Nijerya Cumhurbaşkanı Sayın Goodluck Ebele Jonathan'ın Türkiye Ziyareti

31.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Nijerya Cumhurbaşkanı Sayın Goodluck Ebele Jonathan, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, aralarında 10 Bakanın ve 100’ün üzerinde işadamının da bulunduğu geniş bir heyet eşliğinde, 1-3 Şubat 2011 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunacaktır.

Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu ECOWAS’a evsahipliği yapan Nijerya, halihazırda Topluluğun Dönem Başkanlığını da sürdürmektedir. Nijerya, ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 2010-2011 döneminde geçici üye olarak yer almaktadır. Nijerya Cumhurbaşkanı, aynı zamanda, Sekretaryası İstanbul’da bulunan D-8’in Dönem Başkanlığı’nı da yapmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 9 Temmuz 2010 tarihinde Türkiye’den Nijerya’ya Devlet Başkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti yapmalarının ardından, Afrika’nın öndegelen ülkesi Nijerya’dan yaklaşık 11 yıl aradan sonra ülkemize gerçekleştirilecek bu en üst düzeydeki resmi ziyaret, ilişkilerimizde son dönemde sağlanan ivmeyi ortaya koymaktadır.

Cumhurbaşkanı Jonathan’ın ziyareti, stratejik ortağımız olan Afrika’ya açılım politikamız bağlamında, Kıta ülkeleriyle istişare ve temasların pekiştirilmesi açısından önemli bir adım oluşturmaktadır.

Bu çerçevede, başta ticari ve ekonomik işbirliğimiz olmak üzere, Nijerya ile ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesi, ilave işbirliği alanlarının değerlendirilmesi ve Afrika kıtasında öne çıkan bölgesel meseleler ile uluslararası gelişmelerin ele alınması imkanı elde edilecektir.

Sözkonusu ziyaret, imzalanması öngörülen anlaşmalar vasıtasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin ahdi zemininin güçlendirilmesine de katkıda bulunacaktır.

Nijerya, Sahra’nın Güneyi’ndeki Afrika bölgesinde ikinci büyük ticaret ortağımız konumundadır. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için geniş bir yelpaze ve büyük bir potansiyel mevcuttur.

Konuk Cumhurbaşkanına ziyaretinde refakat edecek olan kalabalık işadamı heyetinin, Ankara ve İstanbul’da ülkemizin özel sektör temsilcileriyle birlikte düzenleyeceği İş Forumu’na, Cumhurbaşkanı Jonathan da bizzat katılarak bir konuşma yapacaktır.

 

Yazdır Paylaş Yukarı