Gana ve Gabon Ziyaretlerinin Ardından Basına Yaptıkları Açıklama

26.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Gana Cumhurbaşkanı Sayın Mills ve Gabon Cumhurbaşkanı Sayın Ondimba’nın daveti üzerine gerçekleştirdiğimiz Afrika ziyaretinden dönmüş bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi bu benim Cumhurbaşkanı olarak dördüncü Afrika turum oldu. İlk turu Kenya ve Tanzanya’ya yapmıştık. İkincisini Kongo ve Kamerun, üçüncüsünü Nijerya’ya yaptık. Şimdi de Gana ve Gabon’u ziyaret etmiş olduk.

Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası çerçevesinde bu ziyaretleri yapıyoruz. Bu şunu gösteriyor ki: Türk dış politikasında söylenen, ortaya konun stratejiler sadece kağıt üzerinde kalmıyor, bunlar uygulanıyor. Nitekim bu çerçeve içerisinde birçok Afrika ülkesi ile ilişkilerimiz her bakımdan giderek güçleniyor. Birçoğuyla yeninde kuruluyor. Bildiğiniz gibi temsilciliğimiz olmayan, büyükelçiliğimiz olmayan birçok Afrika ülkesinde yeni büyükelçilikler açılıyor.

Bunlardan ikisi de Gana ve Gabon’du. Gana’da Büyükelçiliğimiz açıldı, Gabon’da da bu sene içerisinde açılacak.

Bizim bu ziyaretlerimizin şüphesiz ki, siyasi yanı, insani amacı ve aynı zamanda da ekonomik hedefleri söz konusudur. Bu ziyaretlerimiz de daha öncekiler gibi bu anlamda gayet başarılı geçmiştir, çok faydalı olmuştur. Birçok anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmaların bir kısmı siyasi içerikli, bir kısmı ekonomik içerikli. Aynı zamanda askeri çerçeve anlaşmaları imzaladık bu ülkelerle.

Resmi görüşmeler yapıldı, Cumhurbaşkanlarıyla. Sadece ikili ilişkilerimiz değil, Afrika’nın meseleleri de şüphesiz ki hep konu oldu bu görüşmelerimizde. Ayrıca, değerli bakanlarımız kendi muhataplarıyla geniş, mufassal görüşmeler yaptılar, birçok kararlara vardılar ve bazı anlaşmaları imzaladılar

Ve bu ziyaretlerimizin en önemli ayaklarından ve hedeflerinden birisi olan ekonomik işbirliğiyle ilgili de, heyetimizde 100’ün üzerindeki iş adamının katıldığı İş Forumu toplantıları oldu. Her iki ülkede düzenlenen İş Forumu toplantılarında da hitap ettim, Cumhurbaşkanları benimle beraber geldiler ve bu toplantılar vesilesiyle, iş adamlarımız, karşıtlarıyla yüzlerce görüşmeler yaptılar. Dönerken aldığım bilgiler çerçevesinde de, birçok alanda ön anlaşmaların yapıldığını, bağlantıların kurulduğunu ve bunların milyonlarca dolar civarında olduğunu görmekten de büyük bir memnuniyet duydum.

Bildiğiniz gibi, bu ülkelerde altyapı yatırımları, konut yatırımları çok önemli. Bu iki ülke de madencilik alanında, çok zengin. Heyetimizdeki madencilikle ilgilenen şirketlerin, özellikle büyük şirketlerimizin, çok önemli ön anlaşmalar yaptığını öğrenmekten, büyük bir memnuniyet duydum.

Bu ziyaretimiz sırasında Gana’da. açılışını yaptığımız Türkiye Büyükelçiliği’nde bulunmaktan da büyük bir memnuniyet duydum.

Yine her iki ülkede de uzun yıllar faaliyet gösteren Türk okullarını ziyaret ettim. Onların başarılarını da yerinde görmekten yine ayrıca gurur duydum.

Özetle, bu Afrika ziyaretimiz, Türkiye’nin stratejileri doğrultusunda gayet faydalı ve başarılı bir ziyaret olmuştur. Sağ olun.

SORU: Kayseri’de iki yıl önce kaybolan üç çocuğun cesetleri Yozgat’ta bulundu. Siz de bu konuyla özel olarak ilgilenmiştiniz. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu acı olayı acaba?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Çok üzüntü verici bir işti bu, biliyorsunuz. Hepimiz yakından ilgilendik, bütün güvenlik güçlerimiz çok yakından ilgilendiler. Ama maalesef 18 ay içerisinde bunlardan bir haber alınamamıştı. Acı haber bu şekilde gelmiş oldu.

Eminim ki bundan, bütün güvenlik güçlerimiz de çok kendilerine hep ders çıkartıyorlar, zaten olağanüstü bir çalışma yapmışlardı. Maalesef çocukların kaçırılması, organ mafyacılığı gibi çok vicdansız suç alanları var. Aslında bunlara karşı Emniyet Teşkilatımızın çok başarılı çalışmaları var, basına yansımayan belki binlerce olay var. Bunlar hemen anında önleniyor, yakalanıyor, bulunuyor, çocuklar kurtarılıyor, ama dünyanın karşılaştığı bir sorun bu.

Geç de olsa faillerin bulunmuş olması, hiç değilse bu kısmı sevindirici, ama üzüntü tabii ki büyük. Bütün annelerine, babalarına, ailelerine; hepsine başsağlığı diliyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı