arasında sıkı bir münasebetin olmasından duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha teyit ettik.

Ben bu vesileyle bütün Türk kardeşlerimizin Türkmen kardeşlerine olan selamlarını, sevgi ve muhabbetlerini bir kez daha sunmak isterim. Ve değerli Doğanım Sayın Berdimuhamedov’un gösterdiği konukseverlik için de çok çok teşekkür ederim. Kendisini en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamaktan da büyük bir mutluluk duyacağımı burada paylaşmak isterim.

Yazdır Paylaş Yukarı