Gana Cumhurbaşkanı John Evans Atta Mills ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

24.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Sayın Cumhurbaşkanı Mills,

Her şeyden önce, Gana’ya ayak bastığımız andan itibaren bize gösterdiğiniz misafirperverlik ve samimi dostluk için teşekkür ediyorum. Gana’yı ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. İki ülke arasında yeni bir tarihi sayfa açtığımız inancındayım ve ilişkilerimizin her bakımdan, bütün alanlarda, çok güçlü bir şekilde gelişeceğine inanıyorum. Türk halkının sevgi ve muhabbetlerini de şahsınızda Gana halkına iletmek istiyorum.

Türkiye olarak biz Gana’da bağımsızlığınızı kazandığınız günün ertesinde burada yerimizi aldık, sizi ilk tanıyan ülkelerden biri olduk. 1958 yılında da sizin söylediğiniz gibi, büyükelçiliğimizi gönderdik. Biz bugün ilk defa değil, mecburen kapatma durumunda kaldığımız büyükelçiliğimizi, tekrar açtık.

Sayın Cumhurbaşkanı Mills, biz Gana’yı dikkatle takip ediyoruz. Afrika’ya verdiğimiz önem çerçevesi içerisinde, Gana’nın Afrika’da çok ayrıcalıklı yerini yakından biliyoruz. Demokrasinin çalıştığı, hukukun daima üstün tutulduğu ve serbest piyasa ekonomisine inanan bir ülke olarak, Afrika’nın en güvenli, en itibarlı ve en hızlı kalkınan ülkesi olarak görüyoruz Gana’yı ve ülkenizin bütün çevre ve diğer ülkelerde büyük bir ilham kaynağı olduğunun farkındayız. Bundan dolayı, şahsınızı, hükümetinizi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Bugün bu ziyaretimizi büyük bir heyetle birlikte gerçekleştiriyoruz. Değerli bakanlarımızın yanında, Türkiye-Gana Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili ve üyeleri var ve çok büyük bir iş adamı heyetimiz var. Bunların önemli bir kısmı aslında yatırımcılar, ticaretçilerin yanında, yatırımcı, yatırıma çok ilgi duyan büyük şirketlerimiz de var.

Şuna inanıyoruz ki: Her alandaki ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Siyasi alanda çok mükemmel ilişkilerimiz var. Güvenlik alanlarında, savunma alanlarındaki ilişkilerimize hep çok önem veriyoruz. Ama kalkınmanın esas dinamosu olan karşılıklı ticaret ve yatırımlara her şeyin önünde önem veriyoruz ve bu ilişkilerde de, ekonomik ilişkilerde de karşılıklı kazan-kazan ilişkisini, temel prensip olarak görüyoruz.

İnanıyorum ki, bu ziyaretimiz esnasında iş adamlarımız karşılıklı birbirlerini tanıyacaklar, potansiyellerini görecekler ve güzel neticelere hep varacaklardır. Onlara sizin göstereceğiniz güven ve vereceğiniz imkânlar, eşit şartlar altında vereceğiniz imkânlar için de şimdiden teşekkür ediyorum.

Ankara’da en kısa süre içerisinde büyükelçilik açmanızı büyük bir dikkatle takip edeceğiz ve dört gözle bekleyeceğiz. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı Mills, sizi Türkiye’de ağırlamaktan her zaman büyük bir mutluluk duyacağım ve en uygun zamanda sizi Türkiye’de görmekten de büyük bir memnuniyet duyacağım. Tekrar, misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı