Cakarta’ya Hareketlerinden Önce Esenboğa Havaalanında Basına Yaptıkları Açıklama

03.04.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 Değerli Basın Mensupları,

Cumhurbaşkanı Sayın Susilo Bambang Yudhoyono’nun davetine icabetle, 16 yıl aradan sonra Türkiye’den Endonezya’ya Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştirmek üzere az sonra Cakarta’ya hareket edeceğim.

Beraberimdeki üst düzeyli heyette Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi Eker, değerli milletvekillerimiz ve akademisyenlerimizin yanısıra, iş ve medya dünyasının seçkin temsilcileri yeralıyor.

Bu, benim daha önce birçok defa gittiğim Endonezya’ya Cumhurbaşkanı olarak ilk resmi ziyaretimdir.

Bildiğiniz gibi geçen senede Endonezya Cumhurbaşkanı 25 yıl aradan sonra ilk defa Türkiye’yi ziyaret etti ve misafirim olmuştu.

Son yıllardaki ekonomik performansı, eşsiz tabii güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Asya’nın parlayan yıldızları arasında gösterilen Endonezya ile ülkemiz arasında geniş bir ticaret, yatırım ve turizm potansiyeli mevcuttur. Bu potansiyelin harekete geçirilmesini teminen TİM, TUSKON ve MÜSİAD tarafından ilk defa ortaklaşa düzenlenecek ve Türkiye ile Endonezya’daki iş çevrelerinden seçkin temsilcilerinin yer alacağı İş Forumu toplantısına Aziz Dostum, Cumhurbaşkanı Yudhoyono ile birlikte iştirak edeceğim. Az önce de söylediğim gibi, heyetemizde çok sayıda değerli iş adamı vardır.

Ayrıca, Endonezya Üniversitesi’nde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki son gelişmelerle ilgili bir konferans ile devlet televizyonunda (TVRI) mülakat vereceğim. 

Değerli Basın Mensupları,

Endonezya büyük bir ülkedir. Yüzde %86’sı Müslüman olan 245 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık nüfusa sahip Müslüman ülkesidir. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olarak G-20 üyesidir. Küresel ekonomik krize rağmen Güneydoğu Asya’nın en hızlı büyüyen ülkesi olmayı başarmıştır. Bazı uluslararası değerlendirme kuruluşları, Türkiye gibi Endonezya’yı da orta vadede dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında göstermektedir.

1,73 milyar Dolarlık karşılıklı ticaret hacmimiz bu önemli ülkeyi Türkiye’nin Uzakdoğu’daki 6. büyük ticaret ortağı yapmaktadır. Esasen ticaret dengesi yılda 35 milyar Dolar fazla veren Endonezya ile ticaretimiz her yıl 1,23 milyar Dolar açık vermektedir. Bunda, doğal kaynaklar bakımından zengin olan ve işgücünün nisbeten ucuz olduğu bu ülkeden ithalatımızda imalat sanayimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve ara malların ağırlıklı olması etkilidir.

Endonezya’yla karşılıklı yatırımları arttırarak ve ticarete konu malları çeşitlendirerek bu dengesizliği gidermeyi hedefliyoruz.  Bu kadar çok sayıda iş adamıyla gitmemizin bir sebebi de budur.

Geçen yıl Türkiye’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı’yla birçok anlaşmalar yapmıştık. Yatırımların karşılıklı korunması ve muafiyet anlaşmaları hep yürürlüğe girmişti. Ve geçen sene de Savunma Sanayii’nde İşbirliği Anlaşması’nı İstanbul’da imzalamıştık. Endonezya çok büyük altyapı yatırımlarını başlatmak üzere. Büyük müteahhitlik işleri Endonezya’da başlayacak. Dolayısıyla  Endonezya ile ticaret, yatırım ve turizm ilişkilerimizin geliştirilmesini kolaylaştıracak çok büyük fırsatlar vardır. Bunlardan iki önemli fırsat; birisi Türk Hava Yolları’nın Cakarta’ya hergün sefer yapmaya başlamasıdır. Diğeri de vizelerin sınırda verilmeye başlamasıdır.

Değerli Basın Mensupları,

Malumunuz, Endonezya bizim “komşularla sıfır sorun” politikamıza benzeyen “binlerce dost, sıfır düşman” ilkesini dış politikasında şiar edinmiştir.

Tıpkı Türkiye gibi sorunların içeride olduğu kadar dışarıda da barışçıl yöntemlerle uzlaşı ve diyalog temelinde çözümünü savunmaktadır.

1999 yılında demokrasiye geçmiştir ve dünyanın 3. büyük demokrasisi olmuştur. En büyük Müslüman ve demokrasiyle yönetilen ülkedir.

Bu doğrultuda G-20, D-8 ve İKÖ gibi kuruluşlar bünyesinde işbirliği içinde Endonezya’yla birlikte hareket etmekteyiz.

Endonezya, ASEAN’ın da kurucu üyelerindendir.  Genel Sekreterliği de Cakarta’dadır ASEAN’ın. Türkiye olarak, 10 ülkeden yaklaşık 600 milyonluk bir nüfusu barındıran ASEAN ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Geçen yıl Temmuz ayında ASEAN’ın Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nı imzaladık. Bu önemli bölgesel kuruluş ile diyalog ortaklığı tesis etmeyi hedefliyoruz.

Diğer yandan,  Endonezya da geçen yıl Haziran ayında İstanbul’da düzenlenen Zirvede dönem başkanlığını devraldığım Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’na (CICA) büyük ilgi duymaktadır.

Endonezya halen gözlemci olarak faaliyetlerini takip ettiği CICA’ya tam üyelik başvurusunda da bulunmuştur.

Ziyaretim, ortak gündemimizde yeralan işte bu geniş yelpazedeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunmamıza ve işbirliği imkânlarını araştırmamıza vesile olacaktır.

Değerli Basın Mensupları, 

Endonezya ile siyasi ilişkilerimiz mükemmel düzeydedir. Bu çerçevede, ziyaretim sırasında ilişkilerimizin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesini teminen, iki ülke arasındaki ahdi zemininin güçlendirilmesine yönelik çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalanması öngörülmektedir.

Ezcümle, amacımız kökleri yüzyıllar öncesine uzanan Türkiye-Endonezya dostluğunu günümüzde de güçlü şekilde sürdürmektir.

Ziyaretimin, iki ülke ve halkları arasındaki dostane ilişkileri daha da pekiştireceğine içtenlikle inanıyorum.

Teşekkür ederim.

Soru: Efendim son bir hafta içerisinde, bu üniversite sınavıyla ilgili bir dizi tartışma yaşandı. Önce bir okulda sadece kız öğrencilerin sınava girdiği yönünde bir değerlendirme oldu, bir haber çıktı. Ardından da basına dağıtılan soru kitapçığında yanıtların belirli bir düzen içerisinde yer alması gündeme geldi. Ardından ÖSYM bir yazılı açıklama yaptı, bugün de ÖSYM Başkanı bir açıklama yaptı. Bu açıklamalar sizi tatmin etti mi? Çünkü kamuoyunda ciddi bir güven sorunu yaşanmaya başlandığı görülüyor. Teşekkür ederim.

Sayın Cumhurbaşkanımız: Evet bu tartışmaları takip ediyorum. ÖSYM Başkanı’yla bugün görüştüm ben. Aradım kendisini bilgi aldım.

Bana verdiği bilgiler çerçevesi içerisinde, aslında bu basına verilen kopya tamamen ayrı hazırlanmış bir kopya. Esas bir ana kitapçık olduğunu, onun hiç kimseye verilmediğini, o ana kitapçıktan bütün öğrenciler için farklı şekilde hazırlanan kitapçıkların da, yine hiç kimseye verilmediğini söyledi. Zaten bugün öğlen itibariyle herkesin sorusunu, kağıdını, cevabını internete koyduklarını söyledi.

Dolayısıyla bu kadar açık, şeffaf bir şekilde ortaya çıktıklarını, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Daha önce biliyorsunuz, burayla ilgili birçok eleştiriler de vardı. Devlet Denetleme Kurulu da, o zaman incelemişti, bu çerçeve içerisinde zaten bir rapor da vermişlerdi, ama çok süratli bir şekilde kanunu çıktı, yeniden yapılandırıldı. Dolayısıyla Başkan’dan aldığım bilgiler beni tatmin etti. Öğrencilerimizin güvenle kendilerini ikinci sınava hazırlamaları gerekir.

Yazdır Paylaş Yukarı