Mısır'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

03.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları, 

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Mohamed Hussein Tantawi’nin davetine icabetle, Mısır’a günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere az sonra Kahire’ye hareket ediyorum.

Bildiğiniz gibi Türkiye ve Mısır arasında çok köklü tarihi ilişkiler vardır, çok köklü dostluk vardır, halktan halka kardeşlik vardır ve Mısır’la Türkiye, stratejik ortak olan iki önemli ülkedir bölgede.

İçinde bulunduğumuz dönemde, bütün Ortadoğu’da, çok köklü ve derinden değişimler gerçekleşmektedir. Bu değişimlerin en büyüğü Mısır’da gerçekleşmiş ve büyük bir halk devrimi gerçekleşmiştir. Mısır halkının daha yüksek demokratik standartlara, daha yüksek hukuk standartlarına ve daha çağdaş bir hayat tarzına ve ülkeye kavuşması için yaptığı bu büyük değişiklikler, Mısır’da bugün bir geçiş sürecini ortaya çıkartmıştır. Bu geçiş sürecinde görev, Silahlı Kuvvetler’e verilmiştir ve Silahlı Kuvvetler, bu geçiş sürecini en iyi şekilde gerçekleştirmekle görevlidir.

Mısır halkına destek vermek için, Mısır halkının arzu ve istekleri doğrultusunda yeni dönemin şekillenmesine destek vermek için ve bütün tecrübelerimizi paylaşmak için bu ziyareti yapıyoruz. Bütün arzumuz ve beklentimiz şudur ki: Bu süreçten Mısır Devleti’nin güçlü çıkması, her şeyin Mısır halkının arzu ve istekleri yönünde şekillenmesi ve en kısa süre içerisinde neticelenmesidir. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak, bütün tecrübelerimizi paylaşmak, görüşlerimizi açık fikirlilikle paylaşmak ve bu süreçte Mısır halkına en güçlü desteğimizi vermek için, bu ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Bu ziyaret, günübirlik bir ziyaret olacaktır. Bütün arzumuz şudur ki: Bölgedeki bu değişim süreci, bütün bölge ülkelerini güçlü bir şekilde ortaya çıkartır ve bölge ülkelerindeki bütün halklar daha özgür, daha demokratik ve hukukun daha güçlü olduğu yeni dönemlerine kavuşurlar. Sorularınız varsa, cevap vereyim.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, teröristbaşına ev hapsi istemi tartışılıyor. Sizin bu konuya yaklaşımınız nedir acaba, onu öğrenebilir miyiz? Teşekkür ediyorum.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Mahkeme kararları kesinleşmiş ve cezasını çekmektedir.

SORU: Ergenekon soruşturması kapsamında Yalçın Küçük, Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın aralarında bulunduğu 10 kişinin evinde aramalar başladı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Biraz önce öğrendim. Mahkemenin, savcıların kararı; söyleyecek bir şeyim yok.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, PKK’nın sözde eylemsizlik kararı sona erdi. Bölgede de tansiyonu yükseltme çabaları var. Nasıl yorumluyorsunuz?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Terörle hiçbir yere gidilemeyeceğini herkes gördü ve bölge halkının da, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da, bütün halkımızın da teröre ne kadar şiddetle karşı olduğunu, terörü ne kadar lanetlediğini ve teröre karşı nasıl herkesin tek yürek olduğunu herkes bilmektedir. Onun için, olup bitenlerden ders alınıp, hiçbir şekilde terörist eylemlere başvurulmaması gerekir. Buna tepkimiz tabii ki büyük olur. Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı