Türkmenistan'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

30.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Değerli Basın Mensupları,

Dost ve kardeş Türkmenistan’a günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak üzere az sonra Türkmenbaşı şehrine hareket edeceğim.

Bu ziyarette bana Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile birlikte üst düzey bir heyet refakat edecektir.

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov ile yapacağımız görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin yanısıra ülkelerimizi ilgilendiren güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeleri tüm boyutlarıyla ele alacağız. 

Malumunuz, bu yıl Türkmenistan’ın bağımsızlığının 20. yıldönümünüdür. Türkiye, 1991 yılında Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkedir. Aynı şekilde, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünü 1995 yılında ilk destekleyen ülke yine biz olmuştuk. Kısacası, ortak tarihimiz ve mükemmel siyasi ilişkilerimizden aldığımız güçle, dost ve kardeş Türkmenistan ile işbirliğimizi karşılıklı saygı ve yarar temelinde çeşitlendirerek geliştirmeyi hedefliyoruz.

Bu ziyaretimin de, geçmişin tecrübeleri ışığında geleceğe yönelik olarak vizyonumuzun yeniden şekillendirilmesi açısından verimli olacağına inanıyorum.

Değerli Basın Mensupları,

Türk işadamlarının Orta Asya’da en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan’dır. Bağımsızlığından bu yana Türk firmalarının bu ülkede gerçekleştirdikleri işlerin toplamı 21 milyar Dolar’ı aşmıştır. Bu meblağ, Türk müteahhitlik firmalarının dünya genelinde üstlendiği projelerin yaklaşık %12’sine tekabül etmektedir.

Ülkemiz aynı zamanda Türkmenistan’a en fazla yatırım yapan ülkeler arasındadır. Bu ülkelerdeki Türk yatırımların tutarı yaklaşık 1,3 milyar Dolar’a ulaşmıştır. Üç yıldır Türkmenistan’ın dış ticaretindeki en büyük ortağı Türkiye’dir. Bu kapsamda geçen yıl ticaret hacmimiz 1,5 milyar Dolar’ı aşmıştır.

Dolayısıyla, ziyaretim vesilesiyle ekonomi, ticaret, enerji, yatırımlar ve eğitim gibi alanlardaki işbirliğimizi de tüm veçheleriyle gözden geçireceğiz.  

Şüphesiz bu değerli işbirliğinin daha güçlü bir şekilde geleceğe taşınmasında iki tarafa da önemli sorumluklar düşmektedir. Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Berdimuhamedov ile başbaşa görüşmemizde ve çalışma yemeğinde bu konularda atabileceğimiz adımlar üzerinde etraflıca duracağız.

Değerli Basın Mensupları,

Türkmenistan takip ettiği tarafsızlık politikasıyla uluslararası toplumda saygın ve etkin bir yer de edinmiştir.

Sahip olduğu zengin enerji kaynakları göz önünde bulundurulduğunda, Türkmenistan’ın bölgesel kalkınma ve istikrar bakımından oynayabileceği rolün önemi de açıktır. Türkmen doğal gazının başta Batı ülkeleri olmak üzere, dünya pazarlarına sevkiyatı bölgesel ve uluslararası işbirliğinin geliştirilebileceği çok önemli bir alandır.

Bu itibarla, kıymetli bir bölgesel ortak olarak gördüğümüz Türkmenistan’a yapacağım ziyaretin, aramızdaki dostluk ve kardeşlik ilişkileri ile işbirliğimizin pekiştirilmesine katkıda bulunacağına samimiyetle inanıyorum.

Teşekkür ederim."

 

           

 

Yazdır Paylaş Yukarı